lördag, mars 28, 2009

2000 Capezzana Ghiaie della Furba


Vinet! Vinet!! Vinet!!! Ja jäklar, det här vinet gör faktiskt om tricket igen. Med svårt favorittryck efter två raka prestationer bland årets bästa är ju oddsen rätt höga för en besvikelse. Var den ändå inte lite väl haussad, den där misstänkt billiga toscanaren? Tillfällig förvirring? Kanske är den på väg utför? Men cabernet sauvignon har aldrig varit en dålig druva i källaren. Här fick den hjälp av merlot och en skvätt syrah...

2000 Ghiaie della Furba är mörkt som oxblod i glaset. Den öppna doften får in en direktträff och mungiporna dras ända upp till rysningarna bakom öronen. Mättat, djupt och lockande att sniffa på: grafit, mörk tobak, grillat, tjära, kryddor, vanilj och mörka bär som macererat i alkohol - så sammansatt att det är svårt att bena ut. Aningar av cola och julmust håller sig på mattan och assisterar de fina intrycken.

Ett king size-vin i munnen, med härlig balans och harmoni i det varma året. Mognadstoner av blodapelsin, cassis, jord, tjära, sötlakritsfat och muscovado. Mogna frukttanniner och rejäl längd, med mörk choklad i eftersmaken. Vinet är fullt utvecklat, och toppar nog nu. För tredje gången på lika många år kvalar vinet in till slutspel om årets godaste viner - redan idag! Det klarar faktiskt att utmana de stora bordeauxerna - och det till en bråkdel av priset - men ifråga om hållbarhet förlorar det förstås. Gissningsvis kan även 2001 och 2003 ha blivit lyckade. Kanske kan vi få tag på nollfyran?

Dracks till en japaninspirerad buljongfondue med ryggbiff, grönsaksprimörer och béarnaise.

2000 Ghiaie della Furba Toscana IGT (Conte Contini Bonacossi, Villa di Capezzana, Carmignano, Toscana)

8 kommentarer:

Henrik sa...

Jag har bara druckit den här en gång, sedan har jag suttit och dräglat över era tre poster flera ...
Jag drack det dessutom i Florens på besök hos goda vänner, herremintid vad jag skulle vilja återuppleva detta vin.
Jagar ni 04:an är jag beredd att vara ert drev.

Finare Vinare sa...

Visst Henrik, det är ju ett klockrent köp - om vi bara kan hitta det. Nu startade vi drevet med ett mail till Nigab, så får vi se vad det ger. Finns det hos någon utländsk kanal så är det ju också intressant. Har du sett vinet på någon webbutik med leverans till Sverige?

Finare Vinare sa...

Enoteca Lucantoni i Rom säljer 2004 på magnum för €65. Ungefär en hundring dyrare per 75 cl än vad vi betalade för fem-sex år sen. Frakten kostar €15 för 0-11 flaskor.

Någon som handlat härifrån?

Vinosapien sa...

God början på ny vecka...

Vi kanske tittar in när vi ändå är på väg ner till Montalcino...

Vi kommer att ha en knapp vecka i Ligurien - http://www.poggiodelsalice.it/Eng/place.htm

Måste ju plocka lite Brunello 04:or...

Finare Vinare sa...

Men oj vad fint det ser ut! Vi har inte varit i Cinqueterre sedan 1996, aldeles för länge sen. När åker ni?

Unknown sa...

Mmm, Cinque Terre, väcker minne till livs. Underbar plats på jorden. En eftermiddag i Corniglia i floj tillsammans med ägarinnan och vinmakaren på La Polenza tog bort all tillstymmelse till stress som kan ha funnits i mig. Tiden liksom upphörde att existera, på något mysko vis... La Polenzas variant av amarone var spännande, samt deras Sciacchetrà, förstås. Tänk oxå att sardiner kan vara så goda. Inlagda i vitlök, t.ex. Jag vill tillbaka! Ska inte klaga, dock, eftersom jag sitter och skriver detta i Pisa.

Unknown sa...

Eh, med "i floj" menas "i fjol"... Hoppas inte vingrodan förekommer mig.

Unknown sa...

Eh, med "i floj" menas "i fjol"... Hoppas inte vingrodan förekommer mig.