måndag, oktober 29, 2007

2000 Luciano Sandrone Barolo Le Vigne


I kväll provar vi barolo från Luciano Sandrone för första gången. Han är känd som en av distriktets modernister - tillika stor bourgognefantast - med faiblesse för mjuka, rika viner som är tillgängliga redan i sin ungdom. Hans "claim to fame" är vingårdsvinet Cannubi Boschis. Kvällens Le Vigne är skördat i fyra olika vingårdar belägna i den östra delen av barolodistriktet.

2000 Barolo Le Vigne har en läcker, öppen, modern och komplex barolodoft som för tankarna till Paolo Scavino. Här har mogna hallon mosats och kokats ner till söt reduktion, med söt virginiatobak, vanilj, ljus choklad, tjära, läder och sötlakrits. Ett inslag av bittermandel skvallrar om den relativa ungdomen. Det är en doft med provningsvinnande drag. Den sötfruktiga smaken måste vi karakterisera som "gout américain" - lite godisaktigt insmickrande och mycket tillgänglig. Detta måste vara den mest smeksamma, silkeslena barolo vi smakat. Vinet har en mjuk, rik textur och ingen eksträvhet. De rätt låga syrorna gör att vi tycker att det saknas intensitet, men eftersmaken är ändå rätt lång och lämnar tydliga tobakstoner i munnen. Det här är inte den stil vi föredrar i barolo, men vinet är förstås mycket välgjort och gott. Förmodligen har årgångarna 1999 och 2001 bättre syrastruktur - en viss besvikelse alltså vad gäller 2000, inte minst med tanke på priset. I den här prisklassen satsar vi hellre på Scavino, eller varför inte Aldo Conterno när man längtar efter mer traditionell barolo i toppklass.

2000 Barolo Le Vigne (Luciano Sandrone, Barolo, Piemonte)

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Jag har aldrig provat en Barolo från Sandrone, och blir trots era invändningar ordentlig sugen efter att ha läst det här. Man kan kanske anta att hans viner generellt är drickfärdiga tidigt?

PS. Ang vår diskussion kring vad som får Galloni att gå i spinn så noterar han "intense nose of very ripe to over-ripe sweet fruit..." och delar ut 91 pinnar. Nollettan får 93.

finare & vinare sa...

Du har nog rätt i ditt antagande och Galloni har rätt i sin karakteristik av vinet. Men vi vill ha mer än 91 pinnar för 599 kr - och gärna mer syra. S blev mer charmad än T av vinets förföriska sötma.

Frankofilen sa...

Det var ju den lilla detaljen med priset, ja. Det är väl det som har fått mig att inte köpa några Sandrone hittills, det svårt att inte läsa några recensioner innan man lägger en femhundring på en flaska vin och då har det blivit Conterno, Scavino, Clerico och Conterno-Fantino för de pengarna istället.

finare & vinare sa...

James Suckling är ju som bekant förtjust i varma år. Han delade ut 95 poäng till 2000 Le Vigne, vilket helt klart inverkat positivt på vår köplust.
Vi förväntade oss att vi skulle få något jämförbart med 1997/2000 Bric dël Fiasc. Läs gärna på bred amerikanska:

"Boy, this is beautiful to smell! Fresh-picked strawberries and cherries, with just the right amount of cloves. Hints of prunes. Full-bodied, with soft and round tannins and a long fresh-fruit finish. Goes on and on. Hard not to drink this. This is a blend taken from various sites in the Barolo and Monforte d?Alba areas. Best after 2005. 1,400 cases made. –JS"

Märkligt nog gav han bara 92p till 2001an. Den var tyvärr slut när vi letade, men några flaskor finns kvar på Hansa.

"Wonderful aromas of roses, berries and violets follow through to a full-bodied palate, with fine tannins and a pretty, caressing finish of sweet fruit. Pretty wine. Best after 2006. 1,250 cases made. –JS"