onsdag, oktober 03, 2007

2004 La Bastide Blanche Bandol Rouge


Vi har mycket positiva förväntningar på bandolvin i största allmänhet, färgade som vi är av våra besök i området. Därför har det varit trist att åka på pumpen en ett par gånger på senare tid - men också himmelskt att dricka mogen Pibarnon nyligen. La Bastide Blanche har vid genomresa försett oss med ypperligt rött, vitt och rosé. Nu är det dags att hissa hyllningsfanan för ett vin som både är förvånansvärt bra prissatt, och tillgängligt under det kommande året. Dessutom är det ett vin som förvånar oss genom att både ha viss syltighet och hög alkoholstyrka - men som vinner vårt absoluta gillande i både doft och smak!

Färgen är kompakt och mörk. Doften ger vid karafferingen ett typiskt inslag av stall och brända toner, tobak är nästa sensation, sen kommer björnbärssylt och mörka körsbär i en tät och fin helhet. Smaken är riktigt god, med rejäl kärnbitterhet, en aning sötma (ungefär som i många goda italienska viner), fyllig kropp, stringens och bra längd. Vinet är faktiskt supergott till ost redan nu, därom är vi båda helt överens, men framförallt är det ett klockrent lagringsvin. Om fem år borde det vara ännu mer njutbart (jfr Pibarnon). De 15 procenten är helt integrerade i smaken, och vi måste buga oss för en härligt traditionell mourvèdre som är riktigt seriös, inte minst för det nästan uppseendeväckande priset. Hurra för detta släpp!

ps. Efter någon dag i öppen flaska utvecklar vinet tydliga drag av fikonreduktion med inslag av starkvinstoner i den stora doften. Läckert! Smaken känns än mer viskös och rund. Att meditera till på sena kvällen, över en ostbit.

2004 La Bastide Blanche Bandol Rouge (Louis et Michel Bronzo, Sainte-Anne-du-Castellet, Provence)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja den får man väl pröva till priset av 124 spänn. Om inte annat som en pick-me-up efter en Pibarnon 1998 häromsistens som hade fallit i bitar fullständigt, till min stora besvikelse.

//anders

Anonym sa...

Hejsan

Det här tror jag ni kan gilla...kommer inte ihåg när det lanserades

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=22295&Butik=0&SokStrangar=

Mvh
Totte