onsdag, juli 01, 2009

2008 Château de Brégançon Réserve Rosé


Ett par Swepties är på besök (plus en minisweptie i magen). Damkörens hårdaste kärna har nämligen bestämt sig för att hälsa på och kolla läget i Falsterbo. Och ska man bli våldgästad, så kan det här radarparet vara ett bra förstahandsval. Inom några minuter är vi i plurret, efter några vändor mellan strand och vatten har vi blivit mogna för lunch. Det är mest sånt vi funderar på här nere: vad ska vi äta till lunch, vad ska vi äta till middag, vilket vin passar bäst till. Små problem, stor njutning...


Till en grekisk sallad dricker vi 2008 Château de Brégançon Réserve Rosé, en Cru Classé de Provence från halvön söder om Bormes-les-Mimosas och öster om Hyères. Det är bara att kapitulera - vår kravspecifikation är uppfylld. Druvorna domineras av cinsault (60%). Resten är grenache, syrah och carignan. Stockarna är gamla - från trettio upp till åttio år, men genomsnittligen fyrtio. Färgnyansen liknar en blekt skär cocktailklänning från trettiotalet i svalaste siden. Doften ger färska jordgubbar, blodapelsin, rosenblad, friska örter och massor av svala mineraler. Smaken är elegant och välbalanserad (12,5%) med friskt vitvinslik syra, elegant bitterhet och läskande mineralitet. God intensitet i aromerna och utmärkt längd, där salta mineraler ger en eftersmak av anis och fänkål. Wow, här har vi en klockren rosé! Den nya årgången är om möjligt ännu fräschare än den förra. Hade man varit ekologiskt certifierade, liksom konkurrenten Domaine Saint-André de Figuière, hade det blivit guldstjärna istället för silverstjärna i kanten. (88)

Dagen fortskred med ännu mera bad, fiskhandel i Skanörs hamn och glass från Da Aldo. Middagen är redan föredömligt fotobloggad här. Det coola rödvinet var nyzeeländska 2007 Clos Henri Pinot Noir - gott om fruktig charm och viss elegans. Samarbetade väldigt snyggt med spätta meunière, men på egen hand imponerar den nya årgången inte på samma sätt som nollsexan gjorde. (88)

ps. Det är Miss Rotfrukt som syns till vänster i bild.

11 kommentarer:

Gabbe E sa...

Hej F&V!

Själv är jag i Le Lavandou (som vanligt) precis där ert vin för dagen kommer från. Ett underbart hörn av världen.

Dricker också lax-rosa rosé från trakten här på balkongen.

Ni är fantastiska som kör på i samma hårda bloggtempo, året runt. Vilken diciplin och passion.

Ha det fint!

Finare Vinare sa...

Va soft! Hur länge stannar du där?
Vi brukar hänga i Le Rayol några kurvor österut längs cornichevägen. Vill du testa en egensinnig och ruggigt elegant rosé (nästan gul i färgen) så kör till La Môle och hälsa på hos Domaine Les Campaux. Vinet heter Les Cannissons...

Tack, passionen är intakt men - nja, bloggtempot har ju onekligen sjunkit, vi har växlat ner till extreme laidback mode...

Hälsa hela Côte d'Azur!

Anonym sa...

Extreme laidback mode?

Fan tro´t. Ni producerar ju fortfarande mer text än en genomsnittlig vinjournalistbataljon gör på ett helt år.

Keep Goin`!

/Martin

(Som imorgon på jobbet har en gigantisk arbetsuppgift framför sig - bestämma vilken rosé som ska beställas "en masse")

Frankofilen sa...

Laidback mode kanske, men fortfarande imponerande tempo. Härligt att åtminstone läsa om folk som har semester. Passar bra till morgonkoppen kaffe på jobbet. Mitt eget kommentarstempo däremot... I just can't be arsed...

Men kul att få lite uppdaterade intryck av sånt som tex Les Perruches. Inte för att jag lade undan några men ändå. Och ni verkar haft en skön holmgång med Vinosapien och fru, trist med Pegaun bara.

Finare Vinare sa...

Martin, det låter som lagom mycket jobb. Var ska du beställa ifrån? Vilka är dina kandidater?

Franko - Pegaun var ett riktigt mysterium. Precis som Vinosapien kan vi inte hitta på något att säga om den. Hmm, undanglidande kanske duger... nåja, vi ska nog skriva nåt om de andra vinerna, men vädret är lite för bra ;-)

Anonym sa...

1) Château l'Arnaude

2) Pink Floyd (Syd Barret som gått vilse igen? Måste provas..)

3) Parallele 45

Och kanske nåt mer - förslag?

Sen är jag ju såklart sugen att prova Claude Val Rosé innan DN "hittar" den. Den måste ju va´ nåt.. Typ.

;)

/M

The Wall sa...

Ahh, härligt att läsa! Av Miss Rotfrukts beskrivning av tillvaron är ni de enda som förstått hur man njuter av tillvaron; grill + äta utomhus.

Gabbe E sa...

Vi blir kvar ett par veckor. Ska kolla upp Les Campaux, tack för tips!

Imorgon ska vi hyra motorbåt och dra iväg till Porquerolles, überkul!

Finare Vinare sa...

Porquerolles och motorbåt, låter helt underbart! Varför inte besöka Domaine La Courtade...

http://vinare.blogspot.com/2008/07/2004-la-courtade.html

Campaux gör helt omärkvärdiga röda men är jäkligt vassa på rosé. De har en OséRosé med vågad prislapp (€20) som säljer bra i Saint-Trop och Cannes!

Hallå The Wall, vi gissar att även du njuter semester för fullt. Kan Miraval Cuvée Pink Floyd kan vara något till grillade fisken? Mera David Gilmour än Syd Barrett, lite fläskigare med 14% distpedal...

Martin, blandat är kanske roligast ändå? 2008 L'Arnaude Cuvée Therese var det mest eleganta av de vi testade om än inte lika bra som kvällens vin.

Flera tycker ju att Fourniers 2008 Sancerre Les Belles Vignes är gott. Fast vi har inte testat än...

Mineraliska 2008 Rabl Zweigelt Rosé funkar ju riktigt fint, även som uppfriskande apéritif.

Bland lågprisvinerna var 2008 Puycheric förvånansvärt drickbart och balanserat. Överraskande frisk syra och goda aromer av röda vinbär.

The Wall sa...

De två första tilltänkta semesterveckorna med solsken förvandlades miserabelt nog till jobb istället. Å andra sidan är det sex semesterveckor kvar, starting sunday. Då blir det fiskar, kossor, lamm, fåglar och grönsaker, allt på grill.

Cuvée Pink Floyd borde komplettera "Inside out" av Nick Mason förträffligt. Han har dessutom den goda egenskapen att vara biltokig.

Anonym sa...

Cuvée Pink Floyd..and...Have A Cigar?

/M

;)