tisdag, juni 03, 2008

2003 Château Sénéjac


2003 var året när Frankrike kokade. Norra rhône förvandlades nästan till nya världen-shiraz och bordeaux flyttade halvvägs till sydafrika. Vi har varit extremt restriktiva med att lägga undan nolltreor från bordeaux, eftersom vi mer uppskattar den typiskt läskande karaktären utan alltför varma drag. Ikväll kolgrillar vi ett gäng lammkotletter och känner på oss att det är rätt användningsområde för detta vin. Druvmixen är 60% cabernet sauvignon, 25% merlot, 14% cabernet franc och 1% petit verdot.

Glaset är varmt rubinrött med blåa nyanser. Första doften hos 2003 Château Sénéjac är lika animalisk som utvällande inälvor - därtill toppad med smörkola och sötlakrits. Kombinationen är lite magstark, både lockande och motbjudande. Utomhus försvinner alla såna drag med vinden. Senare utvecklas istället fler varma, täta fruktaromer av mörka plommon, cassis och rostat kaffe, med en aning av syltighet, rök och kryddor.

Smaken är fortfarande relativt ung och för ursprunget sötfruktig med märkbara, mogna tanniner, lite lägre syror, avrundat viskös munkänsla och en riktigt lång eftersmak av sötlakrits och kaffe som får visst eldunderstöd av alkohol. Ett gott médocvin i varm stil som kan upplevas som en smula bläckigt vid lägre temperatur.

Det är ingen tvekan om att vi föredrar gårdagens 2000 Château Tayac, som levererade den mognadskomplexa, balanserade, ostorienterade stil vi helst önskar oss från området. Men även om 2003 Château Sénéjac inte riktigt möter våra preferenser, smakar detta vin hyfsat gott och onekligen användbart i grillsammanhang...

2003 Château Sénéjac Haut-Médoc Cru Bourgeois Supérieur (M. et Mme Rustmann, Le Pian, Médoc, Bordeaux)

2 kommentarer:

Björn sa...

Hur kommer det sig att det är årgång 2003 som dyker upp som jämförelse mot Tayac? Borde det inte vara rimligare med samma årgång (som ju också fanns med i junisläppet)? De flesta förefaller dessutom vara överens om att 2000 var en bättre årgång för Senejac, vilket ju inte är så konstigt kanske.

finare & vinare sa...

Frågan är verkligen befogad! Ingen ordning alls...
Men det råkade vara de flaskor som följde med hem - och det var ju inte en parallell provning, utan olika viner i olika sammanhang. Vi ska prova 2000 Sénéjac också, vi lovar. Förväntningarna är högre på den ;-)