fredag, juli 17, 2009

2006 La Bastide Blanche Bandol Rouge


Ända sedan slutet av nittiotalet har vi haft ett gott öga till Domaine La Bastide Blanche. Gamla mourvèdrestockar, traditionell stil och odlingsmetoder som närmar sig de biodynamiska. Att deras röda tog sig in i bolagets ordinarie sortiment var ganska oväntat men väldigt glädjande, för här handlar det faktiskt om riktigt vin - sånt man gärna gör sig omaket att transportera hela vägen hem från Provence.
2004 var yppigt, småsyltigt och sötfruktigt, 2005 en klassiskt stram tanninbomb och 2006 visar sig bli ett slags kombination av båda - riktigt givande redan ikväll och härligt material för framtiden...

2006 La Bastide Blanche Bandol Rouge har en tät, svartröd färg med violetta reflexer, klart respektingivande. Doften öppnar stilfullt med grafit, grillkol, krossad sten och kopiösa mängder av torkade örter. Snart får vi mer: god piptobak och klockren frukt av cassis och andra mörka bär. Mycket lovande!

I munnen är vinet underbart tufft och stramt med en utmärkt balans mellan tanninerna, syrorna och den örtkryddiga frukten - torr och seriös som om druvorna hade krossats och vinifierats tillsammans med lika mängder av jordmånens stenar. Kärnbittra garvsyror tvinnas runt alkoholen och ger vinet en kraftfull mittsmak och en suverän, ihållande längd. Den mörka frukten växer med en timme i luften och blir mycket intensiv. Med feta tilltugg som entrecôte och bea är detta löjligt gott. Och till sitt modesta pris (129 kr) är det en no-brainer att lägga undan. Riktigt vin, på riktigt! (90)

2006 La Bastide Blanche Bandol Rouge (EARL Bronzo, Le Castellet, Provence)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fanns förstås inte i mitt system men ett gott skäl att ta pendeln till stan.Detta var en bra blogg för den som vet alldeles för lite. Har redan fått bra tips för en kommande fest.Elina

JanneS sa...

Tack för bra tips.
Vi avslutar precis en La Bastide Blanche.
Inte till entrecote med bea men väl till en långstekt karré och gräddig kantarellsås. Massor av örter och 2.5 timmar på låg värme på grillen.
Riktigt vin var ett passande signum. Ett gäng flaskor kommer läggas ned i källaren.

/Janne

Anonym sa...

(A): Tackar för tipset. Var inte på min radar. Riktigt vin är ju det vi vill ha...

anders wennerstrand sa...

Härligt. Tufft, stramt, balans, sten, intensiv, riktigt vin och 129 kronor - i samma post! Det var ett tag sedan nu, uppenbarligen dags att ge sig på den igen.

Finare Vinare sa...

Hej Elina, kul att ha dig här! Välkommen att fortsätta kommentera, det är roligt med återkoppling.

Janne, skönt att höra att du gillade. Vi gissar att den här årgången kommer att bli den hittills mest populära eftersom balansen är så bra och vinet så tillgängligt redan nu.

(A), vi stämmer in i slagorden. "Riktigt vin är ju det vi vill ha!" Inte massproduktion som uppfyller systembolagets kvantitetskrav.

På'n igen Anders. Vore kul att läsa din beskrivning.

The Wall sa...

Står ofta undangömd på Systemets hyllor och försvinner lätt mellan Bordeaux för 125 och Rhône för 105. Särskilt när man har lite brådis och inte tänker sig för ordentligt.

Anonym sa...

håller helt med er. Bastide blanche för 129 spänn är ju löjliga pengar för ett sånt här vin. Jag har köpt en låda 2004 när den kom och en låda 2005 och nu några lådor 2006. fasen varje årgång blir ju dessutom bättre. 2006 är ju helt fantastisk och den kommer utvecklas mycket bra. förstår inte hur den kan vara så billig jämfört med andra bandoller som inte alls håller?