tisdag, juli 28, 2009

2005 Chanson Beaune Clos des Marconnets


Varje gång vi har glädjen att dricka en riktigt god röd bourgogne lovar vi oss själva att det måste bli mer av den varan. Nu är ju inte tillgången den bästa, och smakar det så kostar det, men kvällens vin känns ändå som en lågoddsare med tanke på hur mycket vi gillade närbelägna 2005 Beaune Clos du Roi från samma producent.


2005 Domaine Chanson Beaune Premier Cru Clos des Marconnets är rent och transparent i både färg och doft. Glaset har en fin visuell lyster med ungdomligt blå reflexer. Vinet är oväntat vidöppet för näsan med superfräscha röda vinbär, skogshallon och elegant avvägda drag av kryddnejlika och muskot från faten. Ljust lavendelörtiga övertoner skimrar ovanpå, och det lilla vaniljsmickret är så välformulerat att vi köper hela paketet med hull och hår.

I munnen är balansen precis så där fint genomförd som vi hoppats. Syrorna sjunger och leker gungbräda med en skinande frisk rödfrukt, nästan krämig, som blir härligt fokuserad i den långa avslutningen. Med gott självförtroende sträcker den ut i en bärig eftersmak som liknar en perfekt imaginär jordgubbe. Tre ord skulle egentligen räckt - renhet, elegans och intensitet! Vinet smakar delikat till coq au vin med massor av bacon, lök och skogschampinjoner. Lika läckert är det på egen hand, och utan tvekan är framtidsutsikterna goda. Det hela kokar ner till samma överbetyg som för 2005 Clos du Roi. (92)

9 kommentarer:

Holger sa...

Man tackar! På er inrådan köpte jag Chansons 2005 Clos du Roi, och har även några Marconnetter på lut. Clos du Roi var ju supergod, kan bli nåt riktigt stort med tiden.
F. ö. så kan jag meddela att Jadots Boucherottes levererar som vanligt, 2006:an är jättegod om ni inte provat den än!

Finare Vinare sa...

Hej Holger, visst ska det bli kul att se vad som händer med Chansons nollfemmor på sikt!

Vi hade inte noterat att 2006 Boucherottes fanns men den ska förstås smakas. Extra skönt att ha din välsignelse innan inköpet.

Mårten sa...

Kul att höra, jag gillade också verkligen 2005 Clos du Roi och har gått och sneglat på 2005 Clos des Marconnets.

Hur tycker ni att de två vinerna skiljer sig åt?

Finare Vinare sa...

Hej Mårten, vi skulle behöva ha dem framför oss i två parallella glas för att ge dig ett bra svar. Såvitt vi minns är vinerna väldigt lika varandra och ungefär lika bra. Möjligen hade Clos du Roi fler fasetter i doften och var aningen stramare, medan Marconnets upplevdes något mer silkigt och balanserat redan nu. Även om båda förstås var härligt spelbara.

Någon mer som har smakat båda?

Förresten, hur är annars statusen på röd bourgogne i BS? Någon goding som pockar på att bli provad?

Holger sa...

Ang. Bourgogner i BS så testade jag Vincent Girardins Vosne-Romanée Vielles Vignes härom veckan, första "seriösa" 2007:an jag stött på. Klart ung och lite ofärdig kanske, men med bra potential. Hög syra, försiktiga tanniner, mycket gott till en bit Delice de Cremiers :)

Mr J sa...

hur länge tycker ni att jag bör vänta innan jag korkar ur, när dom är på topp så att säga?

Finare Vinare sa...

Mr J - ursäkta ett sent svar men 2013-2015 gissar vi är lagom för att börja njuta den mognare versionen. Sen håller det nog ett bra tag till....

Holger, tack för tipset!

Tavastgatan sa...

FV och Holger: Angående god bourgogne i BS, så tror jag följande vin är oslagbart. Har själv rejtat det 92.

Savigny-lès-Beaune Premier Cru Aux Clous 2005 från Domaine d'Ardhuy, 279 kr.

Finare Vinare sa...

Intressant, ska kollas upp. Tack för tips!