onsdag, mars 18, 2009

2001 Domaine Brusset Gigondas Les Hauts de Montmirail


Gårdagens fundering om fatlagrade viner från södra rhônedalen får oss att vilja dricka Brussets Les Hauts de Montmirail igen. Här är det nämligen barriquelagring som gäller. Det var nästan precis ett år sen sist vi smakade, nu gör vi det bekvämt för oss och recyclar förra årets bild. Druvmaterialet är 55% grenache, 25% mourvèdre och 20% syrah från terrasserade odlingar där man utvinner 25 hl/ha. Efter avstjälkning vinifierades de olika druvorna separat under tre veckor med inledande kallmaceration, därefter jäsning med pigeage och temperaturkontroll. Vinet mognade på franska fat, varav en hel del var nya.

2001 Gigondas Les Hauts de Montmirail är varmt brunrött i färgen. En stor, varmt mogen fatkaraktär för tankarna ända till toscana! Vi plockar ut noter av röda körsbär med kärnor, nymalen vitpeppar, kryddnejlika, kanel, vanilj, läder, varm julmust, tomatpuré och rosmarin.

Smaken är alldeles sammetslen och harmonisk med utlagrad sötfrukt, röda körsbärsaromer och mjuka men fullt vitala syror. En rejäl puff uttorkande och aromrik kanel pudras över hela gommen. Mourvèdrekomponenten har klivit fram med en skönt lantlig känsla, lite åt det ljusare bandolhållet. Vinets mesta energi finns nu i eftersmaken som är riktigt lång och givande med bra mineralkänsla och fatvanilj. Förra årets anmärkning om ekbeska kan strykas helt, nu är den dominanta fatkaraktären helt integrerad och därmed är intrycket klart bättre än sist. Alkoholen är behagligt återhållsam, enligt etiketten endast 13% - riktigt lågt för en Gigondas. Vinet har helt klart nått sin topp med en vänlig drickmognad och gör sig allra bäst på egen hand.

Invändningar? Ja, inte kan vi säga att det här är typiskt för byn. Men det har till slut hittat elegansen - och det visar att fat och grenacheblandningar i södra rhône kan funka. Särskilt när nästan hälften av druvorna inte är grenache...

Vi handlade på plats 2004 och priset är nu som då jämförbart med Santa Duc Tradition - €17.

2001 Gigondas Les Hauts de Montmirail (Domaine Brusset, Cairanne, Rhône)

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Mogen, grenache, rhône?" hade Artberg sagt helt enkelt..

Finare Vinare sa...

Eller såhär: Blint 18/3: "God, mogen, fatkaraktär, toscana?"

Vintresserad sa...

Låter verkligt gott! Har tyvärr inte mkt Gigondas i förråden... får vänta ut några Vacqueyras 2004 och 2005.