fredag, oktober 05, 2007

2004 Hourtin-Ducasse vs. 2004 La Tour de By


Vi fick ett tips om att osedvanligt billiga médocvinet Hourtin-Ducasse skulle vara oväntat bra i den nya årgången. Det kan behövas, för vinet har inte satt några vidare avtryck hos oss tidigare. Men 2006 delade Decanter ut en bronsmedalj - och Concours Mondial i Bryssel en guldmedalj, till årgång 2004. Vi som hela tiden tjatar om fler cru bourgeoiser på systemet måste förstås smaka!

Hourtin-Ducasse ligger nära gränsen till Pauillac och granne med klassade slottet Lynch-Moussas. Odlingarna om 25 hektar består av hela 70% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc och resten merlot. Stockarna är 20-25 år gamla och relativt tätt planterade, 5500-6500 stockar per hektar. Som vanligt i området består jordmånen av grus.

Vinet har en vacker uppenbarelse - och framförallt en riktigt fin och angenäm cabernetdoft: med ceder, svartvinbärssaft, grön paprika, mineraler och ekdrag av kaffe, en vag aning smörkola och lite vanilj är det här rena skolexemplet på druvan. Smaken är balanserad och lättare medelfyllig, med viss strävhet, men tyvärr lite tunn, enkel och kort. Rätt oinsmickrande, men trots invändningarna ändå hyfsat gott att dricka! Att det på bolaget överhuvudtaget går att få ett drickbart médocvin från ett namngivet slott under hundralappen är förstås värt en särskild komplimang.

Det är nu vi gör det stora misstaget att jämföra vinet med nyligen provade 2004 La Tour de By. Pow! Det förra vinet slås direkt ut av det nya vinets maffigare doft, och än mer givande upplevelse i munnen. Vinet har nedtonad frukt med drag av lakrisal och snus, och är ren fysisk njutning att dricka! Den långa lakrits- och salmiakeftersmaken tar fullständigt udden av det tidigare vinet. Och tyvärr - there's no turning back! Återstås bara för Hourtin-Ducasse att golvad lomma iväg och vänta på ett annat tillfälle, då det slipper jämförelser. 2004 La Tour de By regerar fredagskvällen, och vi lyder snällt...

ps. Kalvlever anglais med rödvinssås, stekta äpplen och rödlök var förstås klockrent till vinet...

pps. Hourtin-Ducasse klarade galant att vistas tre dygn i halvfull/halvtom flaska varav hälften av tiden i rumstemp och hälften i kylskåp. Bra jobbat! Doften är fortfarande mycket god och vinet har vunnit lite i intensitet. Ett gott och hederligt vin, om än lite bläckigt i stilen.

2004 Château Hourtin-Ducasse, Haut-Médoc Cru Bourgeois (Marengo Pére et Fils, Saint-Saveur, Pauillac, Bordeaux)

2004 Château La Tour de By, Médoc Cru Bourgeois Superieur (Marc Pagès, Bégadan, Médoc, Bordeaux)

8 kommentarer:

Frankofilen sa...

Hehe, rolig läsning. Tour de By måste definitivt provas inom kort!

Johan sa...

Det var verkligen roligt att läsa detta även om jag förstår att det väntar en och annan tråkig upplevelse i min (lilla) källare. Vinet fick lysande recensioner i årgång 2000. Jag köpte på mig en låda och har sedan följt alla följande årgångar. Har ännu bara druckit 00 och 01 och 04.
Nåja. En annan har inte riktigt samma prislappar som ni.
Sud de france-mässan var rolig

finare & vinare sa...

Berätta mer! Det är inte så säkert att det blir särskilt tråkigt alls med lite tid i källaren... och doften var ju verkligt fin! Hur smakade dina 00 och 01 Hourtin-Ducasse? Och vilka viner smakade bäst på mässan?

Johan sa...

Jag drack en -01:a när den kom. Blev himla glad av att ha några på lut. Typisk bordeauxblend med trevlig återhållen ekighet (om jag minns rätt) För ett drygt halvår sedan, första -00:an, usel! Trevlig doft men en smak helt ur balans. Maten var ändå vald med omsorg. Det finns en smak, tycker jag, när man öppnar en flaska samma dag som man burit hem den, både skakad och störd så att säga. Så var även den trots att den var varsamt dekanterad. Jag var rädd att den förvarats för kallt eller om det funnits klor i närheten. Sedan tog jag en -01 även den tråkig. Jag reflekterade inte så noga över den utan tänkte att min husbordeaux sög. Men den andra -00.an var strålande, en mogen bordeaux helt enkelt, för 115 kr. Så var även den tredje flaskan. Jag håller med er mycket om -04:an och hade den i en provning tillsammans med andra fynd som Monti Garbi. Den stod sig mycket väl med sin härligt unga strävhet, givmilda frukt och perfekta alkoholhalt.

Resten står och väntar men jag har tänkt att köra en vertikal på årgångarna 00-05, kanske tjuvstartar jag redan i år.

Återkommer om Sud de France, för så här mycket får man väl inte skriva?

finare & vinare sa...

Man får skriva hur mycket man vill, inte minst om Sud de France;-) Efter tredagarsöppna Hourtin-Ducasse 04an tror vi att den kommer utvecklas fint med lagring... vi gissar att du är inne på samma sak?

Frankofilen sa...

Det går undan på hyllorna ibland: kan meddela att jag idag såg 2005 Hourtin Ducasse. Måste såklart smakas på sikt - om årgången nu är så bra som alla säger så kan ju sådana här småviner vara lysande för pengarna.

Frankofilen sa...

småslott menade jag såklart...

finare & vinare sa...

Upplagt för en jämförande provning alltså! Och ett par flaskor 2004 åker in i tidsmaskinen, låt säga fyra år...