tisdag, juni 09, 2009

2001 Roagna Langhe Rosso


Digidesign Pro Tools HD är sedan ett och ett halvt decennium den världsledande applikationen för att mixa ljud. Som en snöboll har den ursprungliga koden kletats på med lager på lager av funktioner och portats till nya operativsystem utan att skrivas om från grunden. Till slut är den stolta produkten försedd med en del lömska fällor även om ytan ser förrädiskt polerad och snygg ut. Några riktiga fulingar tittade fram idag och bjöd på en fruktfattig förmiddag fylld av frustration och felsökning.

Det är efter dåliga dagar man behöver dricka ett glas som är intressant, spännande och upplyftande. 2001 Roagna Langhe Rosso är precis den sorten. Färgen är transparent varmröd med en rejäl bruntingering. Redan inom kort efter karafferingen är doften jättegod och komplex, med multna mognadstoner som stimulerar intellektet på ett långt trevligare sätt än felsökning av trilskande datorer. En inledande känsla av stora, gamla fat öppnar upp mot röd hallonvinäger och vaniljpannacotta med röda vinbär. Orientkryddor och farinsocker berättar om mognad och kontrasterar mot alldeles färska myntablad mot en fond av anis, lakrits och tjära. Ju längre vinet står i glaset desto ljusare och mer skimrande blir övertonerna, som liniment och vita blommor. Doften står också snart som en blomsterkvast ur glaset.

I munnen är det här ett underbart läskande vin, med en lite gammeldags kombination av intensiva aromer i en lättare kropp, årgångstypiskt eleganta syror och goda, smått uttorkande tanniner. Frukten är skinande röd - i spektrat hallon-röda vinbär - med en avstämd örtighet och milda, friska sensationer av anis, fänkål och menthol. Kombinationen av fräschör och mognad får oss att tänka på en slank och god bourgogne i samma ålder. Och den som förtjusat sig i Pios Langhe Nebbiolo kan ta klivet upp till högre nivåer av njutning med detta vin. Roagnas viner jobbar inte för att vinna utan har en självklar, autentisk drickbarhet. Efter ett antal smakprov är vi väldigt förtjusta i deras traditionella stil över huvud taget. (89-90)

ps. Bristly importerar, priset är 199 kr och flaskor finns lyckligtvis kvar i BS. Mer att läsa här.

2001 Langhe Rosso (Alfredo e Luca Roagna (Paglieri, Barbaresco, Piemonte)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Har minsann för mig att det finns närstående bloggare som inte var lika förtjusta?

Anonym sa...

(A): Själv hade jag som "Nettare" uttryckte det "en knasig flaska". Inget tvivel om saken dock att detta i grunden är ett bra vin.

PS: Ni borde för övrigt ha mail...

Anders sa...

Hade nöjet att prova en flaska till de grillade lammkotletterna med svampsås igår kväll och kan inte alls hålla med Nettare om att det skulle vara en knasig flaska. Jag är helt med Finare Vinare - en underbart traditionell, elegant, närmast eterisk Nebbiolo. Bara man stoppar näsan i glaset förflyttas man till Piemontes böljande kullar. Fantastiskt att detta fina vin finns att tillgå för en rimlig penning! Undrar hur Roagnas Barolo från 2001 är?

Finare Vinare sa...

Det var roligt att höra att intrycken går igen!

Vi har Roagnas 2001 Barolo Rocca e Pira men har inte smakat på den än. Första försöket föll på en korkad flaska.

Anders sa...

Har nu även läst vad Nettare skrev och kan inte finna något om en knasig flaska, snarare intryck som liknar mina, t.ex. den där känslan av att vara förflyttad till vinets ursprungstrakter. Skrev verkligen Nettare att det var en knasig flaska?

anders wennerstrand sa...

Ser man på, vad som händer när man är på semester och inte hänger över nätet dagarna i ända.

Förvirringen om den knasiga flaskan stammar från min gissning om A:s lite udda upplevelse av vinet som han/hon delade med sig av i kommentarstråden till min post, alltså inte vad jag skrev. Du och jag är helt överens, god och enormt ursprungstypisk nebbiolo från de saknade kullarna.