onsdag, juni 17, 2009

2004 Thelema Cabernet Sauvignon


Bland mycket annat kul är sommaren också en passande tid att rensa i källaren. Förra sommaren fattade vi beslutet att klippa våra sporadiska relationer med Sydafrika. En ofin skvätt 2004 Rust en Vrede på mässprovning i oktober stärkte oss i vår övertygelse. Nu återstår endast fyra sydafrikaner och den första går åt ikväll, utomhus till spett på grillen.

Rätt ur karaffen doftar 2004 Thelema Cabernet Sauvignon riktigt fjäskigt av vaniljglass. Tätfruktiga svarta vinbär kommer därnäst. Utomhus, när maten står på bordet tänker vi enbart på den typiskt sydafrikanska brända bakeliten - en plastigare släkting till asfalt och tjära. Inte vidare kul... Efteråt, när vi gått in blir doften bättre, då tittar en blyg blyertspenna fram och en lite kaxigare rulle mintchoko. Vinet känns något mindre enkelspårigt.

I munnen handlar det mest om fruktiga aromer av svarta vinbär med mörkare rostning som ger en del mint och chokladtanniner. Tät och rund munkänsla, något bläckig, kort och lite småtråkig. Det är proffsigt och kompetent framställt, men det händer liksom inget riktigt kul eller spännande. Utomhus är syrorna mjuka och vinet biter inte ifrån tillräckligt. Inomhus, när temperaturen stiger, vaknar syrorna till liv och aromspektrat breddas med söta plommon och körsbär. Tvärtemot våra förutfattade meningar tycks det faktiskt som att vinet förlorar på att drickas utomhus i grillsammanhang. Just nu har det däremot inget att förlora på att sparas ett år till. Tre kvar och sen är vi kvitt. (87)

2004 Thelema Cabernet Sauvignon (Thelema Mountain Vineyards, Helshoogte, Stellenbosch)

14 kommentarer:

Frankofilen sa...

Ni får väl skriva Napa på etiketten och sedan ge dem till mig ;-)

Visst känns det skönt att göra slut och dricka upp ibland?

Squirrel sa...

Något jag noterat är att samtliga 04:or jag testat från Sydafrika har varit usla. Bl.a Meerlust Rubicon och Alto var i mitt tycke suveräna som 03:or smakar mest ekspånsoppa. Nu kanske Sydafrika inte är er kopp te men döm dem inte från denna usal årgång.

Finare Vinare sa...

Man kan inte gilla allt och det är väl tur på sätt och vis. Det här kokar nog ner till ett klockrent felköp - om vi ändå köpt en låda Napa cab istället - men 199 kr flaskan hade inte räckt långt där...

Squirrel, vi känner till årgångens problem. Och visst har exempelvis Kanonkop Paul Sauer i sina bästa år varit riktigt bra. Även om vi inte springer och handlar så vore det kul att höra vilka röda sydafrikaner på SB som är bäst just nu...

Vintresserad sa...

Vi har druckit en del röda sydafrikaner, och har även en del just Thelemas CS 2004 i förråden, och därmed är just detta inte så upplyftande läsning. Senast drack vi en Waterford CS 2003. Vi gillade 2001 starkt, men 2003 har lite mkt "rökig bakelit" för att vara riktigt bra. Sedan har vi inte heller köpt så mkt... förra året handlade vi (och gillade) Ataraxia Serenity 2005 och Max 2004 (Miles Mossop Wines). Återkommer med rapporter under sommaren om hur de smakar. Än Warwicks Trilogy lär vara bra, men har inte sett ngt av ovanstående viner på ingång på SB i senare årgångar. Columella 2006 lär vara bra, men då kostar det mer än Pegau 2006!

Winepunker sa...

Columella är inte bara bra, utan skitbra (även om priset får en att göra i byxan, men det gäller även Pegau och många andra). Booekenhoutskloof (Syrah alltså) är inte fy skam heller, även om priset även där börjar bli lite smärtsamt. Gillar man elegantare saker är Slaley Hunting Family Reserve Syrah briljant, förvillande lik en rik Côte-Rôtie fast med egenartad personlighet i lite kul skitig stil (ingen bakelit, men skog).
Personligen tycker jag att vinerna dominerade av Syrah lyckas bättre än de med mest Cabernet. Bästa Cabernetdominerade saker är i mitt tycke (förutom Paul Sauer) Ernie Els, gillar man Napa ligger den i samma fåra. Men priset ger än lite hicka även där (fast tjat om pris hör man ju närmast oavsett vilka bra viner man köper idag).

