lördag, oktober 27, 2007

2004 Château Pontet-Canet


Det frejdiga uppkorkandet av nollfyrorna från bordeaux har till slut nått fram till ett av de tre viner där våra förväntningar är störst på en lång och lyckosam framtid. Och det är ju rätt kul att ha smakat på vinet i dess ungdom, för att kunna gissa sig till när resten av flaskorna ska komma in i sin mognadsfas. Druvblandningen har en rätt hög andel av cabernet sauvignon, hela 65%, därtill merlot 29%, cabernet franc 4% och petit verdot 2%. Vinet har som vanligt fått mycket fina vitsord över hela linjen - Parker förutsäger exempelvis att det med tiden kommer att överglänsa 2004 Mouton-Rothschild, mycket vin för pengarna alltså. Vi lagar älgköttbullar med gräddsås och tar en liten bit brie efteråt.

2004 Château Pontet-Canet
har en respektingivande tät, ungt svartröd färg med blåa toner. Vinet har en utpräglat ren, tät och helgjuten doft med fina nya ekfatstoner av mandel(blom) och infattad vanilj. Cabernetfrukten är gjuten i ett enda stycke och handlar om pur svartvinbär och cassis. Merlotfrukten adderar mörka plommontoner och någon kryddighet (detta är också vad som finns kvar i det sista tömda glaset). Vi sniffar vidare och hittar både farfars piprökarväst i tweed och associationer till självaste Vasaskeppets bästa tjärade ekvirke. Det är en doft av elegans och ädel adel. Smaken är påtagligt torr, ren, god och stram med hög intensitet i frukten, bra grepp, gott om fylligt mörkchokladiga tanniner och rejäl längd på eftersmaken. Det ska bli mycket spännande att återkomma till detta extremt seriösa vin under åren från 2012 och framöver...


2004 Château Pontet-Canet, Pauillac 5ème Cru Classe (Alfred et Gérard Tesseron, Pauillac, Bordeaux)

5 kommentarer:

Magnus sa...

Skönt att höra, det låter mycket lovande. Jag hade också mycket höga förväntningar på detta vin och satsade på en halv låda. 2012 säger ni? Suck...

Anonym sa...

Les Hautes de Pontet Canet går inte heller av för hackor. samma hantering men från yngre plantor. Smakade väldigt bra den också och toppar tidigare än 2012. Provade 2004 i Medoc för 21€. Den finns i beställningssortimentet för 274.

Finare Vinare sa...

Tack för passningen! Vi noterade precis att vinet finns att beställa, intressant, ska testas....

Anonym sa...

Åh, vad roligt. Den här ser jag mycket fram emot. Tack för förarbetet - igen...

Taking one for the team har nått helt nya dimensioner sedan ni fick vantarna på nollfyrorna. Nu handlar det om taking at least one per day for the team.

Finare Vinare sa...

Jo, det är lätt hänt att bordeaux utvecklas till en vurm när tillfälle ges. Men nu är det nog locket på ... bara att glömma nollfyrorna för stunden. Snyft! Tur att vi har La Tour de By att trösta oss med :-)