söndag, mars 15, 2009

2005 Domaine Chanson Beaune Clos du Roi


Chanson Père & Fils är en stort och anrikt vinhus i Beaune. Sedan över tvåhundra år har man lagrat sina viner i Bastion de l'Oratoire, Beaunes största fästning uppförd på 1500-talet. Men trots all historia har man ett skamfilat rykte från de senaste decennierna att reparera. 1999 köptes huset av Bollinger (ungefär som William Fèvre och Bouchard köptes av Henriot 1998) och nu jobbar man på att höja kvaliteten. Kvällens vin berättar att man är på väldigt god väg. Förutom sin negociant-verksamhet äger huset 38 hektar vingårdar i premier cru- och grand cru-lägen. Exakt var kan man se på den interaktiva kartan som tar oss från söder till norr i ett informativt bildspel. I Clos du Roi äger Chanson tre hektar varav två är planterade med pinot noir.

2005 Beaune 1er Cru Clos du Roi har en ljust röd, transparent uppenbarelse med ungdomliga blåtoner och briljanta reflexer i glaset. Doften lockar, öppen och komplex med fin höjd och eteriska övertoner. Först ut är nyponen, därefter kommer det råa köttet och de kalkgrusiga mineralerna. En kryddighet likt muskot och sandelträ kittlar näsan och skymmer inte alls den ljusröda pinotfrukten med associationer till vildhallon, jordgubbe och rödbeta. Slutligen noterar vi en frisk örtighet med inslag av lavendel. Det mesta man vill ha är alltså på plats i nosen. Smaken är örtigt uppstramad med friska syror och slank kropp i lättare, nästan vitvinslik viktklass. Lättheten till trots bjuder avslutningen på stor aromrikedom och rejäl intensitet med lite alkoholvärme i slutet. Elegant och redan ganska underbart...

Vinet dracks till en ljus kycklinggryta med massor av lök, skogschampinjoner och bacon - ett lyckat möte. Årgången förnekar sig inte, vi tror starkt på det här vinets potential för längre utveckling i källaren. (91)

2005 Beaune 1er Cru Clos du Roi (Domaine Chanson Père & Fils, Beaune, Bourgogne)

9 kommentarer:

Café Rotsunda sa...

Kul att ni har "hittat" Chanson igen. Håller helt klart med att man sedan ett par år tillbaka är på gång uppåt i kvalitetsgraderna. Numera är vinerna betydligt renare och elegantare. Jag gjorden en rätt ordentlig djupdykning i Chanson för ett drygt år sedan och blev positivt överraskad. Ska bli kul att följa dem framöver.

Finare Vinare sa...

Nu blir vi förstås nyfikna på vilka viner du provade hos Chanson. Skrev du om djupdykningen i LG och vilket nummer ska vi i så fall leta i?

Förresten, när vi har dig på tråden: går specialbilagan om Santa Barbara att köpa som lösnummer?

Anonym sa...

(A): Kul att detta vin levererade. Hade själv tänkt att köpa av det men upptäckte när jag kom hem att jag plockat deras Clos des Marconnets från hyllan. Lat som man är orkade jag inte gå tillbaka och byta... En får hoppas att även Marconneten levererar....

Mårten sa...

Kul att höra att ni också druckit och gillat denna goding! Drack den till ganska liknande mat - ugnsstekt majskyckling med rotfrukter. Mums!

Vi har varit lite nyfikna på deras 2005 Clos des Marconnets Premier Cru, som också finns på Systemet nu. Något ni druckit, köpt eller hört något om?

Visst verkar 2005 leverera i Bourgogne. Men Bourgogne är dock fortfarande riskfyllda och svåra Bourgogne - drack 2005 Morey-Saint-Denis från Méo-Camuzet på Vinbaren i fredags. Kort, lite snipig och ogin, och det vete tusan om ett par år i källaren kan lyfta den...

Holger sa...

Låter ju supergott det här. Och detta just när jag hade satt stopp för 2005:orna i min garderob...
Förra året drack jag en Musigny 1981 från Chanson, inköpt i Beaune. I affären fnös dom åt hur huset sköttes numera, men gillade regimen 1981 (kanske var detta mest säljsnack dock...). Vinet var mycket gott men kanske lite anonymt och har inte satt några djupare spår (vilket kanske kan bero på årgången som väl är rätt kass)

Café Rotsunda sa...

Jag har ännu inte skrivit något om Chanson, då jag tänkte ge dem ett år till. Jag vill nämligen se vad 2007 erbjuder. Jag tycker att 2007 är en mer intressant och klassisk årgång än 2005, som blev generös, därmed mindre terroir-driven, och i nuläget lite knuten (som kommentar till den "snipiga" Méo-Camuzet - 2005:orna kommer att ta sig med några års lagring, var så säker).
Det jag uppskattade med "nya" Chanson, var en betydligt större renhet och lite mer intensitet i frukten mot äldre, mer utspädda årgångar.
Angående bilagan om Santa Barbara, tror jag att den kommer att säljas separat i butiker. Den, och nästan bilaga i november (Napa Valley), går bara ut till prenumeranter som har betalt det nya priset.

Lascases sa...

Hej FV
Domaine Chanson är nu verkligen på väg mot något riktigt stort, åtminstone på den röda sidan. Ansvarig för verksamheten är sedan några år Jean-Pierre Confuron, vars broder Yves basar på Dom. de Courcel, som ju redan befinner sig där. Bettane-Desseauve kallar den egendomen för ”DRC de Côte de Beaune”. Tillsammans driver bröderna också familjedomänen Jack Confuron-Cotetidot i Vosne-Romanée, en egendom som inte heller går av för hackor. Bröderna Confuron utgör ett mäktigt kraftcentrum i Côte d’Or, och att köpa på sig Beaune 1: er cru från Chanson 2005 för lagring är nog klokt, om man vill ha tillgång till stora bourgogner om (5?-)-10-20 år.
Hej CR
Jag har just kommit hem från en kort ”turné” i Bourgogne (tyvärr inte hos bröderna Confuron), och diskussionen om 2005 som icke-typisk känns igen, även från tidigare. Genom åren har många vinodlare sagt detsamma om 1990. ”Visst är det en stor årgång, men inte typisk för Bourgogne”. Då har man oftast framhållit 1988 som en mera typisk och i deras ögon ”bättre” årgång. Terroir, typicitet etc. är ju heliga begrepp inte minst i Bourgogne.

Hälsningar Lascases

Finare Vinare sa...

Holger, har du inte fyllt på än så är det nu. Vinet bör passa din gom som en silkesvante...

Stort tack för den utförliga kommentaren, Lascases.
Smakprovet ledde direkt till utökning av Chanson-beståndet i källaren...

Michel, vi ska jaga rätt på din Santa Barbara-lunta. Den kan vi ju inte missa...

Nu vill vi bara höra om någon testat 2005 Marconnets?

Anonym sa...

Cafe Rotsunda,
2007 i Bourgogne? Jag tror nog inte att 2007 når upp till den höga kvalité som vinerna från 2005 har. 2007 är utan tvekan en bra årgång, men knappast i nivå med 2005, 2003, 2002 eller 1999. Men jag hoppas du får rätt, mer god Bourgogne på marknaden.

Bästa hälsningar från Stekarn