Anonym sa...

Jag köpte en 12-låda av den här för snart 10 år sedan.

http://www.morgenster.co.za/winery/lour1998.htm

Den har berett mig mycket glädje. Kanske dags att göra slut på de sista två flaskorna.

Lavazza

JanneS sa...

Nu tillhör jag dem som gillar, eller i varje fall har gillat sydafrikanska viner. Har ganska mycket sånt i källaren. Paul Sauer så klart, drack 98, senast med stor behållning. Warwick Trilogy -2000 var ett klockrent fynd för 149 pix för några år sedan. Veenwouden Classic har också varit bra.
När det gäller viner för en hundring tycker jag att Allesverloren, både Syrah och Tinta Barocca är helt okej.
Men visst finns där ofta bränd bakelit, om man vill vara elak. Eller toner av rökig Islay Whisky om man vill vara lite snällare.
Och jag kan medge att jag börjat tröttna en smula på sådana viner till förmån för mer eleganta saker från Rhone, Bourgogne eller Piemonte.
Nästa vecka bär det av till Barolo. Med flyg tyvärr, så det blir ransonering på inköpen. Men dricka på plats, det ska vi:-) Och några flaskor i bubbelplast i resväskan blir det säkert.

/Janne

Café Rotsunda sa...

Jag hör väl till skaran tvivlare på det urvackra landet Sydafrika som stor kvalitetsproducent. Håller med Winpeunkter till fullo, och lägger gärna till Peter Barlow från Rustenberg. Det kan till och med vara "fantastiskt bra", särskilt med något års mognad i flaska.
Ett annat vin man inte bör missa är Cabernet Franc från Bruwer Raats. Stilfullt, trots allt, och gärna även där med ett års extra lagring i caven.

Anonym sa...

Hej Rotsunda!

Är det inte du som kör niel ellis cab på dina provningar och hissar den till skyarna

konjären sa...

Vi fick 1994 Thelema CS på en provning som Vinmannen utsatte oss för häromåret. Den var "Spännande, Bordeauxlik doft, men i munnen inslag av i det närmaste torkad frukt, tillsammans med tydliga kaffe- och chokladtoner. Samtidigt en framträdande beska (grön paprika) och mycket tydlig syra i eftersmaken.

Vinmannen gissade att syran kunde bero på tillsatt syra. Om man inte gillar det kan man ju alltid låta det vänta några år och se bara på skoj; man går ju inte miste om något...!

Trevlig midsommar!

Rhônarna-Micke sa...

Vi har en hel del Paul Sauer i källaren och kan bara instämma med de allmänna intrycken om årgång -04. 2004 var den första årgången som gjorde oss besvikna vilket manade till eftertanke inför kommande inköp. Vi kunde dock inte hålla oss borta från 05:an men har inte "vågat smaka" denna ännu. Någon som har?

Meerlust Rubicon i årgång 2001 var riktigt bra och 03:an funkade den också. När så 04:an kom blev vi riktigt putt.

I övrigt har vi varit återhållsamma med sydafrikaner de senaste åren men när vi testade "Vergelegen Red 2003" för ett tag sedan så fick vi upp hoppet igen. Den levererade enligt gammal god sed.

Är det inte annars så att sydafrikanska viner är väldigt insmickrande för den stora allmänheten och under en period av begynnande vinintresse, men att dessa med åren, då man kanske söker sig till mer elegans, faller bort.....?

Ezra sa...

2005 av Paul Sauer var riktigt bra, inte som 03, men bra. Jag köpte några av gammal ovana.

Ja, när ska de få bort rökigheten ur vinerna. Jag tycker om lapsangte, men inte i mitt vin...

A home far away sa...

Vilken intressant blogg du har!

Ha en fin midsommarhelg
Kram Gunilla i Singapore

Anonym sa...

De Trafford!!!
Har druckit i stort sett allt som Sydafrika har att erbjuda......till Er alla: Testa som JanneS Warwick Trilogy men framför allt De Trafford Shiraz!!