onsdag, oktober 17, 2007

2004 Château Bahans Haut-Brion


Andravinet från Haut-Brion är en relativt överkomlig chans att få smaka på lite av typisk karaktär från det berömda förstavinet, och från området pessac-leognan. Dessutom är detta vin känt för att leverera harmoniska mognadstoner i sin ungdom, så det här blir vårt nästa val i serien "drick din nollfyra nu".

Vi möts direkt av en god, öppen, mjukt plommontonad doft med mer än en antydan till mognad. Trevligt att sniffa på: örter, tobak och läder mer än stall. Mandelmassa och bittermandel leder våra tankar till snabbmognad chiantiriserva, och lite lätt alkoholburna mogna körsbärstoner hjälper till. Smaken har bra, rätt höga syror. Tanninerna är mjuka med en viss kärnbitterhet. Intensiteten är fin, och eftersmaken drivs rätt långt av syror och kärnor. Lite sälta kommer i eftersmaken och placerar till slut, trots italienska associationer, otvetydigt helheten i bordeaux. Vinet är mycket gott till mogen "petit tourtain" från Saint Albray. Det här är en bordeaux att hugga in på med en gång för den som (förståeligt nog) är lite otålig så här efter släppet. Efter feta insatser vill man ju ha lite utdelning direkt...

2004 Château Bahans Haut-Brion (Domaine Clarence Dillon, Pessac, Bordeaux)

1 kommentar:

Anonym sa...

Otålig efter släppet, jo, det kan man säga... Torsdag och fortfarande inte minsta antydan om huruvida jag får en droppe från 2004 över huvud taget. Skulle kanske ha tagit semester i måndags ändå.