lördag, oktober 06, 2007

2006 Jean-Marc Brocard Kimmeridgien Bourgogne Chardonnay


Ännu ett vin på rekommendation! Den här gången kommer passningen från bolagsräven Gunnar, som landat i vår lokala systembutik efter att i åratal slängt käft och personliga vintips omkring sig bakom disken på söderhallarna. Det var några år sedan vi provade detta vin från strax utanför appellationsgränsen till chablis. Terroir och vinmakning är typisk för chablis och Brocard - ingen skymt av ek syns till, men massor av kritlera från den geologiska period som fått det vackra namnet kimmeridge, efter byn vid den spektakulära kusten i Dorset.

Vi dricker 2006 Kimmeridgien som apéritif, under tiden som en saftig skvätt hamnar i kvällens risotto. Vinet är ljust halmgult i glaset. Vi får en utpräglat mineralisk doft som också ger oss ett lysande tillfälle att återigen ta till substantivet ylle-unknad;-) Men här finns förstås också frukt: vi hittar gult äpple och persika. Vi smakar, och vinet överraskar oss med ordentlig kraft, snygg frukt, som på elegant vis är helt torr. Munnen fylls fint av ordentliga doser mineralisk mittsmak och en lång, ihållande eftersmak. Syrorna är balanserade, inte hårda. Stramheten är verkligt trevlig, utan att vinet tippar över åt det bittra hållet. Vinet är helt enkelt seriöst anlagt, och påfallande bra för det anspråkslösa priset 89 kr. Importeras av Johan Lidby Vinhandel. Rekommenderas varmt.

2006 Kimmeridgien Bourgogne Chardonnay (Jean-Marc Brocard, Préhy, Chablis, Bourgogne)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett mycket pålitligt vin i min bok, med kompromisslös syra och bra ambition. Hur var det att göra risotto på? Inte för syrligt slutresultat?

//anders

Finare Vinare sa...

Absolut inte, risotton blev möjligen den bästa hittills (trots att vi inte använde märg). Vi adderade till och med en droppe vitvinsvinäger...