söndag, juni 07, 2009

2007 Álvaro Castro Quinta de Saes Reserva Branco


Ikväll äter vi bläckpasta i en gräddsås med räkor, tomatpuré, fräst vitlök och en skvätt av kvällens vin - som under våren blev en av årets hittills trevligaste nya bekantskaper på vitvinssidan. Vinmakare Álvaro Castro är den ledande kraften i portugisiska Dão, ett distrikt med pinjeskogar och svalare granitlägen än i Douro, därmed blir vinerna också lite lägre i alkoholhalt med högre syror och gott om mineraler. Druvmixen är 80% encruzado med 20% cercial. Vinet jästes i små ekfat, med burgundisk batonnage under mognadslagringen.

2007 Álvaro Castro Quinta de Saes Reserva Branco har en skarpt fokuserad doft av citron och lemon zest med örtig pinjekänsla och aptitliga mineraler. Letar vi vidare hittar vi fina nyanser av persika och kvittenäpple. En elegant genomförd bourgognelik karaktär av nötter och smör balanserar perfekt mot resten av intrycken. I munnen får vi riktigt intensiva aromer - koncentrerad mittfrukt och en härlig citronsyra som tar spjärn och skjuter iväg i avslutningen för att till slut avfyra ett skönt fyrverkeri i gommen. Lysande!

Vinet är trots sin smakrikedom slankt, mineraliskt och fortfarande ungt, med god potential för utveckling. Inte så fett och utvecklat som nollsexan, men ännu mer elegant. Vi ser framför oss mängder av möjliga möten med mat, dessutom är det ju enormt gott i sig själv. På grund av Lagenas förbannade plockavgifter är priset tyvärr en femtilapp för högt i BS, men vinet är så bra att det ledigt försvarar sig ändå. Vill man komma billigare undan är det läge att handla hos Gute Weine för €9,95. (90)



ps. Portucastas, varför inte lansera sexpack i BS? Borde ju kunna bli 40 spänn billigare per flaska...

2007 Quinta de Saes Reserva Branco (Álvaro Manuel Albuquerque Figueiredo e Castro, Pinhanços, Dão)

3 kommentarer:

Birk sa...

Kan bara hålla med. Det här imponerar på mig, skön nötighet och grym grapeig syra, som jag alltid gillar!

Finare Vinare sa...

Kul att du gillade, Birk. De här citrussyrorna är ju av toppklass. Om SB tog vinet och priset landade på säg 119 kr skulle det bli en killer i ordinarie sortimentet. Men, som sagt, vinet försvarar sig rätt bra även i nuvarande prisklass...

João sa...

If you talk about the Dão wine region, you have to talk about the Casa de Santar and Quinta de Cabriz. They are good!