lördag, juni 21, 2008

Château de Pibarnon


Efter en lätt lunch i den turistiga hamnen nere i Bandol, går vägen vidare mot Cadière d'Azur. Vi rullar norrut på en slingrig landsväg (D266) genom ett av de finaste vinlandskap man kan tänka sig. Avtaget till Pibarnon pekar till höger med betoning på uppåt. Vi lägger i lägre växel och får ett antal hisnande utsikter mot havet, Ile des Embiez och Pernod-Ricardimperiets egna Ile de Bendor. Efter en sista sträcka på knagglig grusväg är vi framme på den högst belägna egendomen i Bandol - Château de Pibarnon (324 m). Utsikten mot nordväst bjuder på en magnifik anlagd, terrasserad amfiteater av vinstockar som hör till egendomen. Terroiren här uppe är påtagligt kalkrik, mer så än i övriga Bandol. Samtidigt som alperna skapades skickades ett flak havsbotten upp i höjden och formade denna kulle. Den utgörs av en fossilrik bergart som kallas blå kalksten. Hittar man ovanligt bra syror och finess i Pibarnon så är det inte minst tack vare denna jordmån.Vi kliver in och får ett trevligt och avslappnat mottagande bland valv och foudres i den svala källaren. Tillsammans med ett par belgiska vinsamlande damer provar vi igenom det mesta som finns till försäljning.

2007 Château de Pibarnon Blanc har vuxit i ett av gårdens få nordvända vingårdslägen. Mixen är 50% clairette, 30% bourboulenc och 20% ospecificerat blandade gröna druvor (marsanne, rousanne, kanske också rolle/vermentino, ugni blanc med flera). Doften lovar lite alkoholfetma, toner av citron och lime med inslag av örter och vita blommor som jasmin. Smaken är bra strukturerad, med framträdande grapebitterhet och imponerande syror för dessa breddgrader. Vinet har bra kropp med en lite fet känsla i munnen och anis i avslutningen. Bör vara klockrent till grillad fisk.

2007 Château de Pibarnon Rosé har en rikare, varmare rosa färg än våra bleksiktiga roséer från vingårdarna några mil österut. Druvblandningen är 50/50 mourvèdre cinsault. Doften lovar ett lite fylligare vin och ger gräddkola och aromer av saffran, blodgrape, aprikos och persika. I smaken får vi ett kraftfullt, förföriskt rosévin med massor av smak, krydda och viss alkoholvärme. Gott förstås, men inte riktigt vår preferens eftersom eldigheten lurar runt hörnet. Ett matkrävande vin som rekommenderas med gräddiga såser till kyckling, fisk och hummer.


2005 Les Restanques de Pibarnon Rouge har fått sitt namn av terrasserna som vingårdarna består av. Detta andravin är gårdens tonårsrum (från stockar mellan 8 och 16 år gamla) och har mer grenache i mixen än förstavinet (35%). Smaken smäller till med intensiv mogen körsbärsfrukt, ljusa plommon och gräddkola. Bra attack, kort eftersmak. Någon karaktär av maceration carbonique. Lagom kärv och god smak, för tidig konsumtion. €15.


2005 Château de Pibarnon Rouge bjuder på 90% mourvèdre från gamla stockar. Uttaget är 35 hektoliter/hektar. Druvorna skördades under första veckan av oktober. Vinifikationen inleddes med daglig pigeage under de första dagarna. 25 dagars cuvaison, lätt extraktion. 21 månader på gamla foudres. Det mörkfärgade vinet har en fantastiskt god doft med läder, tobak, mörk choklad, lakrits och mörka, söta parfymerade körsbär och björnbär. Mycket seriös smak med mängder av mogna tanniner i en imponerande textur. Torr, aningen kryddig helhetskänsla och en riktigt lång eftersmak. Stora möjligheter för detta ännu purunga vin. Vi köper för att lagra. €25

2004 Château de Pibarnon Rouge har en tät mörkfruktig doft av sadelläder och rosor med en stallton vi inte hittade i nollfemman. Därmed känns doften lite mer bordeauxlik. Smaken är ännu torrare (mindre sötfrukt) och något kärvare med gott om lakrits. Härlig textur med massor av silkiga tanniner, intensiv känsla och något slankare kropp än nollfemman. Långsammare utveckling i och med att 2004 var lite svalare än 2005. Strålande gott vin, bör ha en kassaskåpssäker framtid. Vi köper för att lagra. €25

2003 Château de Pibarnon Rouge skördades tidigt, redan mellan tionde och sista september. Vinet har en mognande doft präglat av det varma året med drag av kokt frukt, ljusa plommon, körsbär och vackra inslag av syltighet. Tydlig garrigue, lakrits och stall. Den mjuka, ljusa, behagliga smaken bjuder på fin utveckling med plommontoner och lagom mycket lädertanniner. Skönt vin. Vi köper för att dricka omgående. En ren njutning med bröd, korv och ostar senare på kvällen. €24,50

