torsdag, juni 19, 2008

Château Les Valentines


Vi kör upp på den smala byvägen i centrum av La Londe-les-Maures stora sammanhängande vinområde, förbi grannen Château de Jasson. Här, några kilometer från medelhavet, sträcker Les Valentines ut sig över 34 hektar vingårdar, med garrigue och pinjeskog i ryggen. Utsikten mot havet är helt betagande (kolla länken till gården). Liksom i hela området består jordmånen av mica-schiste. Det är ett kvartsrikt och mineraliskt skiffer som spricker lätt i lamellerna - mica är det där som glittrar, ni vet. Den del av Côtes de Provence som kallas La Bordure Maritime har flest soltimmar i Frankrike - över 3000 om året - och kombinationen av kall mistral och milda vindar från havet ger en bra genomluftning av vinrankorna.


Egendomen har funnits sedan början av 1900-talet och sålde tidigare skörden till kooperativet. 1997 döpte Gilles Pons om gården efter sina barn, Valentine och Clémentine, och började buteljera själv. Gården har höga ambitioner som resulterat i medaljer i Paris och Macon, Coup de Coeur för rosén i Guide Hachette och dessutom fina omnämnanden i Wine Advocate, Decanter (Highly Recommended), Revue des Vins de France, Fleurus, Cuisine et Vins, Saveurs med flera. Man odlar de traditionella druvsorterna cinsault, grenache, syrah, mourvèdre och dessutom cabernet sauvignon. Stockarna är mestadels i trettioårsåldern och sköts ekologiskt, med plöjning och utan ogräs- eller insektsmedel. Caveaun har öppet alla dagar mellan kl. 9 och 19. Provningsdisken är väl tilltagen och butiksskyltningen är i klass med den kitschigaste presentshop. Man har lite svansföring här!


2007 Le Caprice de Clementine Rosé AOC Côtes de Provence är den lättdruckna rosa apéritifen, baserad på cinsault. Den fruktiga smaken har charm men är också lite tunn och kort. €7

2007 Château Les Valentines Rosé AOC Côtes de Provence är en seriös rosé, till hälften bestående av cinsault med 30% grenache och 10% vardera av syrah och mourvèdre. Här finns en tydlig och fin mineralitet, en turistpåse full med herbes de provence och frukt av blodapelsin/blodgrape i doften. Det är ett gott vin med intensitet, elegans och längd i eftersmaken. Aningen torrare och möjligen också ännu bättre än konkurrenten från Domaine L'Angeiroun. Stilfull som apéritif, men har samtidigt kraft nog att smaka riktigt fint till exempelvis grillad fisk, kyckling, salade niçoise eller ännu stadigare grejor. Vinet prenumererar på Coup de Coeur i Guide Hachette.
"Jag hör cikadornas sång!" tyckte skribenten från Elle Magazine.
€12. Vi köper och dricker.

2006 Le Caprice de Clementine AOC Côtes de Provence är det okomplicerade rödvinet som är gjort för att drickas nu. Den rödfruktiga smaken är kanske lite i enklaste laget, åtminstone så här i en provningssituation. €7

2006 Château Les Valentines AOC Côtes de Provence mixar grenache med syrah, mourvèdre och cabernet, där den förstnämnda märks tydligast med sina kirschiga noter. Färgen är granatröd med violblå reflexer. Doften har vissa drag av châteauneuf med parfymer av sötmogna skogsbär, kryddor och garrigue. Smaken är tilltalande, ung och fräsch - den rödfruktiga grenachen exploderar fint i munnen.
€12 är ett klart bra pris. Vi passar, men skulle gärna handlat om bagageutrymmet tillåtit.

2006 Bagnard AOC Côtes de Provence är gårdens toppcuvée från parceller med äldre stockar, cirka 40 år. Den är gjord på tredjedelar av mourvèdre, syrah och cabernet sauvignon där de förstnämnda framstår tydligt. Vinifieringen sker i konformade ekståndare. Det unga vinet mognadslagras under arton månader i nya demi-muids (600 liter). Knappt 10 000 flaskor produceras årligen. I glaset en djup, mörk färg med rubinröda reflexer. Doften bjuder på en insmickrande, parfymerad, mörkt björnbärig sötfrukt av mourvèdre med kryddtoner, garrigue, mörkrostat kaffe och lakrits. Smaken är kryddig och kraftfull med generös mörk frukt och vanilj- och lakritsfet fatkaraktär. Vårt smakprov har varit öppet i två dagar. Luftas ordentligt eller lagras upp till tio år.
€18. Vi köper en flaska för att få mer grepp om det här vinet.


Vi tussar ihop gårdagens inköp för en vänskapsmatch. De två modernistvinerna tävlar i ungefär samma (tyngre) viktklass. Båda är framställda i en fyllig, nyavärlden-inspirerad, sötfruktig stil som passar att dricka på egen hand senare på kvällen. 2006 Bagnard har en mycket mörk och tät, opakt blåröd färg. Idag får vi korn på kryddmixen: pepparkaksdeg med smör. Frukten ger förutom söta björnbär en tydlig ton av cassis (nu märks cabernetinslaget). Övertoner av lavendel och och rosmarin ger fräschör till den kryddiga sötfrukten. Till slut kommer inslag av eucalyptus och aloe vera. Den modernistiskt täta, mycket fatkryddiga smaken har lite syltiga drag men också goda syror och framträdande, välsnickrade tanniner. Detta är ett maffigt kraftpaket med tydlig nyavärlden-känsla, alltså inte riktigt vår stil. Slår ut prestigecuvéen från Domaine l'Angueiroun med en fläskig höger.

ps. Les Valentines köpte förra hösten ytterligare elva hektar vingårdar, belägna ett par kilometer från egendomen. Det rör sig om gamla parceller med 100% carignan, planterade vid krigsslutet 1945. Stockarna har lämnats därhän på senare tid - för liten avkastning per hektar, för få druvor per klase, för mycket jobb för vingårdsarbetarna. Vänta nu här, vattnas det i munnen på er också? Möjligen är det ett straff för plockarna, men det borde bli en njutning för carignanälskare som vi. Namnet på cuvéen som släpps nästa år? La Punition...

Château Les Valentines (Les Jassons, La Londe-les-Maures)

1 kommentar:

Johan sa...

Vi kommer att lansera just La Punition i höst! carignanvinet på 85-åriga stockar som ni skriver om. Och ja, det är så gott som ni föreställde er det. Gården beskriver det som ett ladies wine till skillnad från Bagnard som är ett muskligt och strävt grabbvin. Elegant, utsökt och lång eftersmak var några av de ord vi skrev på Prowein då vi träffade dem.