söndag, juni 28, 2009

Winegeeks in wonderland


På lördagen tar vi bron över till den fria vinmarknaden. Tiden är mogen att känna lite på vibbarna i några av de danska vinbutikerna. Letar man ordentligt går det faktiskt fortfarande att göra riktiga klipp i Danmark, trots vår usla krona. Efter att ha betalat den hutlösa inträdesbiljetten på 395 kronor enkel resa är det fritt fram att börja spana och vår första anhalt blir Cibi e Vini ud paa Christianshavn.

Det är alltid kul att snacka med innehavaren Fabio. De flesta av butikens viner är ekologiskt odlade och har då en grön prislapp i hyllkanten. En av de producenter som varit med sedan starten är Gualdo del Re i sydtoscanska Suvereto. Gården har nått målet att göra sina viner helt druvrena - sangiovese grosso, cabernet sauvignon, merlot och pinot nero, aleatico och vermentino - där vi blir extra nyfikna på cabernetvinet Federico Primo. Det finns i fyra årgångar: 1994, 1998, 1999 och 2004. Priserna ligger runt 170 DKK. De två senare årgångarna ska vi testa framöver. Men det riktiga scoopet i butiken är 2006 Barricadiero IGT från Vini Aurora i Marche. I en sammanställning av de fem stora italienska guiderna intar vinet en hedrande femtondeplats bland stövelns långt mer berömda viner. För 149 DKK får man ett mörkt, fullmatat och väldigt intressant tre bicchieri-vin med en personlighet inte helt olik Barrals 2006 Faugères Cuvée Jadis. De rika tobakstonerna påminner också en smula om bordeaux från Graves. Druvorna är 75% montepulciano, 15% cab och 10% merlot. Med ett svenskt jämförpris på 372 kr har vi dagens första fullträff!

Nästa stopp blir hos Erik Sörensen Vin på Store Kongensgade. Här hör vi ett klingande gästrikemål bakom disken och känner igen en gammal bekant från Hansakompaniets vinkällarbutik - ett glatt återseende. Hon verkar genuint lycklig över sin nya arbetsplats, där det går utmärkt att korka upp en butelj om kunden vill prova innan köpet. Vi smakar först på klassiga 2005 Beaune Premier Cru Clos St. Landry Monopole från Bouchard Père et Fils, sedan på en godistonad men ändå stram 2008 Dominique Morel Morgon, och till sist på en trevlig vardagsmedoc i form av 2004 Château de By. Idag köper vi gärna 2004 Del Cerro Vino Nobile di Montepulciano Riserva för 179 DKK och Von Hövels 2002 Oberemmeler Hütte Kabinett Feinherb för 109 DKK.


Ut på motorvägen mot Helsingör, avfart nummer sju och inom kort är vi mitt i ett industriområde i Kokkedal. Philipson Wine säljer med volymrabatt och tillfälliga prisnedsättningar - har man tur kan man komma riktigt billigt undan. 2000 Château Lamothe-Cissac Haut-Médoc, en salmiaksalt cru bourgeois kostar som i gamla sköna dagar 80 DKK, året är ju bra och vinet bör vara lagom drickmoget nu. Baroloproducenten Conterno-Fantino imponerade nyligen hos Origo Wine. Deras busiga tonåring 2007 Ginestrino Langhe Nebbiolo köper vi för ynka 90 DKK, att jämföra med 184 svenska. Ytterligare ett måste är Renato Rattis 2004 Barolo Marcenasco. Här har man hittat helt rätt med prislappen 129 DKK, till skillnad från Vinovativas svenska vilsefärder (335 kr). Ett par provflaskor med provencerosé och bonnbourgogne får också följa med. Köper man två lådor av sistnämnda får man en gratis. Hmm, trettiosex flaskor av samma vin låter rätt drygt oavsett vad det är...

