måndag, mars 23, 2009

Bret Brothers


Bret Brothers - hur låter det egentligen? Brödraskapet för stalldofternas bevarande? Icke, här rör det sig om två unga driftiga brorsor, Jean-Philippe and Jean-Guillaume Bret, som efter avslutad vinutbildning gett sig attan på att vinifiera vingårdsvis i Maconnais. Den egna gården La Soufrandière har funnits i släkten ett par generationer, men när bröderna tog över vid millennieskiftet utökade man till att vinifiera druvor från andra odlare i omgivningen. Man söker efter gamla stockar i fina lägen. Det blir små kvantiteter - ett vin betyder en gård brukad av en odlare. Sedan vi först besökte området för ett tiotal år sedan är vi förtjusta i den här delen av Bourgogne, som i Sverige är ganska förbisedd. På plats har det dock länge funnits möjligheter till goda köp. Importören Franska Kvalitetsviner gav oss möjligheten att testa några varuprover och vi tackade naturligtvis ja till detta.


2007 Macon-Uchizy Climat "La Martine" doftar som en trädgård på sommaren - friskt, vitblommigt, med gröna kryddörter, jordtoner och flintrök. Fruktig citrus och vingummi leder vidare till ett par väl använda gummistövlar. I munnen är citronsyran omgiven av rätt generös fruktighet och en del jordbeska mineraler i sväljet. Saknar alls inte intensitet i avslutningen.

Uppdatering, dag 2. Vax och citrus i doften. Nu har syrorna kommit loss och kvillrar fint. Vinet vann stort på ett dygns luftning.

2007 Pouilly-Vinzelles har en elegantare, stramare doft med dominanta kalkstensmineraler samt nässlor, örter, vita blommor och lite dyrare, nyare gummistövlar. Vit persika, citrus, aningar av vanilj och än mer grus och kalk summerar en lite klassigare, mer elegant doft. Även detta glas har mogen frukt i smaken med livlig citrussyra. Bättre bett och struktur än föregående. Slankare, stramare, renare och längre i slutet. Gott om intensiva kalkgrustoner i den utmärkta eftersmaken.

Uppdatering, dag 2. Återhållsam doft. Syrorna mer avrundade och mindre livliga. Energin finns i slutet med betoning på struktur och mineralkänsla.

Det här är två seriösa, strama, skickligt gjorda maconviner som är mer lika än man kanske kan tro av noteringarna. Jäsning och uppfostran på fat (delvis på tank) har inte medfört några tydliga fattoner. Inte heller har de biodynamiska metoderna gett några drag av bokna äpplen. Våra intryck handlar mest om sånt som brukar kallas "terroir". Pouilly-Vinzelles kommer från "yngre" stockar (23 till 48 års ålder) i det egna läget "Les Quarts". Macon-Uchizy "La Martine" är gjort på druvor som köpts "på stock" av en grannodlare. Båda vinerna är i yngsta laget idag och kommer att utvecklas positivt över de närmaste åren. Syrorna behövde en timma luft för att komma loss.

Det är extremt små kvantiteter som har letat sig hit, bara ett par hundra flaskor, varför det inte lönat sig att lista vinerna i BS - men den som är intresserad kan höra av sig till importören. Har man vägarna förbi Skansen och restaurang Gubbhyllan är vinerna listade där. 2006 Pouilly-Vinzelles "Les Quarts" finns dock att få tag på i ett par butiker. Vi hoppas på att få se mer av brorsorna Bret framöver...

Bret Brothers, Domaine La Soufrandière, Vinzelles, Maconnais

1 kommentar:

Vinprovarna sa...

Jag kan bara stå med mössan i hand och gratulera till upplevelsen ni har varit med om. Blir riktigt avundssjuk. Tack för att ni delar med er.