tisdag, oktober 02, 2007

2005 Château de Monteberiot


Château de Monteberiot drivs av ett nytt team som tagit över egendomen från och med slutet av 2002. Enligt den sympatiska hemsidan jobbar man glatt på med förbättringar, och har redan fått visst gensvar via Guide Hachette och ett par andra instanser. Druvblandningen är 80% merlot och 20% cabernet sauvignon.

Här finns en tilltalande, stor och rätt vinös doft med inslag av rök, kryddor, kaffe, plommon, vinbär och gräs. Smaken är påtagligt fruktig, kryddig och lite sträv med kaffekaramell. Den för tankarna till en bra, balanserad sydafrikan (13%). Hyfsat gott vin, även om det inte riktigt befinner sig i fokus för våra smakpreferenser.

Det mest minnesvärda från bourg och blaye för vår del har annars varit Château Segonzac, som hade mer av traditionell lager- och lakritstonad bordeauxkaraktär än kvällens vin. Château Labadie var inte heller alls dumt när den svenska lanseringen gjordes i och med årgång 1996. 2004 lär också vara bra, enligt Andreas Larssons provning. Monteberiot importeras av Vinia Sweden, en avdelning av Sigva.

2005 Château de Monteberiot Côtes de Bourg (Château de Monteberiot, Le Maine, Mombrier, Bordeaux)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej och tack för en suverän blog som jag läser ofta och med stort nöje. Jag ser att ni nämner ett av mina favoritslott från den övre högra stranden nämligen Ch Segonzac, vilket (ursäkta min petighet) tillhör Côtes de Blaye och inte Côtes de Bourg. Det är hursomhelst en trevlig egendom med goda viner.

Fortsatt trevligt drickande
/Fredric

Finare Vinare sa...

Tack Fredric, för att du tar oss i örat.
Vi förväxlar ofta och gärna bourg & blä, hade ett vagt felminne av att Labadie var en Cd Blaye... Har du koll på om Segonzac ingår i något svensk importörs restaurangsortiment? Annars borde det väl gå att göra en ren separat privatimport. Senast köpte vi det på en färja Helsingborg-Helsingör för typ DKK70. Så gott, värsta bordeauxfyndet. Vi skulle gärna dricka vinet igen snart (varför inte årgång 2004)...

ps. Apropå privatimport fick vi just en prisuppgift från Clos Probus angående sommarens bästa Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle, nu 2005. Man tar 235 kr (en låda) eller 217 kr (två lådor). Jämförelsevis kostar vinet DKK149 hos Otto Suenson i Köpenhamn.