För avsmakning med självservice fanns 2008 Guigal Côtes-du-Rhône Rosé med smörkolatoner och viss eldighet, 2007 Renato Ratti Langhe Nebbiolo med mörk primärfrukt och härligt ungtuffa tanniner - samt en rentav äcklig, ekbesk och syrabefriad 2006 Catena Alamos Mendoza Malbec.


På hämtlagret träffar vi näste svensk, en restaurangskolad kille från Helsingborg. I Nettobutiken på väg hem ytterligare en svenska i kassan. Det verkar tydligen vara här man ska jobba och tjäna riktiga danska pengar. Sisten ut ur Sverige släcker lyset! Och visst går det fortfarande att fynda vin i Danmark...

26 kommentarer:

Putte sa...

Tack för en bra genomgång av danska leverantörer. Hos Philipson i Kokkedal har jag själv gjort en del utmärkta fynd genom åren, men det tog ett tag att lära sig hitta dit.

Claes Lindquist sa...

Hej Finare Vinare,
Visst är det roligare att shoppa runt om man har möjlighet att prova vinerna. Och det går att finna viner som är billigare i Danmark, men det är väldigt svårt. Till nedsatt pris, ja, speciella erbjudande, tag tre, betala för två, ja, annars väldigt sällan. Prisnivån exklusive alkoholskatt är helt enkelt högre i Danmark. Tack vare internet och dina länkar är det lätt att kolla priserna. På Philipsons och Sörensens hemsida finner jag 26 viner som också finns i Vinunics eller i tre fall Vinovums sortiment. Utav dessa 26 viner är två billigare och två har samma pris, men om man tar hänsyn till att alkoholskatten är lägre i Danmark, så är de svenska relativa priserna lägre även på dessa fyra viner. 22 av 26 viner är dyrare i absoluta tal, oftast mycket dyrare. I några fall är vinerna upp till 75% dyrare i Danmark än vad de är i Sverige.

Några exempel:
2003 Chateauneuf-du Pape, Guigal, 370 kr i Danmark, 286 kr i Sverige

2003 Cote Rotie Guigal, 592 kr i Danmark, 485 kr i Sverige

2005 Catena Alta Chardonnay, 370 kr i Danmark, 215 kr i Sverige

2006 The laughing Magpie, 295 kr i Danmark, 149 kr i Sverige

2008 Mulderbosch Chardonnay, 207 kr i Danmark, 149 kr i Sverige

2005 Chablis Les Venerables, La Chablisienne, 192 kr i Danmark, 179 kr i Sverige

Och det finns alltså massor av ytterliga exempel

De enda två viner jag finner som är billigare i Danmark i ovan två butiker är A Mano och Cotes du Rhone Blanc från Guigal. Alamos Malbec, som vi säljer i årgång 2008 samt Chablis La Sereine har samma pris. Jag hoppas inte att du skulle bli besviken på 2008 Alamos Malbec om du provade den, men smaken är som tur är personlig.

Med vänliga hälsningar
Claes Lindquist/Vinunic

Vinosapien sa...

Claes
Jag tror du missar vad FV är ute efter - alternativa försäljningsställen, alternativa inköpskanaler och en uppsjö av viner som inte går att köpa i Sverige. Helt enkelt en roligare, men idag oftast dyrare, tillvaro för en svensk vinälskare.

Claes Lindquist sa...

Hej Vinosapien,
Det har du naturligtvis rätt i, alternativen är fler. Och det har både du och FV en poäng i. Och man kan prova också, vilket är trevligt. Men priserna är trots allt intressanta. Jag var i Bordeaux under förra veckan och priserna där på viner är häpnadsväckande höga. Vad sägs om Sassicaia 2005 för 150 EUR eller Ridge Geyserville 2006 för 55 EUR. Eller kanske en flaska Pontet Canet 2005 för 99 EUR. Jag köpte trots allt 5 flaskor, vita Bordeauxviner, som jag betalade mycket för (50-70 EUR per flaska), men som sagt inte går att finna i Sverige.

(Tur jag inte köpte Pape-Clemant Blanc i Bordeaux för 1700 kronor per flaska när den finns för 1385 kronor på Systembolaget)

Bästa vinhälsningar
Claes

Finare Vinare sa...

