torsdag, juni 18, 2009

Chabanon, Gilbert & Joillot


Den tredje soldränkta dagen på stranden vaggar oss in i ett tillstånd bortom tid och rum. Sanden blåser in mellan sidorna i Jancis vinencyklopedi - där finns läsning nog för en lång semester. Barnen förlorade en gummibåt till tyskarna på andra sidan vattnet. Och så fortsätter vi att smaka på somriga viner ur Viniks sortiment. Ikväll blev det till slut även en chansning från Beaune...


Alain Chabanons 2008 Rosé Trémier blandar 45% mourvèdre, 23% grenache och 32% carignan. De två förstnämnda är saignée, alltså en tidig avtappning från rödvinstillverkningen. Carignandruvorna fick en tidig pressning enligt vitvinsmetoden. Uttaget låg på 27 hektoliter per hektar, osedvanligt lågt i rosésammanhang. Vinet mognade ett drygt halvår i rostfritt stål. Doften är raktigenom vinös med uttalat steniga mineraltoner i det mörkare spektrat, med en känsla av rost och vulkanisk jord. Helt utan godistoner bjuder frukten på aromer från blodapelsiner till ljusare skogsbär. Smaken är seriös och givande med viss fyllighet och fin tanninkänsla, dock är syrorna lite i lägsta laget för vår smak. I slutet minglar en vag känsla av lösningsmedel som nagellack och parfym. Sympatiskt, ambitiöst utgjort och smakrikt, men de sistnämnda invändningarna gör att det inte kandiderar till vår rosé i sommar. (85) Vinik /135 kr.


Gillar man ren oförfalskad pinot noir i sin skönaste ungdom är 2007 Philippe Gilbert Menetou-Salon Rouge ett måste i sommar. Vi tar den sval till grillad kyckling, ett av de där perfekta mötena. Doften bjuder på den svåremotståndliga kombinationen av sjösump, våta kalkstensmineraler och en klockren, urcharmig pinotfrukt - som av mogen jordgubbe med ett diskret inslag av jordgubbssylt. Övertoner av nyklippt gräs och nyfångade örter bidrar med fin ursprungskänsla. Inga ekfat stör bilden av den underbara druvan. Trots att vinet är en relativ lättviktare är aromerna rika och lyckliggörande, förstärkta av den lyckade matmatchningen. Härliga syror, ypperligt bett och bara en aning gräsigt. Föreställ er en sommarpicknick - det här vinet lämpar sig mycket bättre att packa i väskan än en rosé, eftersom det är lättare att få till rätt temperatur (14-15 grader). Skitgott, på ren svenska. (89). Vinik/175 kr


2005 Jean-Luc Joillot Beaune Montagne Saint Désiré fick vi först smaka på Vinordic 2008 utan att det övertygade något särskilt. Tidigt i våras slog Hans Artberg på trumman: "fin "köttig" pinot noir-krydda, god/stram/typisk med potential. Äntligen en bra RÖD bourgogne man kan köpa!" Okej, vi häller upp. Doften handlar nästan enbart om ekfat: bittermandel, coca-cola, bastubänk och ett fett lager av solkräm ovanpå den pinotfrukt vi älskar så mycket. Efter föregående vin blir det nästan parodiskt - här är vi i toscana istället för i bourgogne. Smaken känns först väldigt ekig och vresig med en sötsur, ofokuserat mörk körsbärsfrukt som inte gör oss vidare lyckliga. Vi tar fram universalverktyget pecorino sardo och nu trillar sakerna på plats. Fortfarande är vi kvar i fel land men vinet öppnar upp, går bra att dricka och ger en viss tillfredsställelse. Omild ekbehanding och låg ursprungstypicitet förtjänar dock inga pluspoäng. (85) Vinovativa importerar, nu är det nollsexan som säljs via BS/227 kr.

ps. Fler kommentarer här.

13 kommentarer:

Ulrik sa...

Den lät ju fin, Menetou-Salon. Hur håller du den mot Clos Henri PN 2007?

Finare Vinare sa...

Mycket fräschare, bättre syror, större charm, lättare kropp. Ingen ek gör att det är mer fokuserat på själva druvan. Vi har flera Clos Henri PN 2007 med oss, men det är tyvärr inte lika bra som nollsexan. Vilket du redan konstaterat...

Anonym sa...

Ett par slutsatser så här timmarna innan midsommar i ett regnigt Gävle:

1) Varför tog jag inte flyget till Sturup?

2) Man borde absolut flytta närmre Söderhallarnas och dess Systembolag (som faktiskt ger mig känslan av en riktig vinbutik vilket är unikt i detta rike). Den där Nik verkar vara "Da Man"!

