söndag, juni 28, 2009

Rieslinglycka & montepulcianomys


1996 Joh.Jos. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Auslese har en absolut stönframkallande doft. Portarna till himmelriket står på glänt och därinnanför hittar vi en helklassisk moseldoft med salta toner av dill, kräftspad och saltgurka, skimrande skiffer, mogna drag av vit persika, äppelpaj, citronvand och limesaft - men inget klumpigt eller övermoget. Smaken slår upp pärleporten på vid gavel och det är bara att klunka i sig - en dryck för gudar. Lite bikarbonatfräs och aningen sprits ger en fortfarande ungdomlig känsla, syrorna är vänliga men friska, sötman är helt integrerad i moget saftiga aromer och upplevelsen i munnen viktlös. Inget klet, bara ett totalt uppfriskande elixir som är i början av ett långt drickfönster. Ohh, vilken lycka! (94)


2008 André Rohrer Riesling Stein är köpt på plats i den fina byn Mittelbergheim och hemtransporterad av kvällens gäster, herr och fru Vinosapien. Byn är känd för både sin sylvaner och sin grand cru Zotzenberg men Stein är en lieu-dit. Vi smakar vinet strax innan maten och dricker det till ett par rejäla saltbakade piggvar. S konstaterar blint att detta är en riesling som kör rakt upp på hennes gata. En mineralisk, ren och knastertorr stil som ändå är rikt fruktig och inte alls kartig i syrorna. Det växer några storlekar till fisken och levererar för minst dubbla pengarna (kostade €7). Vår första nollåtta från Alsace. Den nya årgången lovar gott och vi får stark mersmak på Rohrer! (89)


2006 Vini Aurora Barricadiero Marche IGT är nyss hembärgad från Cibi e Vini. 75% montepulciano, 15% cab och 10% merlot har fått ett års uppfostran på barriques. Mörkt blårött i färgen, extraktrikt och tätt. S konstaterar: här doftar det biovin. En aningen reduktiv känsla med mörk piptobak, mörk choklad, salmiak, gåslever och violblommiga övertoner. Vi smakar och wow! - detta vin är verkligen fullpackat med enorma, mogna chokladtanniner som är urläckra att suga på. Piggt vin med härlig energi i munnen och en sötmogen frukt indränkt i tobaksaromer. Oj så gott, vi associerar till både Barral och vissa Pessac-Léognan, kanske också lite till Château Le Puy i Côtes de Francs. Här är det läge att handla mer innan butiken stänger för semester om två veckor. (92)

10 kommentarer:

Vinosapien sa...

Så här upplevde vi kvällen:

http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&TasteDate=2009-06-27&TastePlace=FinareVinare%20Falsterbo

Den ljuvliga 7,5-procentaren var nog helgens mest fascinerande vinupplevelse. Snacka om pur elegans och vilken ungdomlighet...imponerande!

Och så dessa dvärgar från Marche...roligt att ni diggade loss.

MMM sa...

Den som har JJ Prüm 1996 i källaren är alltid rik (vinfilosofi).

Mats L sa...

Låt oss samordna vinimport från Danmark, vi har nyss landat på Falsterbonäset och har redan klarat av golf, jordgubbsplockning och bad. Dags för ett besök i Danmark.

Finare Vinare sa...

Det har sina fördelar när JJ Prüm släpper mognande viner. Så slipper man vänta så himla länge.

Mats, vi ska absolut ses inom kort. Varför inte maila oss och berätta vad du är sugen på från Danmark....

annica67 sa...

Hej

Hur upplever ni att Alsace årgång 08 är jämfört med årgång 07 ?. Själva har vi endast hunnit med att testa av 07 så klart, och är mer än belåtna med dessa. Vad tycker ni, är 08 lika bra eller än bättre ?

mvh
Annica

Finare Vinare sa...

Hej Annica, detta var vår första nollåtta, och vi såg ingen på alsacedagen i januari.

Enligt skörderapporter från Trimbach med flera ska 2008 vara av jämförbar kvalitet med 2007, dvs mycket bra. Förmodligen ännu högre syror, liksom i de tyska nollåttorna.

annica67 sa...

Hej igen

Tackar för snabbt svar. Det låter mkt trevligt, själva uppskattar vi 2007 från Alsace extremt mycket.

Vet ni förresten varför varken Trimbach eller Zind har kommit med sina 2007 ? Zind har väl inte ens släppt 2006. Ligger de på dem eller är det importörerna som inte tagit hem dem ännu?

Under senaste kryssen med Cinderella så smakade vi på en Riesling Thann, 2007 är gjord enkom för Viking Line, som var helt fantastisk.

På samma kryss fick vi ett smakprov från en Laroche Grand Cru som varit öppnad i 10 dagar, men forfarande visade klar syra, spänst och frächör.

Vi gillar er blogg skarpt och har er som en av våra favoriter när det kommer till olika vintips.

Tack för att bra jobb ni genomför.
mvh
Annica

Finare Vinare sa...

Tack för beröm, Annica!

Nästan hela sortimentet från Zind Humbrecht (ja även 2006 och 2007) finns hos Erik Sörensen i Köpenhamn. Inte är det billigt, men de finns i alla fall. Undantaget är 2006 Clos Häuserer som reas i sexpack med 33% rabatt - dessutom får man 4 Spiegelau Authentis på köpet. Kritisk avsmakning rekommenderas innan eventuellt inköp !! Vi tyckte att Zind 006 inte var i närheten av Zind 004 så därför avstod vi från affär.

Konstigt nog har Vinunic bara sju produkter listade och de yngsta är från 2005. Eftersom 2006 räknas som en rätt kass årgång i Alsace är det möjligt att man har stått över för att slippa sitta med osålda viner...

Per W sa...

Det var kul att ni har också hittat André Rohrer och delar min positiva bild! Jag hade hans Riesling Stein 07, inköpt på plats förra sommaren, som "Veckans vin" under våren. Skönt och torrt. Hans Muscat är helt makalöst bra, med 1/3 MdA och 2/3 MO!

När det gäller Alsace 07 vs 08 tror jag att 08 kommer vara en aning jämnare, men i grova drag ligga på samma höga nivå. Man kan dessutom konstatera att man inte behöver oroa sig pss som med den skakiga 06. För min del styr kosan söderut nu på fredag med första stopp i Wolxheim :-)

Finare Vinare sa...

Hej Per, vi ser med spänning fram emot nya noteringar från gamla kära Route du Vin.

Vore kul om någon svensk importör tog sin an Rohrers viner, inte minst eftersom prisläget är så bra....