Hej Claes, kul att ha dig här. Premissen i inlägget är ju att svensken inte längre har mycket att hämta prismässigt i Danmark. Vad vi ville visa är att om man letar noga så går det trots allt fortfarande att fynda. Det gäller särskilt små viner från bra producenter. De stora vinerna kostar ALLTID mer än i Sverige.

Vi kunde räkna upp hundratals icke-fynd hos Philipson, lika väl som hos Sörensen. I den butiken var vi väldigt svårflörtade - det blev ju endast ett par viner köpta. Vi blev exempelvis inte frestade av Pontet-Canet 2005 för 999 DKK - mer än dubbelt upp mot SB 15 oktober 2008 klockan 10.00.20. Skillnaden är att vinet finns att köpa...

Sen erbjöd sig expediten att öppna vad vi var intresserade av nästa gång och sånt är ju toppen.
Vi ska nog komma på något skäl att återkomma.

Hehe, Sassicaia 2005 har väl svårt nog att sälja utan att kosta €150. Men Ridge Geyserville 2006 har vi gillar skarpt nu en handfull gånger. Liksom många andra viner som hamnar i vår fattiga avkrok via Vinunic...

MMM sa...

Vi skall väl också komma ihåg att den svenska kronans fria fall från 1.30 till 1.50 SEK/DKK skedde så sent som i januari i år.

Många av de svenska vinpriserna är konstlat låga pga av gamla avtal och Systembolagets få tillfällen till prishöjningar. Om det inte sker något drastiskt borde priserna stiga (?). De allra värsta prestigevinerna är dyrare i Danmark, sant, men jag anser inte att de överhuvutaget säljs i Sverige.

Chateauneuf är alltid billigare i Danmark trots kursen. Beror säkert på danskens enorma och historiska långa konsumtion av just Chateauneuf.

Claes Lindquist sa...

Hej MMM,
Jo, priserna stiger nog succesivt framöver, men trots det bedömer jag att priserna i Sverige på i stort sett alla viner som kostar från 125 kronor och upp är lägre än de i Danmark. Påslagen hos svenska vinimportörer är mycket låga, tack vare extrem prispress(1000 aktörer som slås om en kund), effektivitet tack vare just denna enda kund och Systembolagets extremt låga påslag, 19% på inköpspriset exklusive alkoholskatt + 3,50 kronor.

Att priset ibland är lägre i Danmark i prisklassen 70-125 beror på lägre skatter. Under 70 kronor, så slår skatten ännu mer samt då slår prispressen in med stora livsmedelskedjor som pressar ner priser och lockar med specialpriser.

Vilka Chateauneufer är billigare i Danmark? Att utbudet är större, det vet jag. Jag har själv köpt en hel del hos handlare i Danmark, men inte uppfattat att priserna är lägre?

Claes

Vintresserad sa...

Hej Claes och andra,
Utbudet är ju bitvis ofantligt mycket större, framförallt av det vi bloggare ofta kallar "bruks-Bordeaux", dvs Bordeaux som är i eller nära drickfönstret och som kostar ca 70-200 DKK (eller 100-299 SEK). Ofta kommer dessa från Medoc, Haut-Medoc eller någon av satellit-kommunerna på högra stranden. Utbudet hos SB är extremt skralt, i BS något lite större men där är ju tillgängligheten ännu sämre. Exemplet som F&V köpt os Philipson (2000 Lamothe-Cissac, Haut-Medoc för 80 DKK) är ett av många exempel. MVH - Vintresserad (Peter)

Claes Lindquist sa...

Peter och alla andra,
Marknadsandelen för Bordeaux bland röda viner är nog 20-30 gånger större i Danmark än vad den är i Sverige. Bordeaux är hopplöst svårsålt både på Systembolaget och restauranger i vårt land. Konsumenterna måste nog börja gilla viner med relativt sett mindre frukt, viss bitterhet och mer tanniner för att Bordeaux skall öka sin marknadsandel i Sverige. Vår erfarenhet är att vi är ljusår från att detta skall ske.