Glad Midsommar!
Martin

Finare Vinare sa...

Ovanligt nog ser det ut att bli en midsommar i strålande sol här nere. Kolla efter restplatser på flyget?

Nik is DA MAN. Och det är det fler som har upptäckt. Exempelvis F12-koncernen shoppar numera vinerna i parti.

Ha det gott, Martin! Vad dricker du i helgen?

Finare Vinare sa...

Martin, du kan sluta kolla efter restplatser. Himlen skiftade nyss från blått till grått, vinden blev kall och nu börjar det droppa minsann. Det är inte svensk midsommar för inte.

Finare Vinare sa...

Ock så var det sol från blå himmel igen. Vädret skiftar snabbt här på näset.

Mr J sa...

Tycker ni är lite väl taskiga mot Beaune Montagne Saint Désiré som jag provade på Artbergs rekommendeation. Jag hamnade i och för sig också i Chianti när jag provade den men för priset tyckte jag nog att det var köpvärt. Glad midsommar på er!

Vinosapien sa...

Härligt med varierande väder...Skönt att sitta här och kolla in över land och se molnbankarna bunkra upp.
Nu lämnar vi väder och tjoar vin...aldrig fel med Bourgogne på midsommar.
Vi har också fått vår beskärda del:
http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=525&TasteDate=30

Fortsatt trevlig midsommar.

Holger sa...

Kul att ni "äntligen" provat Beaune Montagne Saint Désiré ni med. Jag gillade den först, men efter ett par glas, och framför allt efter en flaska till nån vecka senare så blev jag ganska trött på den tyvärr... Och Clos Henri 07 föll jag inte för heller, väldigt mycket sumpig Marlborough-karaktär på doften, helt ok smak dock med robust syra.
Men den stora frågan - när ska Vinik öppna sin webbshop så att även andra än Stockholmare får njuta dessa goda viner, vet ni nåt? :)

Ps, tack för tipset om
2006 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits, Gros Frere et Soeur, funkade fint på midsommar. Provade även A F Gros variant på temat (dock 2005). God den med och lite liknande, men med lite varmare fruktkaraktär som nästan hintar Piemonte?!

Anonym sa...

Midsommarkvällen (var det verkligen inte höstdagjämning?) bjöd på axplock av Keller, Barroche Terroir, Finca Dofi. Och den pärlande noshörning till jordgubbarna.

Terroir var ungefär så bra som förväntat. Något alkoholstickig, möjligen. Finca Dofi var direkt från elitserien så konkurrensen var inte direkt rättvis.
Att det ska vara så svårt att hitta bra kött bara! Men gott var det, trots allt.

Sedan är det bara att konstatera. Medan mitt konsumerande mer och mer koncentreras till Frankrike (framförallt) och Italien, så dricker jag numera en hel del från Spanien. Bierzo, Priorato m.fl. erbjuder fin omväxling.

//Martin

Finare Vinare sa...

Mr J, är stilen knas så spelar ju priset inte så stor roll. Lite samma känsla som när vi fick smaka rejält ekad beaujolais på plats - weird stuff indeed...

Vinosapien - intressant med Perrot-Minot och lagring. Den fruktiga stilen kanske gör sig bäst som ung? Vi hoppas få tjoa mer vin inom kort...

Hallå Holger! Ja den där Montagne Saint-Desirée kan man ha eller mista...

Och Clos Henri 07 är ju tyvärr inte inte lika lyckad som nollsexan. Nu har vi sippat på den och tycker ändå att den är helt okej som du säger. Kanske till och med lite mer än okej, i och med att fruktintensiteten är såpass bra - även om syrorna och balansen inte alls är så eleganta som i nollsexan...

Viniks webshop väntar fortfarande på sin fullbordan och vem vet, du är kanske mannen att snickra ihop den? Dra iväg ett mejl och hälsa från oss...

Gros Frères 2006 Hautes-Côtes de Nuits ska vi ta till stekt firre framöver. Kul att du gillade, vi trodde nog att den skulle passa dig!

Finare Vinare sa...

Martin, vilken Keller var det? Och visst fick den pärlande noshörningen chansen även till våra jordgubbar. Barnkalas!

Holger sa...

Mmm, pärlande noshörning måste drickas här snarast, korken på min är obönhörligt på väg upp ur flaskan, just nu har tvåcentimetersvallen sprängts...
(Får man inte "lagra" Moscato liggande??? Eller kanske var det cyklingen hem som vaggade flaskstackarn för hårt... Och FV, kul förslag, ska lura lite på det :)