måndag, juli 27, 2009

Mas des Chimères 2006 vs. 2007


Guilhem Dardé är förmodligen innehavare av södra Frankrikes mest voluminösa mustascher. Kanske är det dags för en titelmatch med Serge Férigoule på Sang des Cailloux? Rond 1 - mustascher. Rond 2 - blåkläder. Rond 3 - politik. Rond 4 - rödtjut. Det skulle nog bli en spännande match, för vi snackar hög klass från båda dessa byrevolutionärer. Fast ikväll nöjer vi oss med en minivertikal av Dardés flaggskeppsviner från 2006 och 2007. Det handlar om traditionella languedoc-blandningar: syrah med assistans av grenache, carignan, cinsault och mourvèdre från trakten av Lac du Salagou, där hela buset uppfostrats under ett och ett halvt år i använda ekfat. Vinerna provas först blint utan mat, sen frossar vi loss på ytterfiléer av lamm med puy-linser, rostade grönsaker, färsk timjan, herbes de provence och massor av färsk vitlök.

Ettan har en tuff doft som först domineras av salmiak - typ lakrisal - med en puff krutrök. En avvägd fatkryddighet sluter upp med bittermandel, kryddnejlika och en vagt italiensk känsla av mörkare, ruffare körsbär, även torkade och inlagda. Generösa nypor av torkade garrigue-örter tar hem helheten till rätt område. Doften öppnar upp efterhand med mer frukt, och i glasets slut minglar en god tobakston kvar. Även smaken domineras först av sälta, saltare lakritsremmar men även sötare lakritsfudge, svarta oliver, salvia och en tydligt bitter malört, ett motstånd som av fernet branca. Kraften är på plats, tufft örtig, med lagom sträva tanniner, inlindad värme och bra mineralkänsla. Fylligt och relativt potent. Tycks väl ämnat att möta höga smaker i maten.

Facit: 2006 Mas des Chimères Coteaux du Languedoc


Tvåan har en vidöppen, helt ljuvlig doft, här fläktar en frisk bris av solmogna söta bär. Vi associerar till uppvärmda svarta vinbär, rentav cassislikör eller halloncoulis (plus lite muscovado och en klick vaniljglass). Med pinfärska blomtoner och nyplockade salvia och oregano landar vi i en fint avstämd bondgårdskänsla lika vacker som ett vykort. Smaken är smeksam och krämig med overkligt sötmogna och silkeslena tanniner. Perfekt balanserad bekräftar munkänslan intrycken från doften och bjuder på en lustfylld avslutning med förunderligt mjuk harmoni. Vällustrysningar kittlar ryggraden, saken är klar, vi fylls av pur lycka över ett stort år och ännu ett perfekt exempel därpå. Bravo!

Facit: 2007 Mas des Chimères Coteaux du Languedoc


Slutsats: i södra frankrike tycks årgångarna snacka rakt igenom vinerna, oavsett producent. Lustigt nog samma intryck som vi hade med Julien Barrot, och även annorstädes. 2006 gav stadiga, givande, lite örtbittra viner med lakrits som signum och en märkbar alkohol (14,5% i detta fall). Till de grillade svarta oliverna blev mötet perfekt (89). 2007 är enastående, lättdrucket och absolut underbart med förföriskt sötmogen lenhet och suverän balans (14%), både till mat, ost och inte minst på egen hand. Nu har vi har fått ytterligare en sydfransk nollsjua att älska ihjäl. Pick' em young! (91)

Båda årgångarna kostar 160 kr och importeras av Vinik (nik@vinik.se). Nollsexan testade vi först här och sedan här.

7 kommentarer:

Fredrik N sa...

Hemkomna från några veckor i Franken, Piemonte och Alto Adige letar vi referenser. Att Ni har det från Piemonte och Franken vet vi men vad tycker Ni om Alto Adige/Sudtirol?

Finare Vinare sa...

Tyvärr har vi inte mycket att komma med. Området är ju förödande vackert men vi har bara bilat igenom utan att hälsa på hos några producenter...

Utbudet i BS är ju inte heller precis stort - Lageder, Hofstätter, Bolzano och coopet i Colterenzio. På Cibi smakade vi de senares pinot noir, inte dum alls.

Berätta mer Fredrik, vad gjorde ni för besök på resan?

sybariterna sa...

Hej, dessa viner verkar vara något för mig. Det vattnas i munnen när jag läser inlägget. hur gör jag om jag vill beställa hem några kartonger av dessa? Jag har testat att skicka ett mail till nik@vinik.se men inget svar. Har ni några tips? Ni kanske har några fler i denna stil som jag kanske skulle vara intresserad utav.
Tycker om att läsa era inlägg, bra jobbat!

Finare Vinare sa...

Käre Sybarit! Du kan för tillfället bara beställa kartongerna till systembolaget i Söderhallarna.

Nik Vinik är i södra frankrike och letar upp nya godsaker så prova igen om några veckor.

Det är dåligt med bra languedoc på systemet. Medan du väntar på svar rekommenderar vi att du fördjupar dig i Leon Barrals Faugères: Tradition i BS, Jadis som privatimport med dolt nummer och Valinière som släpps 15/8. Mycket nöje!

Hemma Hos Vinaren sa...

Jag har -06 men man kanske bör låta dom ligga och bli på bättre humör då eller ska man inhalera och satsa på ett knippe 07or istället? Är skillnaden så stor?

Finare Vinare sa...

Det inget fel alls på humöret i nollsexan och det har en fin början till utveckling. Men visst är skillnaden uppenbar när man har 07 bredvid.

Läste just i Jeb Dunnucks "The Rhône Report" att
David Sabon på Clos du Mont Olivet kallade 2007 för "Bad for business" - allt annat bleknar i jämförelse.
Samma mönster gäller för Languedoc.

http://www.therhonereport.com/issues/pdf/TheRhoneReport_Issue1.pdf

sybariterna sa...

Tackar för det snabba svaret, jag kommer beställa så får vi se hur det går.