Anonym sa...

Men det finns ett Moment 22 i det du beskriver Cleas. Jag hittar då väldigt sällan njutbar Bdx i de mer humana prisregionerna (försök dricka Chateau Labadie av aktuell årgång den som vågar..). Och då blir det förstärkning av de där marknadsandelarna för min del (istället beställer jag från Tyskland och betalar gladligen ett par hundra i frakt).

Och - nu syftar jag i första hand på "vardagsviner".
/Martin

Anonym sa...

"..och då blir det INGEN förstärkning.."

Ska det vara. Så det så.

MMM sa...

Hej Claes,

Utbudet av Chateauneuf på bolaget är så skrämmande dåligt att det är svårt att hitta bra jämförelseobjekt.

Ett exempel är i alla fall
Pegau Reservée 2006 som kostar 30 Euro på Califraita.dk - 469 kr på SB. De billigare Chateauneuferna som Clos de l'Oratoire des Papes är typiska mataffärsviner - just den vet jag kostar runt 80-90 DKK på Metro, 206 kr på SB.

Jag handlar mycket av mina Chateauneufer på Vinforum, fick nyss hem 2001:or av både Clos de Papes och Beaucastel för 300 DKK styck. De var dansksålda, och säljaren lägger knappast ut dem med förlust. Med det är andrahandspris, som skall vara lägre. Man måste vara på hugget på ett annat vis än på SB, och skanna av marknaden hela tiden. Går man bara in på Philipson och hugger första bästa är risken stor att man blir skinnad, det är sant.

Claes Lindquist sa...

Lite om Bordeaux igen. Tidningen Världens Viner har provat 85 Bordeauxviner i senaste numret. Vinunic är glada för att vi fick 3 viner bland de 9 främsta röda. Le Cardinal 2007 (Vinunic) blev näst bästa vin bland "Red Value" med följande kommentar: "Ung, fruktig, straight forward och ganska rund med fin balans. En basbordeaux i en modern stil till ett oslagbart pris" (69 kr). Vinet säljer dåligt trots massiv annonsering.

Vinnare var Christian Moueix St Emilion 2008 (129 kr) Vinet säljer urdåligt och kommer att avlistas

Efter Le Cardinal kom Chateau de Seguin Cuvee Prestige 2006 (125 kr). Vinet tappar rejält i försäljning under året.

Av Vinunics viner så fick också Kirwan 2005 och Belgrave 2006 toppbetyg.

Vi lanserar ett Bordeauxvin i oktober, Chateau Reysson Reserve, en Cru Bourgeois från Haut-Medoc för 170 kronor. Vinet har valts ut av konsumentpanelen, så kanske kan detta vin sälja hyfsat?

Claes

Anonym sa...

Chateau Reysson Reserve - Det ska jag testa.

Givetvis tror jag inte att importörer inte säljer viner för att vara ogina mot oss konsumenter. Det är inte där skon klämmer. Den svenska marknaden är konstlad och till stor del en artefakt. Monopol-centralistiska inköpare i sovjetiskt kostym-(för)inflytelserika vinjournalister, leder till en överdrivet homogen marknad. En marknad som inte avspeglar vinvärlden i praktiken. Därför kan vi hitta sjuttielva mediokra viner från Chile i en medelstor butik, men knappt ett enda från BDX, Roussillion.

Släpp butikerna loss!

Vintresserad sa...

