lördag, mars 07, 2009

2006 Lacroix-Vanel Natura Rerum


Dags för nästa lektion med litteraturläraren Jean-Pierre Vanel. Poeten och filosofen Lucretius var ganska före sin tid när han för tvåtusen år sedan sammanfattade den epikureiska livshållningen i storverket "De Rerum Natura". Visst är det helt otroligt att han och föregångaren Epikuros redan då hade gissat att universum består av atomer och tomrum! Lucretius positiva inställning till sinnena och deras möjligheter att leverera pålitlig information - och skepsis till förnuftets rationaliseringar - gör honom till en god förebild för oss som provar vin. Liksom insikten att vi människor är ett lustdrivet släkte. Natura Rerum är också namnet på Jean-Pierre Vanels splitter nya toppcuvée. Det är allra första årgången, så den som söker information på nätet letar förgäves. Men jäklar vad han kan göra vin, den lågmälde gentlemannen från Caux...

2006 Natura Rerum Coteaux du Languedoc-Pézenas AOC har som vanligt (när det gäller Vanels röda) inte varit i närheten av ett ekfat. Vinet ser fantastiskt extraktrikt ut och har fällt ut en hel del fast materia i flaska och dekanter. Som alltid när det gäller vin från denna adress fascinerar doften, ikväll mer än någonsin, så pass att det är svårt att sätta ord på vad vi känner - även om vissa drag känns bekanta från hans andra viner och dessutom besläktade med exempelvis Didier Barrals 2005 Faugères Jadis. Doftupplevelsen är totalt levande, djup och mystisk. Vi plockar ut enskildheter som muscovadosocker, krossad sten, järn, rostade körsbärskärnor och kokos ovanpå en djup, rikt mörkröd frukt. En helt behaglig fränhet av ammoniak behåller arbetsstövlarna på. Gissningsvis dominerar syrahdruvan med assistans av grenache och mourvèdre...

I munnen är detta inget annat än storslaget! En massivt extraktrik, ändå läskande smak med substantiella, tuggbara tanniner, samt massor av järn och mineraler. Söta kittlingar av muscovado och kirsch mot en bakgrund av sval, mäktig syrahfrukt. En urkraft och längd som ger känslan av att vinet är en levande varelse - rena blodtransfusionen. Enormt imponerande, vilken upplevelse - missa inte detta.

Vinet är inte listat i beställningssortimentet, men importeras av Vinik (nik@vinik.se). Kostar 225 kr och går att köpa i valfritt blandad låda med fast beställningsnummer.

ps. Nästa gång vi återkommer associerar vi till dessutom till Emils jäsande Lönneberga-körsbär, färsk nyskuren aprikos och det slags färdiga pulver man kan göra nyponsoppa av. Märkligt, indeed! Muscovadosocker i doft och smak påminner om Barrals Faugères. Tanninerna är tuffa nog att stå upp till den stadigaste biff.

2006 Natura Rerum Coteaux du Languedoc Pézenas AOC (Domaine Lacroix-Vanel, Caux, Languedoc)

2 kommentarer:

Mårten sa...

Låter minst sagt härligt, detta! Kan man beställa flaskor en och en, eller måste man beställa flera?

Har blivit Languedoctema här hemma i helgen. L'Hospitalitas 2005 igår som var helt underbar, tack för tipset.

Ikväll blev det Barral Faugères 2006. Drack den med vänner utan någon djupare analys, men den var mycket god och påminde starkt om 05an. Skulle nog faktiskt kunnat pricka in blint att det var Barral. Ser fram emot att höra vad ni tycker!

Finare Vinare sa...

Hej Mårten! Vinik har fasta beställningsnummer för vinlådor i prislägena 900, 1200, 1500 och 1800. Kommunicera om innehållet och hämta ut på butiken i Söderhallarna.

Kul att ni också gillade L'Hospitalitas! Och ni var minsann blixtsnabba att testa Barrals Faugères. Nu står nollsexan på lut här hemma för drickning inom kort. Stort tack för fixet med CdR Lieu-Dit Clavin...