tisdag, oktober 09, 2007

2005 Château Gratien Saumur-Champigny


Det fina året 2005 har visat sig bjuda på generösa viner av cabernet franc. Snipigare gröna drag drar sig undan och lämnar fältet öppet för ren och mogen frukt av loiredalens regerande blå druva. Vingårdarna ägs av champagne-Gratien och omfattar 20 hektar i bra lägen med kalkrik lerjord som både tar vara på solvärmen och garanterar syran. Vinifiering och lagring sker helt och hållet på ståltankar.

2005 Château Gratien har en god och tilltalande cabfranc-doft med blåbär, röda vinbär, vanilj, gräs och en märkbar komplexitet från de obefintliga faten: lakrits, lagerblad och kola. Ett intressant grönt drag finns också: påminner det om grön paprika, kaktus, tulpan eller aloe vera? Smaken har läcker sötfrukt, lite bitterhet - och är lättsamt drickbar nu, och fruktigheten passar riktigt bra till en bit brie på knäckebröd innan maten. Jämfört med exempelvis barbera eller gamay i denna prisklass (79 kr) är vinet betydligt mer komplext och nyanserat. Vi gillar vad vi smakar och kan absolut tänka oss en flaska till. Lagring är ingen omöjlighet. Och varför inte prova att dricka vinet till stekt fisk...

ps. En dygnsöppen flaska ger mer av svarta vinbärsblad, ceder, lager och grön paprika. Någon god kärvhet har kommit till. Bra vin!

2005 Château Gratien Saumur-Champigny (Gratien & Meyer, Saumur, Loire)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Er post gör en som vanligt sugen på att prova...men nej. Vågar inte. Behöver lite längre konvalescens efter 2005 Les Perruches. ;-)

Finare Vinare sa...

De är faktiskt inte särskilt lika. Les Perruches var mycket tätare i färgen och busigare i frukten, och luktade lagård. Det här vinet är lättare och elegantare i stilen, men inte det minsta snipigt. Trevligt vin till vrakpris, klart att du ska prova!