måndag, juni 02, 2008

Junisläpp och rosémiddag


När vi besökte V&S i förra veckan fick vi till livs en förskräckande jämförelse. Hela den österrikiska försäljningen här i Sverige motsvarar ganska precis den totala åtgången av Penfolds Rawson's Retreat. Smaka på den! Vi drabbades av en stark längtan efter att stödköpa österrikiskt vin. Kvällens första vin blir alltså en nysläppt rosé de saignée på Blauer Zweigelt. Kombinationen Willy Bründlmayer och österrikiskt höga syror låter som något som passar oss.

2007 Langenloiser Zweigelt Rosé har en ljust smultronfärgad uppenbarelse med små kolsyrebubblor i glaset. Doften är vinös (inte godisartad), med röda vinbär, smultron och jordgubbar. Örter och fina stenmineraler kommer till. Smaken är föredömligt torr och fint bärig, något spritsig, med påtagligt hög, bra syra som på ett aptitretande sätt driver framför sig en ganska lång eftersmak. Kroppen är lätt och mycket slank med betoning på friska mineraler i eftersmaken. Gott! Balansen liknar nästan en kamptaler-riesling, fast med rödbäriga inslag. Mycket väl lämpad för apéritifbruk, men lite i lättaste laget för grillad kyckling, grillade spjäll, kall rostbiff och annan sommarmat.Dagens andra rosé testar vi på en rak rekommendation från bolagets personal, efter att ha försäkrat oss om att det handlar om chilenskt vin och inte om stark saft. En rödnäst, småfläskig, fullvuxen kerub får vingar av lycka på framsidesetiketten. På baksidesetiketten läser vi: "This enchanting wine promises to seduce even the consummate wine snob". Svårt träffade måste vi omedelbart köpa en flaska och prova.

2007 Cherub Rosé of Syrah är rött som hallonsaft och har en vinös, mycket god doft av svarta vinbärsblad, röda vinbär, hallon och mineraler. Smaken är stor, fruktig men också överraskande helt torr, med bra syra, liten syrahkryddighet och en lång, rejäl, något bitter eftersmak. Här har vi en fyllig matrosé som har kapacitet att möta ordentliga smaker i maten. Mycket gott rosévin med både charm, kraft och motstånd.

Vi har inte skrivit om årets hittills tre provade roséer. Anledningen är att inget har träffat helt rätt. 2007 Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle borde teoretiskt sett passa oss med sin provençalskt laxrosa profil av cinsault. Tyvärr är vinet besvärande sött och saknar de nödvändiga syrorna. 2007 Domaine de Baguiers Bandol Rosé har en balans som likaså låter eldighet och fruktsötma gå före syror och bitterhet. S hittade dessutom det grymma insektsmedlet - myrr. Vi gillade inte deras röda heller, sist vi smakade. Slutligen har vi blivit bjudna på chilenska 2007 Carmen Rosé, som överraskade positivt med en fruktig, matvänlig stil i lägre prisklass.

2007 Langenloiser Zweigelt Rosé (Weingut Bründlmayer, Langenlois, Kamptal)

2007 Montes Cherub Rosé of Syrah Valle de Colchagua (Vigna Montes, Curico och Colchagua)

3 kommentarer:

Tricolor sa...

Vilken årgång av D d Baguieres har ni Provat.
Sist jag var i Bandol köpte jag en låda av deras Bandol. Fantastiskt vin som jag stoppat in i ett antal blindprovningar.

Har genomgående fått en bedömning som var högre än Parkers 92p.

Tricolor sa...

Ni skriver att Ni inte tyckte om den röda D d Baguieres. Vilken årgång var detta?

Köpte en låda av 04:an senast jag var i Bandol. Ett kanonköp av ett väldigt bra vin.

Har använt vinet vid ett antal tillfällen vid blindprovningar, där det vid samtliga tillfällen har bedömts vara värt mer än de 92 poäng som Parker gett vinet.

finare & vinare sa...

Hej Tricolor, det var 2003. Kanske inte så konstigt att balansen inte var den bästa...