fredag, juni 20, 2008

2004 La Courtade


Kanske den bästa av de tre egendomarna ute på Île de Porquerolles är Domaine La Courtade. Vingårdarna anlades 1979 och omfattar 12 hektar, men stockarna är fortfarande delvis rätt unga eftersom man omplanterade för tolv år sedan. Jordmånen är liksom på fastlandet skiffer omgiven av garrigue. Det känns lite exotiskt och spännande med ett ö-vin, som dessutom är gjort uteslutande på mourvèdre. Vi köper en flaska för att prova och blir så förtjusta att vi omedelbart handlar ett par flaskor till. Det här vinet skulle vi lätt kunna dricka lådvis av. Druvorna är till 97% mourvèdre (3% syrah för "a dash of saltiness") med en avkastning under 35 hl/ha. Vinet tillbringade 15 månader på barriques, varav en tredjedel nya.

2004 La Courtade är rödsvart till mörkt plommonfärgat och helt transparent i glaset. En brunröd nyans i kanterna utlovar begynnande mognad. Det ser inte så lite ut som en bättre bordeaux med 7-8 år på nacken. Ur glaset stiger en verkligt komplex och spännande doft, som först känns allmänt animalisk och bara aningen sumpig - för att öppna upp med ylliga mineraler och massor av fina järntoner. Här finns ett ädelt, bordeauxlikt inslag av en radda hästsadlar upphängda i stallet. Den konservativa frukten handlar om vackert parfymerade mörka bär (björnbär, mourvèdre). Faten bidrar med sina lakritstoner och omgivningen med sin garrigue. Till slut kommer supertydliga noter av syltad ingefära, apelsin och citronskal! Här kan man tillbringa timmar med näsan i glaset...

Vi får en urfransk, slank, påtagligt torr, lagom stram smak med måttliga 12,5% alkohol, en gnutta bläckighet och märkbara syror som påminner lite om citron. Kan vinet vara syrajusterat? Balansen i munnen är i alla fall utmärkt utan minsta spår av vare sig alkohol eller sötma. Tanninerna är avrundade och behagliga. Trots att vinet platsar bland de medelfylliga finns en påtaglig intensitet i smaken och en lång, givande avslutning. Vi blir inte förvånade när vinet med sin torra, läskande stil visar sig vara den perfekta ledsagaren till både lammkotletter med ratatouille och grillade kycklingklubbor med courgettes och auberginer, stekta med herbes de provence. Smakerna suger tag i varandra och dansar på ett traditionellt, lite gammeldags sätt. Så vackert! €18.

2004 La Courtade AOC Côtes de Provence (Domaine La Courtade, Île de Porquerolles, Hyères, Provence)

2 kommentarer:

LasCases sa...

Hej. Roligt att La Courtade får uppmärksamhet. Det är vinet värt.

Hoppas att Ni inte har druckit upp alla flaskorna, för då har Ni missat det bästa. Som de flesta andra mourvedreviner, så sluter vinet sig rätt snart efter buteljeringen för att efter något år komma ut med en kraftfull gödseldoft, som alla inte gillar. Efter 7-10 år viker detta för en intensiv björnbärsfrukt och stallighet, som är helt underbar. Mina 03:or är inte roliga f.n. men 99:orna är på topp. Tyvärr gick den sista flaskan i våras, så nu får jag vänta något år innan jag kan njuta av vinet igen.

La Courtades vita vin på 100% Rolle är väl så bra.

Sommarhälsningar

Finare Vinare sa...

Roligt att läsa dina kommentarer! Det är ingen tvekan om att det rör sig om ett klassiskt franskt lagringsvin - även om det levererar massor av njutning även i denna relativt tidiga fas. Imponerande när sydfransoser lyckas hålla alkoholen på 12,5% - extremt bra drickbarhet!
Hade vi tagit bilen hem till Sverige skulle en låda La Courtade varit självskriven i bagaget...

Vi missade tyvärr La Courtade Blanc - trots att vi hade alla chanser!

På fastlandet vill vi puffa lite för Domaine de Malherbe i Bregançon. Även där handlar det om rolle/vermentino i vitvinet. De två röda domineras av respektive syrah och mourvèdre...