onsdag, juli 01, 2009

2004 Del Cerro Vino Nobile Riserva


Bland de mer kassaskåpssäkra toscanarna hittar vi riservan från Fattoria Del Cerro. Egendomen är en av de riktigt stora i Toscana, hela 600 hektar varav 170 hektar vinmark. Ägaren är försäkringsbolaget SAI, i vars agricola-imperium man även hittar Tenuta La Poderina i Montalcino och Fattoria Còlpetrone i Montefalco. Druvmaterialet utgörs här av 90% sangiovese, 5% colorino och 5% mammolo. Hälften av vinet mognade ett år i franska barriques, därefter ett halvår i slavonska botti. Andra hälften låg arton månader i slavonska botti. Därefter möttes de tu under ett skönt år i ståltankar och slutligen gosade vinet ett halvår i flaska innan släpp. Vi drack årgång 2001 för precis två år sedan - ett verkligt tillfredsställande vin...

2004 Fattoria Del Cerro Vino Nobile di Montepulciano Riserva har en läcker och stilfull doft där vi direkt slås av vilken snygg fatkaraktär man fått till. Elegant rostning med tobak, ceder, kaffe, kokos och bakkryddor, mest kardemumma. Frukten levererar rakt av typiska mörka surkörsbär, fast med inslag av cassis och blyerts som får oss att tänka cabernet sauvignon. Diskreta övertoner av violer och rostiga mineraler svävar omkring på toppen.

I munnen är vinet precis lagom tufft och tanninrikt, en intensiv smak nedstöpt i stramt klassisk struktur. Hög syra, mogna tanniner, avvägd krydda. Den goda cassis- och blyertstonen går igen och vi har faktiskt inte smygtittat ännu, hur mycket cabernet är det egentligen? Även järnet kommer igen i munnen. Det hela blir en lyckad kombination av modernitet och tradition, som sagt med vissa bordeauxvibbar. 2004 är en utmärkt version av det här vinet, jämbördig med nollettan, som funkar fint både att dricka nu och att lagra i några år. (90)

ps. Dracks till grillad entrecôte från Christer, vår livlina bakom köttdisken på ICA Torgboden. Vilket kött han har, grymt bra! Undras varifrån han köper det.

pps. Vinerna från SAI importeras till Sverige av Red & White. Erik Sörensen säljer i Danmark. Den goda nollettan finns fortfarande att beställa från Vivinum.

2 kommentarer:

Vinosapien sa...

Hej på er

Del Cerro har en speciell liten vrå i våra själar. Första gången vi var Montepulciano (99) hamnade vi på just Del Cerro. Föll pladask. Vid varje återbesök i byn passar vi på att förse oss med deras Riservor. Numera hittar vi även fram till godbitar som Dei och Boscarelli.

Inte såg jag att ni shoppade loss på Riservorna på Sörensen...ni låg alltså på en rackare...sicka luringar...

Skoj att vinet lever upp till förväntningarna. Sparar nog de vi köpte ett par år. Ligger de för länge tenderar frukten att torka ut. Kolla här:
http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,277

Fantastisk ruljans på era noteringarna!
Otroligt imponerad.

johlie sa...

Hejsan,

köpte en 06a Quinta de Saes Reserva Branco till en Salade Niçoise för att upptäcka att den var korkad. Janssen/Gute Weine bytte efter kontroll och vi drack den i går med en Caesar i stället. Verkligen ett toppenvin med Bourgogneliknande drag och inte utan viss smörighet och en liten behaglig bitterhet.

I dag kommer 07orna in, så det blir nya besök i butiken.

Tack för strålande tips.