fredag, oktober 12, 2007

2005 Drouhin Chassagne-Montrachet


Våra vänner är nyss hemkomna från en lillsemester i Venedig. Så vi blir bortskämda med italiensk fredagkväll. Men ett franskt vin lyckas ändå slinka igenom. Vi dricker det till en liten risotto milanese, parmigiano och prosciutto.

2005 Chassagne-Montrachet har en mild och mandeltonad doft med citrus, nötter och lite smör. Färgen är rätt ljus och vinet ser ungt och lite blygt ut. Den goda smaken är relativt lätt, elegant och milt ekfatstonad (endast 40% av faten var nya). Det är inte alls så intensivt som nyligen provade 2005 Puligny-Montrachet från Chanson, och även något mildare än 2005 Neudorf Chardonnay. Vinet är fint och ungdomligt i dag, men visar mer av blyghet än av tuffhet, och är möjligen en smula anonymt. Det visar sig bli en riktigt trevlig matchning till maten. Våra vänner hade i sin tur fått vinet av sina vänner, så vi sårar nog ingen genom att säga att priset är i saftigaste laget för vad man får i glaset (idag). Men ge det fem år i källaren, så kan läget vara ett annat.

ps. Sist vi drack det här vinet var sommaren 2001, till utegrillade fiskspett med aioli, i en solig blekinge-skärgård. Det bör ha varit årgång 1999. Intrycken vid det tillfället var precis likartade: gott vin - tveksamt prisvärde. Vill man dricka något i samma stil och spara 160 kr på kuppen, slår vi ett slag för 2005 Bourgogne Les Setilles. Är det någon som smakat på nya årgången 2006?

2005 Chassagne-Montrachet (Joseph Drouhin, Beaune, Bourgogne)

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag drack en 2006:a igår kväll och mina intryck av den stämde relatiovt väl överens med era rörande 2005:an.

Ett trevligt, elgant vin om än lite ungt.

Magnus