måndag, oktober 15, 2007

Regeringspassagen klockan 10.00


Bilden visar sjutton personer som varit på plats ute på Regeringsgatan före 8.30 på måndagsmorgonen. Varför, kan man undra? Jo, för att de gillar att dricka bordeauxvin - men först njuter de av att plåga sig genom att vänta i minst fem, ja kanske tio år på upplevelsen. Under tiden tröstar de sig med att sortera in sina viner i hyllan och bokföra dem i Cellartracker. Om den mer normalt funtade läsaren ler lite så är det helt på sin plats...

Världens bästa monopol har totalorganiserat försäljningen av 2004 års "primörviner". Inköpen skedde redan för ett par år sedan, men som tur är så vet inköpsavdelningen exakt vad vi svenskar behöver och har gjort oss förtjänta av. Systembolaget har för dagen skickat in sina bästa stormtrupper, garvade vinsmakare som idag mest får briljera med sina kunskaper i logistik, sortering och lastning. Aldrig har vi skådat så många lådor bordeaux på samma gång i en systembutik - en ketchupeffekt så god som någon. Ändå har vinbutikerna bara fått en femtedel av allt som totalt släpps vid detta tillfälle. Resten ligger i varudepån i väntan på de svenska vinälskarnas gröna beställningslappar.

Vi lyckas snappa upp några allmänna omdömen, som med några undantag lovar gott för vännar av stram, klassisk bordeaux till mycket anständiga priser. För oss är det helt och hållet vänstra standen som gäller, med betoning på de bästa av mellanprisvinerna. Det hela resulterar i fyra och en halv låda vin. Vi är nöjda med vår mix av större och mindre slott, mestadels med utfall runt 2011-2012. Kombinationen av "beställ nu" och "beställ till senare" gav köpare med spelarläggning vissa taktiska möjligheter, så räkna med en hel del "återbud" framöver. Förmiddagen visade sig bli riktigt sirapsseg, men ändå på något paradoxalt sätt väloljad. Tre timmar senare är det bara att rulla iväg till kassan, tacka och betala...

5 kommentarer:

Johan sa...

Sirapsseg är ordet. Jag började köa vid 9 kroken men när jag inte hade kommit i närheten av grinden vid 10.30 var jag tvungen att avbryta och gå därifrån. Jag stod 7-10 platser bakom F&V för övrigt.

När jag sedan kom tillbaka på lunchen så mötte jag mannen som hade stått bakom mig i kön på väg ut med sina viner. Seeegt.

Trots detta fick jag tag i nästan allt jag hade planerat att köpa.

Tavastgatan sa...

Hej,

Har också gått igenom vårt öststatslika ransoneringssystem - har ett 60-tal flaskor på beställning (ännu obekräftade) och ett cirka 30 i handen som någon sorts försäkring om att inte gå helt lottlös från 'sista året man har råd'.

Vilka flaskor tror ni är mest prisvärda av 04orna?

Finare Vinare sa...

Giscours kommer vi direkt att tänka på - det lägsta priset vi sett på länge. d'Armailhac lassade vi också upp ordentligt av.

Cos d'Estournel, Montrose, Phélan-Segur, Ducru-Beaucaillou, Pichon-Baron, Leoville-Poyferré, Pontet-Canet, Lynch-Bages, Smith-Haut-Lafitte. Nu har vi nog fått med alla som vi slog till på...

Anonym sa...

Inga Durfort-Vivens på listan...
Trodde bestämt att Ni med tidigare erfarenheter av detta vin och med goda vitsord nappat ett par av detta vin i farten.

Finare Vinare sa...

Skarpsynt, du kan våra preferenser bättre än vi själva! Vi gjorde den bedömningen att 2001 Durfort-Vivens blev något av en hyllvärmare (den värmde i alla fall Fleminggatans hylla ett bra tag). Och att 2004 därför skulle gå att få tag på senare. Om det var ren dumhet eller bra taktik vet vi inte än - vi bedömde helt enkelt att andra viner vi också ville ha skulle gå åt fortare pga högre ratings. Just nu är det rätt utplockat på passagen, men det kommer nog dyka upp en del efter att beställningarna effektuerats. Idag kompletterade vi i alla fall med fyra ströflaskor på ren chans av dels tre viner vi hoppade över (Ormes-de-Pez, Bahans-Haut-Brion och Carbonnieux) och dels en 2004 Pibran som vi inte såg i listan över huvudtaget.