onsdag, juni 18, 2008

Domaine L'Angueiroun


Nedanför den högt belägna, pittoreska turistmagneten Bormes-les-Mimosas ligger denna ganska stora domaine om trettiosex östvända hektar. Den lilla berg- och dalbanevägen genomkorsar de vidsträckta, sammanhängande vingårdarna. Vi ser flera ambitiöst anlagda terrassodlingar upp mot garriguen och pinjeskogen som omger gården. Jordmånen är som brukligt i området mica-schiste (glimmerskiffer). Det egensinniga namnet betyder "Den Lilla Ålen" på provençal. Vi tittar in för en snabb provning av gårdens rosa och röda.
2007 L'Angeiroun Rosé Réserve AOC Côtes de Provence har en rätt stor andel av den unika druvsorten Tibouren - 30%. Den största delen av druvorna utgörs dock av grenache. 10% syrah kompletterar blandningen. Efter kort maceration kalljäste vinet vid 19 grader för att framhäva frukten. Relativt färgrikt åt aprikoshållet. Även i doften hittar vi aprikoser, persika och ananas. Attacken i munnen är livlig, fruktig och god - men avslutningen rätt kort.

2007 L'Angeiroun Rosé Prestige AOC Côtes de Provence är en mix av 75% grenache, 15% cinsault och 10% syrah. 12 000 flaskor. Vinet har en blek, högklassig persikoton, mycket ljusare än föregående. Doften är betydligt mer finessrik med inslag av vita blommor, vit persika och ett stråk apelsin. Dessutom en gnutta gräddkola. Smaken är "framflyttad i tiden" jämfört med föregående, och handlar mer om elegant koncentrerad mitt och påtagligt bra längd. Lagom bitterhet, kunde vara ännu torrare för apéritifbruk, men kommer nog riktigt fint till sin rätt som måltidsvin. Detta är en ypperlig provencerosé. Vi köper en flaska, och vinet visar sig senare vara lika gott som väntat till mat. €12.

2006 L'Angeiroun Rouge Réserve AOC Côtes de Provence består av 50% syrah, 35% cabernet sauvignon och 15% grenache. Vinet mognar på betongtankar under ett år. Den goda, insmickrande doften bjuder på toner av gräddkola och ljus choklad med parfymerade söta björnbär. Fruktig, ungdomligt frisk, avrundad, öppen smak med bra balans.

2006 L'Angeiroun Rouge Prestige AOC Côtes de Provence blandar 70% syrah med 20% grenache och 10% cabernet. Uppfostran äger rum i franska ekfat från Allier under ett års tid. I glaset är detta ett mörkt vin som tilltalar oss redan på doften. Här finns fin syrahkaraktär av cassis och söta björnbär avrundat med kakao och kryddor. Smaken är tät, generöst sötfruktig och harmonisk, mjukt tanninrik och fortfarande lite i yngsta laget. En längre karaffering borde råda bot på det. 2005 belönades med Coup de Coeur i Guide Hachette, så alla flaskor tog slut i ett nafs. För att ha något att sälja valde man att buteljera nollsexan lite tidigare än planerat. €14. Vi köper en för att dricka.


2006 L'Angeiroun Rouge Prestige är, som vi uppfattar det, ett modernistvin inspirerat av nya världen. Det tycks som att de mer ambitiösa gårdarna här nere bara ska ha ett vin av den här typen! Saignée-metoden ger ju framförallt rosé men på köpet också mer täthet åt rödvinerna. Det mörka, opaka vinet bjuder på gott om klockren, syltig cassis i doften och de örtiga övertonerna har hela spektrat av herbes de provence. Den täta smaken är mjuk och behaglig i tanninerna, därtill med en viss kryddighet och syltighet. Behagligt, lent, munfyllande vin. Vi kan föreställa oss att många gillar detta. Men trots att vinet är "gott" lämnar den publika stilen oss vid flaskans slut rätt kallsinniga, den berör inte på djupet. Det är också ett klockrent exempel på att viner som har lovande drag i en dégustation inte nödvändigtvis är de mest givande att dricka. Vi lämnar den glittrande ålen åt sitt öde och styr kosan åt annat håll...

Vinerna importeras till Sverige av göteborgsbaserade Vinolive. Det är värt att kolla upp om prestigerosén finns att beställa.

Domaine L'Angueiroun (Bormes-les-Mimosas, Var, Provence)

Inga kommentarer: