onsdag, juni 25, 2008

Domaine Lacroix-Vanel


Inte sällan blir man imponerad av integriteten hos den person man möter bakom vinet. Så är det när vi träffar den sympatiske Jean-Pierre Vanel. När vi sätter oss ner i hans smått bohemiska caveau känns det som att vi borde diskutera Baudelaire, Rimbaud och Mallarmé. Nota bene, det handlar inte om pretentioner - Monsieur Vanel har ett förflutet som litteraturvetare - utan om en tillbakalutad, eftertänksam och lyhörd inställning till vinerna och jordmånen i området runt Caux.

Allt börjar förstås i terroiren. Jean-Pierre har lyckats pricka in en smal sträckning av vulkanisk basalt som präglar alla hans viner. Vi frågar, som vi brukar, hur det kan komma sig att garriguen i omgivningarna märks så tydligt i doft och smak. Här får vi det hittills mest tydliga och begripliga svaret: vinrankorna öppnar sig och sluter sig med temperaturen och andas, liksom allt levande, in dofterna i omgivningen genom sina porer.

När det gäller vinernas inneboende kvaliteter och mognadsutveckling har monsieur Vanel en närmast naturmystisk inställning: vi kan försöka vara lyhörda och lyssna på vinet efter bästa förmåga, men vi förstår bara en liten del av magin. En intressant teori som ligger till grund för Vanels vinmakningsmetoder är att tanninerna i de blå druvsorterna från Languedoc inte är särskilt lämpade att möta ektanniner. Alltså används överhuvudtaget inga ekfat för de röda. Endast hans vita får ligga på barriques - där passerar vinets egenskaper eken utan att krocka.


2005 "E Blanc" AOC Côteaux de Languedoc har en mycket speciell, ovanlig doft av bränt gräs och brända örter. Frukten är återhållsam och släpper istället fram steniga drag. Nosen lovar också en del alkoholburen kraft. Smaken är mineralisk med hyfsade syror och fyllig kropp, där en del eldighet märks när vi smakar vid temperaturen 12-14 grader. 80% grenache blanc, resten carignan blanc och terret.

2006 "Fine Amor" AOC Pezenas Côteaux de Languedoc har i och med detta år fått en mer detaljerad appellation. Vinet är gjort på 50% grenache och resten carignan, syrah, cinsault och mourvèdre. Glaset har en lysande, ljust rubinröd färg med blå reflexer. Den extremt tilltalande doften ger en blandning av mosade mogna bär som hallon, jordgubbar, söta körsbär och röda vinbär, och en krämighet där vi till och med hittar en aning persika. Diskret inslag av nygarvat läder, kolgrillat kött, bacon, salvia och garrigue. Smaken har snabb och livlig attack, med saftig, syrlig, skönt intensiv frukt där den lilla eldigheten är helt behaglig och vi tycker oss känna igen det goda inslaget av carignan, med lite saltlakrits i eftersmaken. Vi tänker på det sammetsfotade röda laget i södra rhônedalen, men detta är ännu mer lättsamt och läskande. Serveras med fördel vid 14-15 grader. Mycket charmerande vin och som gjort för att konsumera ungt en sommarkväll. €10.

2005 "Melanie" AOC Côteaux de Languedoc är mörkare i färgen och domineras av syrah (70%). Namnet är en hommage till gammelmormor. Här finns mörkare nyanser av ren, vackert parfymerad frukt, liksom i det föregående vinet med en utmärkt komplexitet och inslag av både blommor, rökta toner och rostat kaffe. Smaken bjuder på mörka körsbär, björnbär och tapenade av svarta oliver. Mer gourmetorienterat och passar att dricka inomhus vid nästan rumstemperatur. Jean-Pierre påpekar att vinet sluter sig när det är svalare - och vid lågtryck. Tusan, vi har problem! Hemma i Sverige har vi ju lågtryck för jämnan (skratt). Ett läckert vin att konsumera vid tre till sex års ålder. €15.

2004 "...Ma Non Troppo" AOC Côteaux de Languedoc är det tätaste, mörkaste vinet och består av 90% mourvèdre och 10% melanie. Jean-Pierre berättar att han 2004 fick chansen att köpa en parcell med äldre mourvèdre. Läget är granne med hans övriga och har samma terroir. En logisk komplettering som han betalade dyrt för att få ta över. Blålila, klar färg. Mycket intressant doft med frukt mellan blåbär och björnbär. Därtill lakrits, knallpulver och en aning stinkiga stall. Smaken är stor, intensiv med toner av lakrits och örter, och påtagligt låång! Det bara ringer och ringer - men ingen tänker svara. Tanninerna är inte tuffa som i en typisk bandol utan mer smeksamma. Karafferas i god tid eftersom lager på lager av nyanser rullas upp när vinet möter luften. Jean-Pierre tror på att dricka inom några år och/eller spara till tio tolv års ålder. €15.

Ovanligt nog är det omöjligt att plocka ut en favorit. De tre röda vinerna är som tre syskon med olika hårfärg och personlighet. De har tydligt familjetycke - stilen är verkligen konsekvent med mycket bra fokus i frukten, lena tanniner och elegans. Vi samtalar om preferenser hit och dit och enas om en gemensam faiblesse för châteauneuf-du-pape. Här har Jean-Pierre Vanel rötter från sina tidiga ungdomsår. Vår slutsats är att alla fyra vinerna vi smakar utstrålar vissa likheter med olika aspekter av ovannämnda appellation. Både vinerna och vinmakaren är en bekantskap vi varmt vill rekommendera. Och det finns en svensk importör...


Domaine Lacroix-Vanel, Jean-Pierre Vanel, Caux, Languedoc

Inga kommentarer: