onsdag, oktober 24, 2007

2005 La Pousse d'Or Volnay 1er Cru En Caillerets


Rosastekt ankbröst, stjärnanissås, saltbakad chalottenlök, gratinerade skivor av mandelpotatis och därtill krispiga haricots verts. Vi kan faktiskt inte längre hålla oss från att smaka på ännu en av nollfemmorna från La Pousse d'Or, inte minst eftersom vi vet att gårdens stil faktiskt är tillgänglig även i ungdomen, även om vinerna förstås kommer ge sitt bästa längre fram i tiden. Precis som med föregående vin är den här posten också en vink om att det fortfarande finns flaskor kvar att köpa, även om priset är kännbart.

Vinet är rubinrött med bara en aning blå inslag. S känner en fantastiskt god doft av tomatpuré, vitlök, örtkryddor, nypon, järn, röd rostbiff, undervegetation och ett mycket svagt inslag av lösningsmedel, typ terpentin. T finner doften vara mycket snyggt fokuserad, välriktad, tydlig med fin fatkaraktär, körsbär, röda vinbär och farmors gamla fina jordgubbsylt, kött, blommor och sensuell, nästan tung pinotkryddighet. Vi enas om att det är riktigt vackert - sammansatta doftupplevelser som kunde få poeter att skriva något mer spirituellt än en saklig provningsanteckning! Smaken är rätt stor, bred och generös. Inga tuffare tanniner - och bra, stram, ändå avrundad syra, inlindad i purungt bebisfett. Mittsmaken är något tunn för närvarande. Helhetsintrycket är lite "snällt". Med stigande ålder kommer förhoppningsvis dragen mejslas ut och smaken växa ikapp doften. Massor av charm finns hur som helst redan nu!

2005 Volnay 1er Cru En Caillerets (Patrick Landanger, Domaine de La Pousse d'Or, Volnay, Côte-de Beaune, Bourgogne)

4 kommentarer:

Unknown sa...

Jag har många gånger häpnat över er fantastiska effektivitet. Så mycket gott vin som slinker genom era uppmärksamma munnar. Att ni dessutom är så konsekventa och håller på månad ut och månad in är verkligen helt fantastiskt.
Jag räknade därför efter hur mycket ni egentligen druckit. Först och främst har ni ju publicerat 379 poster i år. Det är ca 1.25 post per dag räknat sedan årets början.
Ett grovt överslag visar att ni druckit drygt 1,8 flaskor per dag vilket innebär i runda tal 550 flaskor i år. Eftersom det aldrig är dussinviner ni dricker, även om ni köper dem i dussintal så intresserar ju även värdet av dessa 550 flaskorna. Snittpriset efter ännu grövre överslag är 295 kr/fl. I år är alltså värdet på de fantastiska vinupplevelser som ni "bjudit" oss läsare på 162195 kr.
Makalöst! Man tackar.

Jag tror att ni skulle kunna modifiera er modesta presentation något. För jag tror faktiskt inte att någon har bättre referensmaterial än ni.
Djupt tacksam!
/Johan

Finare Vinare sa...

Det här är ju förskräckligt! Skrämmande statistik. Det finns nog en och annan i Sveriges avlånga land som skulle avge mindre smickrande omdömen...

Tror ändå att du ligger i överkant på allt utom antalet publicerade poster. Snittpriset på våra konsumerade viner ligger enligt Cellartracker på 209 (275 på vinerna i källaren). Goda vänner, föräldrar och andra gäster protesterar inte mot att hjälpa till. Och ibland blir vi bjudna! Mindre inspirerande skvättar hamnar i frysen för matlagning.
Det låter hur som helst som att det finns pengar att spara på att gå över till box - men hu så trist det skulle bli. Något materiellt får man nog vara beredd att försaka: vissa satsar sitt överskott på ny bil, andra på gammalt vin!

Finare Vinare sa...

Kom plötsligt att tänka på bratsen i Båstad som efter en helnatt i sprutande Cristal från jeroboam och vodka signerar bordsnotan på 162 195 kr. Inte en enda tasting note, men minneslucka och kopparslagare...

Tavastgatan sa...

Ja, finare vinare kostar pengar, det är helt klart. Jag brukar själv ständig få rättfärdiga mina inköp för min omgivning, men också inför mig själv. Mina försvarstal brukar oftast landa i att det är en fråga om prioriteringar – ingen sportbil, ingen dyr bil över huvud, ingen 50 tums plasma, ingen resa till Thailand, inga dyra utekvällar (längre), inte massa dyra nya kläder. Men väldigt mycket gott vin och god mat – det är liksom den fasen man är inne i när man närmar sig 40 och barnen börjar få andra intressen än mamma och pappa. Så låt oss njuta av vad livet har att bjuda i form av härliga smaker!