lördag, mars 21, 2009

2004 Hugel Riesling Jubilée


Till middag längtar vi efter en försmak av sommaren: rimmad lax med dillpotatis och crême fraiche med äpple och pepparrot. Vinet är redan prövat och godkänt - ja, mer än så! Detta är en av de bättre nollfyror från Alsace vi hittills testat....

2004 Riesling Jubilée har en öppen doft, den står som ett spett ur glaset. Här finns storslagna mineraler och akaciahonung som leder tankarna vidare till blommorna - fast med osande fotogen i tankarna. Frukten är mogen och aningens oxiderad med bokna äpplen - rentav en sked av innanmätet från McDonalds äppelpaj! Fullmogen ananas är en annan referens vi pratar om. Trots allt det utåtriktade är helheten otroligt elegant.

I munnen får vi en rik frukt med enorm struktur och kompromisslöst tuffa, ändå helt behagliga syror. Det biter som en färsk ananas! Oljiga toner av citronskal och petroleum kommer till i en smått viskös helhet. Det här blir man riktigt glad av - som en ovanligt omfångsrik röst med både höjd och djup. Supergott vin och lämpat till det feta och salta i laxen. Vi köpte vinet för två och en halv hundring, och eftersom det är en direkt konkurrent till Trimbachs Cuvée Frédéric Emile (och faktiskt minst lika bra) snackar vi stort prisvärde här!

ps. Vinet finns nu i BS för 299 kr. Mellanskillnaden är exakt vad SB:s dotterbolag Lagena tar ut för att distribuera en flaska. Vem har bestämt det priset?

2004 Riesling Jubilée (Hugel, Riquewihr, Alsace)

6 kommentarer:

konjären sa...

Kul! Hugel har ju fått en del stryk i vinmedia de sista åren, men det går inte att ta miste på att ni gillade det här.

Just nu ser det ut att finnas två varunummer med detta vin på SB; dels ett för 250:- som verkar höra till ordinarie sortimentet men inte finns i någon butik; dels ett för 299:- i beställningssortimentet, Hjo Grosshandel. Man får väl göra ett försök och se vad som kan levereras...!

Finare Vinare sa...

Hej käre Konjär! Det är nog beställning från Hjo som gäller. Aldrig billigt som bekant, men om det är några som sitter på skatter så är det ju Hjo...

PerW sa...

Det här ett jättebra vin! Riesling Jubilee är stabilt och klassigt, (medan exempelvis Pinot Gris är svajigare). Dessutom är priset löjligt, t o m lägre än vad det kostar på plats. Jag tror det ligger i Hugels strategi. På detta sätt kan "vanligt folk" dricka toppvinet, vilket ger draghjälp åt standardcuvéerna som inte alls motiverar sin prisnivå. Vet ni förresten att Hugel håller koll på alla sina partier, om några pallar hamnar på Leclerc, CORA eller Auchan köper man tillbaka de till butikspris. Allt för att positionera den gula etiketten.

Finare Vinare sa...

Intressant, Per! Var drar de gränsen, dvs finns det andra varuhus som är ok eller vill man enbart använda cavister och andra specialbutiker?

Vi instämmer helt om standardvinet som verkligen skulle behöva ryckas upp. Men deras toppviner har alltid imponerat på oss. Vi glömmer inte provningen som Etienne Hugel hällde på Vinordic 2003. 1989 Riesling VT, vilket vin! Det blev inköp nästan på stående fot. Och 1993 Gewurz VT! Och så önskar vi
att vi hade köpt fler 1997 Hommage à Jean Hugel.
Den här nollfyran är uppe bland de stora!

PerW sa...

1989 lockar fram underbara minnen... I februari 1990 var en kollega och jag på tjänsteresa i Schweiz/Österrike men "råkade" åka fel i Basel. I regn och snålblåst knackade vi på hos Hugel. Etienne öppnade och lät oss smaka alla nyfödda VT och SGN, vilka just höll på att dras om. En stor, stark och oförglömlig upplevelse, som förstärktes av att man redan då kunde förstå att 1989 skulle bli legendariskt.

wineverybody sa...

There are new at Hugel:
Visit twitter account: http://twitter.com/Hugelwine
visit the facebook fan page: http://bit.ly/RzrOx
Visit the videos: http://www.youtube.com/hugelwine
Visit the blog: http://blog.hugel.com/en/
visit the website: http://www.hugel.com/