måndag, juni 02, 2008

2000 Château Tayac


Till sist denna släppkväll: en "politisk" post. Precis det här vill vi se mer av på systembolaget - drickfärdig cru bourgeois utan onödiga statuspoäng (och ett år som 2000 fixade de flesta att göra gott vin).
Det här är bordeaux som vi vill ha den! Vi brukar ta bron över till Köpenhamn för att hitta precis sånt här - och så dyker det upp i junisläppet. Härligt! Klart att vi måste prova och skriva omgående....

Det är första gången vi provar något härifrån. Egendomen är ett familjeföretag vars odlingar omfattar 37 hektar. Vinmakaren heter Guy Portet, konsulterande oenolog sedan trettio år tillbaka är Michel Bernard Couasnon. Planttätheten är hög, 9000 stockar per hektar. Skördeuttaget landar på det normala för bordeaux, 55 hl/hektar. Skörden sker med maskinell hjälp, vilket förmodligen är den enskilda faktor som gör att vinets pris kan bli så pass trevligt. Vinifikationen är normal med temperaturreglerad cuvaison i fyra veckor. Vinet låg 12 månader på ekfat, varav 35% var nya. Druvmixen är 60% cabernet sauvignon, 35% merlot och 5% petit verdot.

2000 Château Tayac har en mörk, djup färg med både blå och oxblodsfärgade nyanser. Den komplexa, inbäddade often domineras först av järn, därefter följer animaliska drag, en fin skitton, stall och jord. Lakrits, plommon, lagerblad, mint, örter och svarta vinbär kompletterar en typisk médoc-doft som ger precis vad vi önskar.

Smaken är margauxmjuk och harmonisk, mycket médoc-typisk, med frisk, fin syra och behagligt mogna tanniner. Skön lakrits och rostade fat rundar av munkänslan på ett fint sätt innan det bara aningen kärva och örtiga avslutet. Härlig cabernetstil i denna cru bourgeois som levererar fullt ut för insatta pengar. 12,5% alkohol ger perfekt läskande drickbarhet. Mycket gott ikväll till några skivor vällagrad gruyère. Kan också lagras flera år till...

2000 Château Tayac Margaux Cru Bourgeois (Château Tayac, Soussans, Bordeaux)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med om att denna typ av vin är en stor bristvara i SB:s sortiment.. Håller precis på att testa 2000 Château Tayac mot 2003 Château Sénéjac, och båda vinerna är absolut värda sina kronor. Dock håller jag faktiskt en knapp på Sénéjac som det bättre av de två - lite generösare frukt, tätare mittparti, och längre eftersmak. Och trots årgången så finns det härlig syra. Rekommenderas!

/Laffen

konjären sa...

Ahaaa...! Ni trycker på alla rätta knappar här; köpläge, således!

Per & Britt sa...

Årgång 1999 Chateau Tayac köpte vi för lite sedan för ~12€ på vår lokala speceributik, Monoprix.

Utmärkt vin för det priset och ganska moget. Ingenting att ligga på längre, men smaken är ju olika:

http://bkwine.blogspot.com/2008/05/vlkommen-till-bkwine-brief-nummer-58.html

-Per

Björn sa...

Ni är verkligen pålitligheten själva och levererar alltid driekt efter månadens nyhetsläpp recensioner på en eller flera av de viner jag själv köpt eller tänkt köpa.
Tayac har inte köpts in ännu eftersom jag ligger nerbäddad men det blir definitivt köp nu. Endast en flaska kvar av Tour de By 2004 och det här får kanske bli den nya "Husets Medoc".

Björn sa...

Btw, köpte ni på er lite av Radici -99?

finare & vinare sa...

Ok, Laffen! Point taken. Vi testar den ikväll. Med grillande lammkotletter :-)

finare & vinare sa...

Konjären, du kommer gilla detta!

Per, fresta oss inte! Vi drömmer redan om att emigrera till Frankrike och köpa bordeaux för €12 alltsomoftast. I väntan på att det blir möjligt reser vi till Provence och Languedoc om en dryg vecka...

Visst Björn, 2000 Ch Tayac som husets vin, det skriver vi under på. Skön drickmognad! Och visst fyllde vi på med 1999 Radici Riserva...

Vinös sa...

Håller helt med er om att detta är mycket vin för pengarna! Däremot är jag inte lika övertygad om lagringspotentialen. Vi drack den här förra sommaren och då kändes den betydligt yngre. Nu tycker vi den känns fullmogen!