torsdag, oktober 18, 2007

2004 Château Carbonnieux


Nästa nummer i serien "drick din nollfyra nu" kommer här. Efter att ha avslutat denna flaska över två kvällar, vill vi slå ett särskilt slag för tidigt inmundigande av vinerna från Pessac-Léognan. Jämför man med Bahans-Haut Brion bjuds här en mer rustik och bonnig profil, men lika mycket av tidiga mognadstoner.

Doften är öppen, god och stallig med ett visst inslag av urin, ammoniak och salmiak. Sluta läsa genast, du som inte gillar sånt. Till dig som fortfarande läser vill vi dessutom lägga upp en rå njure på bordet. Örter och blommor (syrener) ger ljuvlig kontrast till alla gräsligheter. Smaken är god, karaktärsfullt rustik, lantligt lättsam med friska syror och märkbara tanniner. Vinet är relativt sett lite lättare och ljusare än Bahans, men rikt på smak - med trevliga drag av örtbitterhet (salvia) och salmiaksälta i eftersmaken. Ja, vi gillar det här vinet och vill gärna köpa mer för omedelbar konsumtion - och eftersom flaskor fortfarande finns kvar verkar inte det vara någon omöjlighet.

2004 Château Carbonnieux, Graves Grand Cru Classe, Pessac-Léognan (Societé des Graves, Pessac, Bordeaux)

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Ser man på, en nollfyra som jag faktiskt har fått tag på ;-)

Parker gillar det här vinet mer än vad WS gör, och brukar tycka att det drar mera mot Bourgogne än klassisk Graves. Kanske några Parkerfördomar som kan komma på skam. Även franska Gault-Millau gör tummen upp och delar ut lika många poäng: 90-91. Skall bli spännande att prova vad det lider.

finare & vinare sa...

Oavsett distrikt drar det i alla fall mer åt klassisk traktorhandel än åt stiliga bentleybutiken. Vi gillar att det finns komplexitet och omedelbar drickbarhet i lantligheten och hoppas att fler kommer att tycka detsamma...och så ett hyggligt pris!

finare & vinare sa...

Vi kollade Parker lite, och som du säger gör han över åren flera jämförelser med bourgogne . Vi funderar över det, men pinot noit är nog inte vad vi först kommer att tänka på - men visst finner vi också vinet runt, mjukt, öppet och lätt att tycka om...