fredag, mars 06, 2009

2007 Oestricher Lenchen Rosengarten


Så här ska det se ut, då blir vi genast sympatiskt inställda. En riktig familjeegendom och blåstället på. Solenergianläggning för att spara miljön. Spelar fotboll i tyska vin-elvan. Och gör vin som får Bernhard Spreitzer och hans två söner Bernd och Andreas att nämnas i samma andetag som Spanier, Dönnhoff och Keller. Vingårdsläget Lenchen ligger på Eiserberg, beläget en bit upp på sydsluttningen ovanför Oestrich-Winkel vid Rhens norra strand. Det är ett läge som redan 1867 rankades som ett av de bästa i Rheingau. Rosengarten är en monopolvingård i den äldsta, centrala delen av Oestrich. Att skriva ut namnet på vingårdsdelen lär vara emot reglerna så det hittar vi inte någonstans på flaskan, men som kunder är vi förstås glada över den informationen ändå. Man gör även en mineraldriven Erstes Gewächs från det trevliga läget Wisselbrunnen i Hattenheim.


2007 Oestricher Lenchen Rosengarten Erstes Gewächs har en ljust gul färg med gröna reflexer. Doften är först knuten men öppnar upp med svamp och kryddörter, kanske lite sparris. Nästa sniff ger renaste honung. Därefter sensationer av fullmogen gul persika, nästan åt aprikoshållet. Toppa upp med sockerdricka, mängder av mineraler och några kronblad av ros. Mums!

Smaken är rik och senskördad i stilen, med tropisk frukt som persika och mango. Och rosenblomman kommer igen i munnen, på ett riktigt tydligt sätt. Syrorna är i och för sig exemplariskt höga, men samtidigt mjuka och något stumma. Frukten har urtjusig mognad men är inte fullständigt kassaskåpstät - möjligen ett uns vattnig men ändå verkligt elegant. Bak i gommen ges massor av mineralisk energi, aromerna griper tag och dansar med smaklökarna ända ut i en behagligt lång eftersmak. Lätt att dricka och mycket gott.

Det här vinet är gjort i en traditionell "spätlese trocken"-stil, sent skördad och tidigt utvecklad. Funkar därmed bra att avnjuta nu och snart. Kortare lagring kan nog råda bot på ovanstående invändningar. S efterlyser mer av Breuerska taggtrådssyror. T gillar läget som det är. Gault Millau delar ut 91p och rekommenderar att dricka 2009-2014. Det verkar helt rimligt. Slutligen, tack till Enjoy som tog in vinet och satte ett hyggligt pris. €18,30 på plats - 229 kr på SB.

ps. Vi smakar igen efter ett dygn i öppen flaska. Först, mer akaciahonung i doften. I munnen är vinet betydligt mer intensivt än igår. Nästan starkt i fruktaromerna och livligt i syrorna. Smaken har tätat ihop sig och fyllt ut eventuell gleshet. En imponerande utveckling och uppvisning av potentialen.

pps. Efter två dygn, samma intryck av stor intensitet. Inga tendenser till trötthet...

2007 Oestricher Lenchen Rosengarten Riesling Erstes Gewächs (Weingut Josef Spreitzer, Oestrich, Rheingau)

9 kommentarer:

Martin W sa...

Hej F&V,

När vi (eller ni då framförallt) är inne i en tung Riesling-period (det vill man ju alltid vara) så ställer jag frågan: Vad tycker ni om Kartäuserhof? En snabbkoll på er sida bekräftar (?) att ni inte har skrivit om vinet tidigare, men jag har svårt att tänka mig att ni inte druckit denna (i mitt tycke och smak) svårslagna riesling.

Kära monopolet har ju dessutom vänligheten att rea ut toppvinet Kartäuserhof Smaragd Riesling Achleiten 2006 (nr 98898) just nu.

MMM sa...

En hel nation inväntar Bouscasséutslaget. Här i Malmö bevakar över 1000 poliser arga Madiranaktivister.

Finare Vinare sa...

Vilka förväntningar! Hoppas att de beryktade gatstenarna är borta nu. Vi hittar ingen taggtråd i munnen i alla fall...

Finare Vinare sa...

Martin - det är bara att erkänna, vi har helt missat att prova vinerna från Kartäuserhof. Har du testat de andra också, som Ried Hinterkirchen Federspiel?

2006 var ju utmärkt i Österrike och Achleiten ett av Wachaus absoluta topplägen. Nu är priset hyfsat också. Tack för tipset!

Vinosapien sa...

Vi kunde inte heller hålla fingrarna borta...

http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=1075&AllActors=1

Sedan kan man ju fundera på om man ska köpa några buteljer till eller lägga till en tjuga och få en mer utvecklad Riesling Jubilée från Hugel...

ASi sa...

Jag besökte Spreitzer för några år sedan, då var han fortfarande upprörd över att Rosengarten hade uppgått i Lenchen 1971, vingårdarna låg till och med på olika platser.

Finare Vinare sa...

Vinosapien - du har säkert rätt om utveckling. Efter ett dygn hade vinet fyllt ut ordentligt. Man vill helst inte välja alls mellan detta och Hugel Jubilée. Men sin stadiga, citrusoljiga stil har väl det vinet sina egna användningsmöjligheter?

ASi - vi hade läst på och förstått det som att Rosengarten låg centralt i Lenchen. Hur ligger de mer exakt i förhållande till varandra?

ASi sa...

Rosengarten ligger som en liten ö inne i Oestrich, nära floden och granne med vineriet, medan resten av Lenchen ligger högre upp (http://www.weingut-spreitzer.ak-netzwerk.de/lage-lenchen.htm, tyvärr ingen karta).

Finare Vinare sa...

Aha, då förstår vi på vilket sätt vi läste fel. Inte en liten ö inne i Lenchen, utan i byn. Tack för förtydligandet...