söndag, mars 29, 2009

2002 Zind-Humbrecht Riesling Herrenweg


Vi fick nyligen en vink om att det här vinet eventuellt är på väg att vika ned sig. Dags alltså att korka upp den sista flaskan, som ikväll får sällskapa med norrländska gårdsosten Blenda.

2002 Zind-Humbrecht Riesling Herrenweg är rikt i färgen och doftar moget av akaciahonung, citronskal, dansk citronvand och galiamelon. En fin mineralkänsla letar sig fram mitt i all frukten och kittlar nosen. Vi smakar och är direkt överens - den här flaskan är på topp, här finns både en fast syrastruktur och bra livlighet - till och med spritsen är kvar. Herrenweg är verkligen skönt i sin fylliga aromrikedom, inte minst honungsaromerna går igen i munnen. Ihållande citronsyror leder ut i en mineralisk, lång och något grapebitter eftersmak.


Vinet har tillbringat de senaste fyra åren i källare med 10-16 graders temperatur, det kan förstås göra skillnad. Men man får nog också ställa in sig på att det varierar en del mellan flaskorna när de börjar bli lite till åren. Yppigheten och aningen av restsötma gör att vinet gör sig bäst när det får inta huvudrollen. Bara sältan från en lagrad ost behövs för balansens skull.

Jämtländska Blenda är en opastöriserad ost på får- och komjölk.
Den är ganska smakrik och påminner en del om Comté. Ganska omöjlig att sluta äta när man väl börjat, och kommer fint överens med vinet. Ett parti Monopol passar också bra i ett nedsläckt Stockholm. Vi roar oss med väldigt noggranna beskrivningar av hotellen.

2002 Riesling Herrenweg de Turckheim (Domaine Zind-Humbrecht, Turckheim, Alsace)

Inga kommentarer: