lördag, juni 28, 2008

Le Bar à Vin de Pézenas


Planet hem går om några timmar. Efter mailväxling och telefonsamtal med vinmakare Daniel Le Conte des Floris har vi kommit fram till att vi borde hinna ses på hans vinbar lördag vid lunchtid. Ännu är vi lyckligt ovetande om den timslånga motorvägskö som gör att vi måste inta ett rentav zenbuddhistiskt förhållningssätt för att mota stressen. Sedan - 180 blås. Vi kom med på planet till slut, med fem minuters marginal...


Daniel är en mycket sympatisk parisare som lämnat universitetsvärlden (och skrivandet på La Revue du Vins de France) för att göra naturliga, hantverksmässiga viner med utgångspunkt från en helt oglamorös källare i Caux. Vinbaren på marknadsgatan i Pézenas är nyöppnad, så han vill förstås hellre visa den. Där har han assistans av sin duktiga, flerspråkiga sommelier Xavier Demas.


Intressanta viner från Languedoc och resten av Frankrike kan drickas på plats eller handlas till bra priser. Den luftkonditionerade baren håller minst tio grader lägre temperatur än marknaden utanför - ganska skönt! Daniel plockar fram några flaskor för en snabb provning.


2005 Domaine Le Conte des Floris Lune Blanche AOC Coteaux de Languedoc är gjort huvudsakligen på carignan blanc från grusig skifferjord. Skördeuttaget är 25 hl/ha. Vinet har legat ett år på ekfat varav en femtedel var nya. Glaset har en tät, visköst gul färg, nästan som äggvita. Doften är mycket sofistikerad och leder tankarna till meursault och puligny. Stilig fatoxidation, nötter, subtil smörighet, en gnutta popcorn, frisk citrusfrukt och garrigue. Ingen unknad, mycket fräschör. Smaken bekräftar, detta är fantastiskt gott - det elegantaste vita vin vi smakat från Languedoc (kolla också fruktkorgen Prieuré Saint-Jean de Bébian). Daniel tycker att vinmakare i allmänhet här nere har en del kvar att göra när det gäller syrorna. Vi tycker att han har nått hela vägen med detta vin. €17.


2005 Domaine Le Conte des Floris Basaltique AOC Coteaux de Languedoc är till två tredjedelar gjort på carignandruvor från den basaltiska lavajord som är typisk för Caux. Vi berättar om vår förtjusning i druvsorten och att den borde odlas mer istället för mindre. Daniel instämmer och berättar om Carignan Renaissance som promotas av Nicole och John Bojanowski på Clos du Gravillas. Vinet är mörkt blårött och har en parfymerad nos av mörka körsbär med inslag av brända höstlöv och knallpulver. Torr, stram, god smak med framträdande tanniner. €9.

Daniel brukar jorden biodynamiskt, är i konverteringsfasen och väntar på att bli certifierad. Han hoppas på att bli upptagen i den globala sammanslutning som också bär namnet Renaissance. Man kan bara bli rekommenderad av någon som redan är medlem. När det gäller Daniel är detta naturligtvis - Didier Barral. Nu rinner tiden ut - vi hinner inte prova mer utan måste skynda vidare mot Marignane MP2...

Le Bar à Vin de Pézenas, Daniel Le Conte des Floris, Rue Jean Jaurès, Pézenas

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag antar att det är samhället några mil från inlandet, från Sête räknat, ni menar? Hoppas, hoppas! Ska besöka släkt och vänner där för andra gången nu i sommar. Och någon avledande manöver kan behövas - som denna - således. Tack för en strålande generös blogg för övrigt.
Ps - visst skrev "Livets goda" om denna producent för ett par år sedan?

finare & vinare sa...

Tack för kommentaren! Ett par mil rakt norrut från Agde - Pezenas är en stad med historisk kärna och massor av charm. Kolla också in den utmärkta vinbaren La Maro 20 på Place de 14 Juillet. Läckert urval, mörkt och svalt. Tapas att äta. Julien Barrots viner finns på hyllorna.

ps. Vi minns inte vad Livets Goda skrev, men Languedocboken ger en bra presentation av Domaine Le Conte des Floris...