lördag, oktober 27, 2007

2004 Château Smith-Haut-Lafitte


Nollfyrorna från Pessac-Léognan har visat sig vara personliga och trevliga bekantskaper med massor av bonnigt groove och mindre av stram elegans. Mognadstonerna är påfallande för så ung ålder. Det gäller också detta vin, som är det bästa vi hittills smakat från denna årgång och appellation.

Ur flaskhalsen och karaffen doftar det lovande av tobak, stall och kaffe. I glaset bjuds en öppen, varm och lustfylld doft med en hel del gödsel, örter, brie och plommontoner. Smaken är redan mjuk och tillgänglig, skönt gungig och jordig med plommon, bra intensitet och läskande lantlig fräschör i syrorna. Vi gillar både stilen och vinet mycket! Det här är verkligen en bordeaux som passar att dricka till ostar och Johnny Depps alla substanser i "Blow" lite senare på kvällen. Man behöver inte ens sätta hänglås på flaskorna, det gives massor av upplevelse redan nu, även om lagring absolut inte kan skada. Ännu en riktig lyckad nollfyra!

ps. Vi väntar fortfarande på årgång 1998, och vem vet, det kanske är dags att sluta vänta nu...

2004 Château Smith-Haut-Lafitte, Grand Cru Classé de Graves, Pessac-Léognan (Daniel et Florence Cathiard, Martillac, Bordeaux)

Inga kommentarer: