tisdag, mars 10, 2009
2006 Domaine Leon Barral Faugères
Minns ni känslan när ni första gången upplevde smaken av salmiak? Saften av nypressad blodapelsin? Opastöriserad äppelmust? Violtabletter? Doften av knallpulverpistol? Färsk piptobak ur burken? Precis samma känslor får vi av Didier Barrals Faugères. Vinet liknar inte riktigt något annat, det spelar liksom i en egen liga: Barral-ligan, där de större och tuffare spelarna heter Jadis och Valinière. Precis som med Jean-Pierre Vanels storslagna Natura Rerum häromdagen får vi känslan av att vinet tippar hela vinvärlden över ända och startar om klockan från noll. Ikväll handlar det om ett lättsammare och mindre kraftfullt vin, men det ger upphov till samma funderingar: vi snackar revolution i södra Frankrike...
När vi jämför 2006 Domaine Leon Barral Faugères med den välbekanta nollfemma vi hyllade i september måste vi för tydlighetens skull säga att nollsexan kommer från något av ett mellanår, inte fullt ut lika strålande och utvecklingsbart. När vi nu har fått det sagt, kan vi koncentrera oss på vilket trevligt och gott vin det ändå är. Vi hittar massor av krossad sten i doften, och toner av bondgård, förutom ovanstående associationer. I munnen är vinet lite mjukare i syrorna, lite lösare i strukturen och lite sötare i fruktaromerna - direkt tillgängliga efter en dubbel omhällning. Tanninerna är mjukt mogna med en chokladig munkänsla. Som vanligt hos Barral finns en bra mineralisk energi bak i gommen som fortsätter efter själva "sväljet".
Denna cuvée tradition består av hälften carignandruvor från gårdens äldre stockar, samt 40% grenache och 10% cinsault. Alla rankornas ålder är dock respektabel: 30-60 år. Jordmånen de växer i är en vittrande, järnrik skiffer i relativt branta sluttningar med ängsblommor som täckgröda. Efter en handskörd som gav 30-35 hl per hektar följde vinifikation i betongkar med naturliga jäststammar och burgundisk pigeage. Macerationen var relativt lång för ett lättare vin, tre till fyra veckor. Vinet pressades med en gammaldags vertikalpress, och omdragningen skedde med hjälp av gravitation. Uppfostran varade sedan i två år och ägde rum i betongtankar. Vinet har inte filtrerats eller svavlats. Endast en mikroskopiskt liten dos SO2 tillsattes innan buteljeringen.
Carignandominansen, avsaknaden av trä och svavel samt modesta 13% alkohol resulterar i en härlig drickbarhet. För omedelbar konsumtion blir det utan tvekan tummen upp igen. Det ska inte vara några problem att göra av med en låda - särskilt inte om man gör gemensam sak med några vänner - och 148 kr per flaska är riktigt billigt för ett så här pass personligt och uttrycksfullt vin...
ps. I somras smakade vi 2007 direkt från betongtankarna i Didier Barrals cave, och där har vi en fantastisk, dunderladdad årgång att se fram emot...
pps. Dag två har vinet utvecklat aromer av muscovadosocker och apotekarnes julmust i både doft och smak. Frukten vibrerar inte som igår och eftersmaken är påtagligt kort. Nollfemman klarade utan problem att stå öppen i ett dygn...
ppps. Nästa flaska levererar sin typiskt livliga drickbarhet på ett perfekt sätt. En vända i karaffen, sen är det bara att tuta och köra...
2006 Faugères (Domaine Leon Barral, Lentheric, Cabrerolles, Haut Languedoc)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
23 kommentarer:
Jag älskar 05:an, och jag är skyldig er ett tack för att jag upptäckte vinet!
06:an låter lovande och 07:an verkar än bättre! Det ser ut som jag måste göra en till beställnig.
Mvh
MSVin
Jag missade 05:an, men det här låter, med wett klart minne av Jadis, tillräckligt underbart.
Äppelmusten, blodapelsinen, mineraliteten, aaah.
Låter som om något enkelt men raffinerat sydfranskt får stå på menyn i helgen.
Det var en klar besvikelse att smaka vinet dag två. Framtidsutsikterna är väl inte precis de bästa. Men som substitut för inbitna barralskallar duger det gott. Dock ett tydligt kliv ned från förra året...
Låt höra vad ni tycker!
Tack för konsumentupplysningen! Var i valet och kvalet att beställa en låda. Är själv en fan av Barral ända sedan Gary V. hyllade – framför allt cuvée tradition – av 04orna. Köpte och njuter fortfarande av Jadis 04 och 05 och har redan knäckt merparten av lådan av bas-cuvéen 2005. Tror dock att jag tar konsekvenserna av dina intryck och inväntar 07orna.
Yours truly,
Fredrik (som du indiskret har avslöjat mig som)
Hehe Fredrik, nu när du har blivit importör är det väl dags att komma ut ur garderoben...
Syrorna är en tydlig skillnad mellan 05 och 06 - friskare och mer vibrerande i den förra årgången. Vi återkommer med rapport om 2006 Jadis och Valinière senare i vår. Det lär bli intressant...
Yours trulies,
Torsten & Sophie
Hej
Vi provade ett Chakanavin på vinkursen igår kväll. Jag har inte druckit så mycket viner från Argentina men detta var verkligen gott och prisvärt.
Tog mig friheten att länka till er blogg här från mitt inlägg i min blogg. Hoppas att det är OK.
i-)
Hej Gunnar, kul att Chakanan smakade. Vi provade en rätt god Catena Malbec härom veckan. Men var det inte snarare Billigt Vin du skulle länka till? Det var ju de som hade provat Chakanan...
Kul att höra rapport om 06:an dagen efter att jag knäckt en 05:a med ett par kompisar. Jag gillar verkligen detta vinet, men i min bekantskapskrets verkar jag vara ensam om det. Hittills har jag väl testat det på sisådär 5 pers och alla har varit synnerligen oimponerade. Igår fick jag t ex höra "enkelt, billigt, kladdigt, alkoholstarkt" etc.
(Det kan dock ha att göra med att vi provat Jadots utmärkta och eleganta Clos des Couchereaux 2005 innan...)
Jag kommer nog att passa på 06:an jag med, 12 flaskor är mycket om ingen vill bli bjuden på vinet...
Hej
Ursäkta en förvirrad människa.
Båda bloggarna är intressanta så jag lägger in dom bägge. Och jag återkommer säkert för tips på både billiga o fina viner.
I-)
Hej Holger, visst är Barral ganska kontroversiell. Antingen faller man handlöst, eller så är vinet mest bara konstigt. Mellanlägen tycks ej finnas.
Vi har också slagits av hur rustik Barral ter sig efter en bourgogne...
Träffade UNT:s vinskribent Igor Arvidsson igår, vi var överens om att den som är lite extra vinintresserad inte sällan faller för mer egensinniga och karaktärsfulla viner som avviker lite från mittfåran. Med sin kemistutbildning i bagaget påpekade han att det fanns en hel del att diskutera kring Barrals vinifikation (exempelvis avsaknaden av svavel), även om man gillar stilen. Bara att vinet lockar till diskussion är väl en kvalitet i sig?
Igor, du är varmt välkommen att fylla på om du läser det här!
Tack för det smakprovet. Men att vinet svajar lite efter ett dygn i öppen flaska tycker jag är helt ok på den här nivån. De flesta middagar brukar väl vara avklarade på kortare tid än så...
Franko, är du hemma igen eller har du hittat tillfällig bredbandstäckning i fjällvärlden?
Här på bloggen har vi en del att summera efter provningar tre dagar i rad. Igår testades ett drygt sextiotal (!) bordeauxer. Fem timmar hårt och lärorikt arbete ;-)
Jo, nu är vi hemma igen, lagom skönt ledbrutna.
Bordeauxprovningen - var det den där hos Hjo? Den hade man ju gärna hängt med på, även om strålande sol i längdspåret var rätt ok också. Ser fram mot läsning istället.
Vi är grymt avundsjuka på strålande sol i fjällen!
Frågan är bara hur den monumentala bordeauxprovningen ska omvandlas till läsbar och hanterlig form. Nyckelreplik: "Petrusen är slut igen, hämtar du en till..."
Hmm, apropå avundsjuka ...
Den monumentala Bordeaux-provningen vill vi gärna läsa om!
Kan ngn hjälpa mig? Skulle vilja kunna länka från Systemests hemsida för att sedan kunna byta namn till vinets namn som ni så fint har gjort. Har ngn lust att tipsa mig??//Jonas
Slet upp en Barral i går, tog ett glas före maten och sedan fick det sällskapa till en ört- och vitlöksstinn lasagne.
Nu fick jag det tyvärr inte blint, men just järnröret, äppelmusten, blodapelsinen och salmiak ger mig Jadis-assosciationer. Hittar dock inte riktigt in till den där polerade knallpulverpistolen - kanske för länge sedan jag lekte cowboys å indianer.
Viol kommer, men den doften/smaken glider lite åt nyponhållet också (carignan?).
Det är jättegott, det är personligt, kul och det är härligt att bara dricka även utan någonting till, men det får inte mitt panegyriklarm att ljuda som Jadis gjorde. Efter att ha druckit Jadis 05 och läst om 05:an av den här längtar jag efter dunderladdade 2007.
Då blir det sannolikt aaaaweeeeeee härifrån med. Tummen och mungiporna upp är å andra sidan inte illa.
Henrik, precis som du skriver är det ett skönt vin att bara dricka rätt upp och ner utan behov av tilltugg, just nu. Mer trevligt än fantastiskt... 2005 Jadis är andra doningar, därom råder ingen tvekan. Den lådan ska vi återkomma till vad det lider. Vi skruvar ner förväntningarna på de andra nollsexorna så länge...
Skrev just en not på cellartracker och då slog det mig att det enda som egentligen saknas är lite mer syra - då tror jag att resten får ett lyft.
Jag är ändå klart svag för det här, det liknar, förutom Jadis, i princip inget annat jag druckit. Kul vin att bjuda gäster på och se hur de reagerar, man får vara bra tuff för att vara oberörd.
Men Jadis är onekligen mer av allt, det lär ta sig in på min topplista för 2009 without breaking a sweat.
Öppnade just en flaska åt svärföräldrarna som skall sitta barnvakt ikväll. Patenterad Barraldoft med lite merde på toppen. Lite mer sötfrukt och lägre syror än hos nollfemman, men oj vilken personlighet. Kan nog kanske bli väl tufft för svärföräldrarna ;-)
Klämde en till Barral häromkvällen när jag hade gäster. Gick till salvia- och vitlöksspäckad kalvstek (som var perfekt stekt om jag får säga det själv), potatisgratäng och sallad med morot och blekselleri.
"Hmm, det här luktar södra Frankrike, men mer vet jag inte", sägfer en vinintresserad vän. När han smakat och gett dubbla tummar upp får han reda på att det är Barral och då vill han hänga med på en låda till ...
Övriga i sällskapet faller också pladask, särskilt när jag nämner ordet "merde" ... Violen, nyponen, äppelmusten och den urtydliga mineraliteten firar triumfer.
Som vin nummer två kommer Xaviers Ch9P 2007 och det är inte dumt, men vi är 100% eniga om att Barrals vin är både godare och mer intressanta. Xavier tycker jag var helt okej, men det behöver nog sina fem år under kork för att motivera sitt i och för sig rätt modesta pris.
Hur ligger ni till, är det slut på Barral 06 i förråden? Om jag syr ihop en beställning till, vill ni ha ett par, tre flaskor till?
Hej Henrik, det var roligt att höra. Salvia- och vitlöksspäckad kalvstek, mmm.... och perfekt stekt dessutom...
Ja, självklart vill vi hänga på om du beställer en hel låda....
Skicka en kommentar