onsdag, oktober 10, 2007

2005 Petite Ruche vs. 2005 Les Launes


Vi har konstigt nog helt missat att smaka på den nya årgången av Petite Ruche. För att få en känd referens ställer vi den bredvid 2005 Les Launes. Rådjursfilén har fått mycket vitpeppar och sällskapas av rödvinssås, gratinerad blomkål och broccoli. Vi smakar vinerna i parallella glas.

2005 Petite Ruche har en lite ljusare vinröd färg. Doften har stark prägel av vitpeppar, med den kryddans trevliga inslag av shit de merde. Den fina frukten handlar mycket om röda bär, särskilt vinbär, som går igen i en ämabel, syrlig, något mjukare munkänsla än kombattantens. Tanninerna är nedtonade och smaken är klart charmerande och ovanligt drickvänligt. Ett riktigt positivt intryck av detta vin! Det verkar som att tillgången är begränsad, åtminstone för tillfället, så här är det läge att köpa ett par stycken om man vill ha.

2005 Les Launes är mörkare, blåare i färgen. Doften är betydligt "saltare" med betoning på lagerblad, oliver och lakrits. Frukten har mer karaktär av mörka bär, som svarta vinbär och björnbär. Smaken går i konsekvent husstil (se tidigare poster om Delas), och är tuffare och lite strävare i tanninerna. Den saltare stilen har tidigare visat sig mycket framgångsrik med charkuterier.

Båda vinerna behöver kylas för att maximera den fina frukten, och ikväll är vi särskilt förtjusta i den lite ljusare och mjukare karaktären hos Petite Ruche, som funkar fint med det vitpeppriga viltet och den gräddiga gratängen. Båda vinerna är bra i denna årgång, det är kvällens smak som avgör. Omväxling förnöjer!

2005 Crôzes-Hermitage Petite Ruche (M. Chapoutier, Tain l'Hermitage, Rhône)

2005 Crôzes-Hermitage Les Launes (Delas Frères, Saint-Jean-de-Muzols, Tournon, Rhône)

Inga kommentarer: