fredag, oktober 19, 2007

2004 Phélan-Ségur vs. 2004 d'Armailhac


Nu blev det svårt! Men svårigheterna är av det angenäma slaget - vi tycker helt enkelt att de här två kombattanterna är nästan förvillande lika i stilen. Vitlökssmorda lammkotletter med ugnsrostad paprika och couscous blir perfekt till de här medelfylliga vinerna, brie och saint-albray likaså. Färgerna är likartat vackra och rubinröda. Båda vinerna bjuder på mycket goda dofter av hallon, blandade vinbär, rökta inslag (charkuterier), salvia och blyerts. I början märker vi en aning karlssons klister och bittermandel som går in i helheten efter hand. Man får faktiskt vissa italienvibbar! Phélan-Ségur är fortfarande lite mer slutet än medtävlaren, d'Armailhac öppnar upp bättre till en större doft.

Vi dricker i parallella glas. Båda vinerna smakar härligt och, inte oväntat, ack så likartat. Phélan-Ségur har en lite fränare, smalare och kantigare smak med fin intensitet och märkbar längd (ta nu adjektiven för vad de är, ett sätt att beskriva en liten skillnad, mer än en värdering). d'Armailhac har en mjukare, medelintensiv smak med påfallande stor aromutveckling i gommen. Munnen och nosen förenas riktigt fint i detta vin. d'Armailhac har mer betoning på syra, Phélan-Ségur har något kärvare tanniner. Saknar d'Armailhac intensitet, är det möjligen lite vattnigt i mitten? Nej, den sidan av vinet ger med sig, frukten liksom dess aromer växer med mer tid i luften. Phélan-Segur å andra sidan kunde kanske haft än lite mer syror... men det är ganska marginella skillnader.

Två bra médocviner i samma trevliga prisklass, med nästan samma smakprofil, goda, tillgängliga och tillfredställande - och så har det blivit dags att kora en vinare. 2004 Château d'Armailhac vinner ikväll på större charm, mer utveckling av aromerna och fin syrafräschör. 2004 Phélan-Segur är bättre och charmigare än i årgång 2002. Båda vinerna får en eloge för fint integrerad fatkaraktär, och de går oväntat bra att dricka idag med sina ljusa, eleganta smaker, men ska förstås växa till sig med lagring.

2004 Château Phélan-Ségur, Saint-Estèphe Cru Bourgeois Exceptionnel (Xavier Gardinier et Fils, Bordeaux)

2004 Château d'Armailhac, Pauillac 5ème Cru (Baronne Philippine de Rothschild, Bordeaux)

3 kommentarer:

Magnus sa...

Vilken flit! Åtta 2004:or från Bordeaux på fem vardagskvällar. Bravo!

Får vi flaska nio och tio ikväll?

Har ni fått resultat från det förhatliga lotteriet? Trots en beställning instämplad kl 10.01 så drog vi en nordkoreansk nitlott; inte en enda flaska av de viner som endast fanns i varudepån gick vår väg. Vinmässigt deppigt, men en ekonomisk lättnad, det ska erkännas ;-)

/Drucket

Finare Vinare sa...

Efter en dag med provning av femton vita viner är aptiten definitivt färdigretad. Man är rätt så sugen på middag. Visst tar vi nian och tian ikväll!

Vi fattar ingenting av lotteriet. Vi har inte hört en stavelse, men ryktena säger att ingen får vad man beställt. Eftersom vi var nummer 18 i kön måste ju vår lapp stämplats efter 10.05. Och det duger väl inte? Som du säger blir det ju på så sätt pengar över till novembersläppet, som ju ockaå har sina guldkorn.

Frankofilen sa...

Snacka om tempo, bravo! Och tack för förhandstittarna av de här flaskorna. d'Armailhac brukar vara tillgängligt relativt snabbt, tidigare än systervinet Clerc Milon enl min mening.

Själva drack vi också två nollfyror igår: Tour de By och Belgrave som båda levererade. Tour de By var faktiskt ännu godare än förra gången, och båda vinerna gick hem hos våra vänner från Bryssel som var på besök. Sammanfattande omdöme om primörhanteringen: "C'est le bordel!".