1990 Vieux Marc de Mourvèdre har legat femton år på nya fat av grovporig ek som andas bra. Glaset är gyllene gulbrunt i färgen, som ljusare armagnac. Här finns oerhört intensiva, oljiga, tjäriga aromer, samt smörkola, russin och blommor. Smaken är otroligt kraftfull men inte alls aggressiv. €46


Nio magnumflaskor från åren som etablerade slottets renommé, 1978-1987

Château de Pibarnon är rätt så konservativt. Man är nöjda med sina 45 hektar, har inga planer på att expandera i volym, göra business i négociantsvängen, starta joint ventures i nya världen eller andra tokerier. Man är nöjda med att låta den excellenta terroiren framkallas i sina foudres och sedan sälja till kräsna restauranger eller ursprungsdyrkande vinnördar som oss. Strålande, det tackar vi för. Vi tackar också Delphine You (sic!) för en trevlig provning med massor av engagemang och kunnande...ps. Sigva importerar och säljer för tillfället vinet via privatimport. Vid tolv flaskor blir priset 226 kr (vid sex 261 kr). Alltså mer förmånligt än på plats! RVF och Bettane & Dessauve är mycket positiva till de senaste årgångarna. Neil Martin (WA) skriver om nollfyran: "Very fine" med rekommenderat drickfönster mellan 2014 och 2025.

Château de Pibarnon (Comte de Saint-Victor, La Cadière d'Azur)

13 kommentarer:

Frankofilen sa...

Underbart med fler poster från Frankrikesemestern! Men strunta i kronologin och lägg dem som nya så man inte missar några godbitar.

finare & vinare sa...

Ok, fixat...

Vintresserad sa...

Bandol är trevligt! Vi besökte bla Pibarnon sommaren 2001 (om jag minns rätt) och utsikten är verkligen fin, och vinerna likaså. Har kvar två flaskor Ch Pibarnon 1999, kanske dags att dra korken? Har druckit två Ch Pradeaux 1997 som var utmärkta. Lite rustikare än Pibarnon om jag minns rätt... Har ni ngn erfarenhet av 1999 i Bandol?

Vinmannen sa...

Otroligt avundsjuk på erat besök, själv har jag nästan inga flaskor kvar i källaren. Skönt att höra att det är fler som hänger upp sig på maceration carboniquetoner, själv tycker jag att det är speciellt tydligt i grenach dessutom. Fanns det några äldre årgångar att köpa alls eller var de som vanligt svindyra?

finare & vinare sa...

Vintresserad, vi drack 1999 Ch de Pibarnon i augusti förra året. Det var utsökt gott och hamnade välförtjänt på vår årsbästalista. Skön drickmognad! Vi återkommer till den framöver.

Vinmannen, visst är detta ett perfekt vin att ha i källaren. Vi kan bara önska att vi hade fler. 2002 var den äldsta som fanns i prislistan. Vi frågade inte om de hade några äldre. Till priset €25 måste man säga att det är ett extremt stiligt vin för pengarna...

ASi sa...

Pibarnon kommer då och då på bolaget, 232 kr kostade det för två år sedan.

Lite reklam: Jag har lediga platser till provningen "Röda viner från Provence" torsdagen 17 juli kl 1900 på Östermalm i vinföreningen AuZones regi (www.auzone.org), den som är intresserad kan e-posta till simonsson@msl.se.

konjären sa...

Min källare klockar in på exakt två 2001:or... Med tanke på min smakpreferens så låter jag dem nog vara ett tag till. Kommer faktiskt inte ihåg vad jag betalade och inte när de köptes, så det är nog minst tre år sedan.

Vintresserad sa...

Har nu provat 1999 Pibarnon. Inte dumt alls!

Anonym sa...

Jag har 5-6 Pibarnon 1997 kvar som jag köpte för runt 13 euro, då det begav sig. Jag har inte provat någon sedan våren 2008, men som jag minns det kändes det som att det inte fanns någon brådska. Jag gillar deras rosé men nu har jag hittat en nästan lika bra Bandol rosé på Cora i deras "Patrimoine gourmand"-serie för bara 7 euro.

Finare Vinare sa...

La Bastide Blanche gör en trevlig och likaså ganska billig rosévariant. Pradeaux är riktigt bra - kanske den bästa rosa vi testat från Bandol. Annars gillar vi nästan de bästa roséerna från côtes-de-provence bättre än de från Bandol - inte lika eldiga.

Anonym sa...

Tack för tipsen. Jag är inte så mycket för vanliga tunna alkoholstarka roséer utan föredrar rosé som är mer åt clairet-hållet, for lack of a better word.

Bistro Le Garage sa...

Provade just en 2004 nu när den fått några år till på nacken. Grymt vin måste provas jag hoppas att jag kan få tag i några 97 eller 99 or

Finare Vinare sa...

Kul att höra, vi har inte druckit någon sedan vi köpte dem 2008. Kanske ska man våga öppna....

Ut i Europa och leta med hjälp av WIne-Searcher Pro!
Annars verkar Sigva ha nollsexan att privatimportera för 259 kr. 2006 är också en hygglig årgång i Bandol.