Hej Claes,

Vad roligt med en importör som är med i diskussionen och dessutom med faktabaserad argumentation. Det uppskattar jag mycket. Jag har provat de viner som fick "medalj-betyg" i Världens Viner (i aktuell prisklass, inte alltid samma årgångar) och endast Belgrave är ngt jag vill handla mer av. Även Belgrave lär finnas för 130-140 DKK emellanåt i Danmark. Dessutom har jag provat just Lamothe-Cissac och OM det vinet fanns i Sverige så hade jag gärna köpt en låda eller två. Jag försökte faktiskt få till en privatimport från Philipson Wine men det föll på logistiken. Det är verkligen tråkigt om försäljningen av denna typ av vin går så dåligt att de få viner som finns kvar avlistas. Det är sannolikt en kombination av olika orsaker, men många av bloggarna verkar inte tveka i att peka ut SBs inköpsstrategi som en viktig orsak. Personligen tycker jag altså att utbudet är erbarmligt när inte ens de testvinnande vinerna (i ett test som skall omfatta i stort sett samtliga tillgängliga Bordeaux-viner!) är värda att handla mer av.
Claes - vad är din syn på orsaken? och hur ska vi som vill handla denna typ av viner agera?
MVH - Vintresserad (Peter)

PS. Ursäkta trådkapning F&V. DS

Claes Lindquist sa...

Hej alla,
När det gäller Bordeaux och det begränsade utbudet i Sverige, så beror det nog på flera olika saker. En är att vinerna under säkert 10 års tid inte varit konkurrenskraftiga, dvs priset har varit för högt och kvaliten för låg. En annan att Sveriges, liksom de flesta andra länders konsumenter inte föredrar viner med viss bitterhet, mer strävhet och mindre frukt. Billig Bordeaux (60-200 kronor) har inte bara problem att locka konsumenter i Sverige, det är likadant överallt. Bordeaux är helt enkelt en krisregion, utom för 150-200 toppslott. Andelen konkurser bland vinproducenterna i Bordeaux har varit rekordstort de senaste åren. Ovan gäller generellt och det finns givetvis undantag.

Vinosapien sa...

Hej Claes

Intressanta synpunkter:
- ...konsumenter inte föredrar viner med viss bitterhet, mer strävhet och mindre frukt...

Förklara då italienarnas framfart...bittra, sträva och inte alltid klockren frukt (Nebbiolo, Sangiovese). I mina ögon är det alltså inga problem att kränga lite kärva/motsträviga viner...bara kvaliteten motsvarar prisbilden...

Och här kommer importören in i bilden...det finns kärva bdx-viner av god kvalitet att tillgå...de går att kränga för 100-200 sek...det finns ett intresse bland oss konsumenter...se bara här

http://vinare.blogspot.com/2009/06/en-lada-billig-bordeaux-2005.html

Alltså ut och jaga...skit i att rikta in er på EN kund (SB)...fatta att det finns tusentals vinintresserade slutkonsumenter som kan bli era kunder...volymerna behöver alltså inte täcka SB's samtliga butiker...marknadsför vinerna i rätt kanaler...

Lite synpunkter från en av dessa slutkonsumenter som för länge sedan slutat se SB som enda källan till gott vin.

Finare Vinare sa...

Ytterligare en anledning är väl att andra marknader som den danska har en lång tradition av fri handel och närvaro i bordeaux. Vi med vårt Vin & Sprit fick istället de härtappade bordeauxerna. När det projektet tog slut kom inget annat istället och det berömda hålet var ett faktum.

Ch Reysson låter intressant och ska förstås prövas i höst. Men de svenska bordeauxkonsumenterna håller nog ett getöga på Parker och de viner som ffa borde köpas in är de han beskrivit som "sleeper of the vintage" med poäng uppåt de 90. Vi gissar att vinerna ur Gute Weines "Probierpaket 2005" skulle haft strykande åtgång om de hade släppts till priser motsvarande de tyska. Även om den breda smaken favoriserar sötfruktiga, alkoholstarka grillviner finns det nog tillräckligt många konsumenter med klassisk smak för att väl utvalda viner skulle sälja.
Krisen i bordeaux borde för övrigt ge importörerna ypperliga möjligheter till prispress...

Här presenterade vi vinerna i Gute Weines låda:

http://vinare.blogspot.com/2009/06/en-lada-billig-bordeaux-2005.html

2005 d'Aurilhac var ju klockrent! Det finns förstås andra som skulle kunna varit med, tex Ch Charmail, Ch Faizeau eller Ch Côte de Baleau...

Claes Lindquist sa...

Hej igen,
Italienare, ja viss bitterhet i sangiovesedruvan, men mer frukt finns definitivt bland de viner som säljer.

Det finns ett problem som inte är så lätt att komma runt. När man arbetar som vinimportör, så kan man inte bara importera årgångar som 2005, man måste också ta 2004, 2006,2007 och 2008 samt andra mindre uppskrivna årgångar. Det är då problemet uppstår med för svag frukt och bitter/tanninstrukturen i Bordeaux.

Finare vinare, jag läste om Bordeauxlådan från 2005. Ditt genomsnittsbetyg på vinerna är 87 poäng, snittpriset på Systembolaget borde bli cirka 155 kr per flaska med den 20% rabatten. Du har själv satt 87 poäng på Musella nyligen och det vinet kostar 99 kronor. Konkurrensen är stenhård!

Men jag kan lova er att vi gör allt för att hitta bra Bordeauxer i rätt prislägen som också är bra även i svaga årgångar. Det är inte lätt, det kan jag lova!
Claes Lindquist/Vinunic AB

Claes sa...

Hej FV,
Jo, det går att pressa priserna på Bordeauxviner, producenterna är förhandlingsvilliga./Claes

Finare Vinare sa...

Hej igen, Claes!
Det blir ofta lite knasigt när man börjar jämföra poäng mellan olika områden. Vinets stil är ju alltid viktigare än poängen. Musella (eller för den delen något annat 87-poängsvin) kan ju inte ersätta en bordeaux. Vill man ha bordeaux är det andra bordeauxer som är konkurrenterna. Och slutligen, 87 pinnar är ett mycket gott betyg...

Konstigt ändå att inget av vinerna i lådan varit inne och vänt på SB (förutom Puygueraud i äldre år). Det var ju generellt riktigt trevliga viner...

Med hela kollin i BS borde man väl kunna få till schyssta priser. Och så enstaka flaskor med högre pris för att kunna testa grejerna först...

Keep it up, importörer...

Niklas Jörgensen sa...

Frankrike = atollsprängningar

Tror fortfarande det var nådastöten för många när man under mitten av nittiotalet sprängde atoller.

Svenska vinkonsumneter är långsinta ;-)

Peter, du och jag får bli Bordeaux-köpmän! Tror det är vårt kall...

/Niklas J

Och Claes! Härligt du delar med dig av din kunskap här!

Vintresserad sa...

Hej igen allihop,

Jag tror faktiskt inte att Fransmännens ovana att spränga väldigt stora saker på ett väldigt korkat sätt har så stor påverkan längre. Däremot att en stor del av den svenska vinmarknaden består av sötfruktiga, ekiga och alkoholrika viner (som ofta saknar det som jag letar efter i en Bordeaux nämligen elegans och komplexitet), så visst har Claes en poäng. Jag tror dock att det även finns en hygglig marknad för "elegans och komplexitet" (snarare än tanniner och avsaknad av frukt). Det gäller (som i all affärsverksamhet) att hitta rätt kombination av vin, pris och marknad. Om dessutom förhandlingsläget är bättre än på länge i Bordeaux så ännu bättre!

Jag har en liten ide om ett "allmänt upprop" till SB och hugade importörer... det vore ju bättre om Niklas&undertecknad kan koncentrera oss på att njuta av goda viner när det nu redan finns ett stort antal duktiga importörer som kan hantera admin och logistik. Får återkomma i ärendet...

Dansk i 08 sa...

inget visit hos Carlo i år?

Finare Vinare sa...

Inte än i alla fall. Nu var det nebbiolo vi mest var sugna på och där var Philipson vassare med sina erbjudanden...

Hos Carlo Merolli är det för tillfället Moncuccos 2004 Barolo Ceratti som frestar oss mest (DKK 165).

João sa...

Sorry but you can't talk about Rosé without talking about Mateus! Here is the challenge, try it out, it is the best portuguese Rosé, and one of the best I have ever tried!