lördag, juli 11, 2009

En nostalgitripp


Semesterns första regndag ägnar vi åt nostalgi. Broar och bredband i all ära, men färjor och italienska farbröder spelar bättre på sentimentala strängar. Långt borta i ett dimmigt åttiotal skumpade HH-Ferries oss över sundet till köpenhamnsspelningar, roskildefestivaler och europaresor. Än idag framkallar bildäckets mättade doft av tung dieselolja en ryggmärgskänsla av äventyr...

Vi sträcker på benen medan solen tittar fram i Helsingör, den puttenuttiga shoppingfällan för turande svenskar. "Billigast i byen" ropar en affär, vars priser är betydligt högre än både Netto, Irma och Brugsen. Snart sitter vi i bilen igen och tar till höger vid avfart nummer sju - Kokkedal. Inne hos Philipson Wine höjs inte ett ögonbryn när vi kliver på. Hit åker man inte av romantiska skäl.

Det går dock att fynda här, men idag är det en enda produkt som gör återbesöket nödvändigt. Parametrarna var de rätta, vi har gjort vårt val - årets provencerosé heter 2008 Château de Brégancon Réserve, Côtes de Provence Cru Classé. Detta är precis vad vi vill servera immande kallt till roséälskande vänner, resten av sommaren 2009. Nästa år finns det kanske något riktigt bra från Provence att köpa i Sverige? Inte en minut för tidigt i så fall.

Philipson kör ofta med erbjudanden av typen "ta två lådor och få den tredje gratis". Men även om vi fick alla tre lådorna som gåva skulle vi inte vilja ha 2005 Baron Thenard Givry Rouge 1er Cru Les Bois Chevaux. Tänk att man kan misslyckas så kapitalt med pinot noir i en gynnsam årgång! Vinet är en tunn och charmlös historia med gröna, bittra garvsyror. Vi skickar en medlidsam tanke till dem som har trettiosex flaskor att avverka...

En bit söderut tar vi av mot Gammel Holte och kör en kilometer till Øverød. Här har Carlo Merolli sitt hämtlager. Vi kliver in oanmälda bland mängden av pallar och lådor italienskt rödtjut. I en hylla fingrar vi på bastchiantin vi testade förra sommaren - ett vin med härlig ursprungskänsla, dessutom kul att gå mot strömmen när all världens vinjournalister enat sig om att bast är lika med fy skäms. Plötsligt dyker Carlo upp i dörren till lagret "hey, godt att ni anmelde den". Oj, minnet är det inget fel på, den saken är klar!

Nå, så värst många svenskar hittar inte hit, men det finns anledningar till ett besök. Den främsta är förstås att det är kul att handla italienskt vin av en äkta old school-italienare. Ja, till och med Carlos försäljningsmejl är spirituella. Dessutom är priserna ofta både hyfsade och förhandlingsbara. Idag har vi dock en särskild förevändning att köra hit, 2004 Cascina Cucco Barolo Ceratti (165 DKK). Det hade nyss kommit in tre pallar så vinet finns nog kvar ett tag.

Carlo vore inte Carlo om vi inte kom ut med några oplanerade buteljer. Vi blir nyfikna på Cascina Baricchi (halvvägs mellan Treiso och Neive) och hugger till på deras 2004 Langhe Nebbiolo. Till sin sextioårsdag har Carlo beställt ett parti om 1440 flaskor 2005 Barbaresco Rosé delle Casasse Vecchie Vigne Tradizione, en traditionell vingårdsbarbaresco gjord enbart av nebbioloklonen rosé. Han präntar "Sophie" på flaskan och hävdar bestämt att hon ska dricka den upp den själv på sin födelsedag. Ja se italienare!

Mer italienskt blir det hos Fabio Simoncini på Cibi e Vini. Här gäller det påfyllning av excellenta 2006 Barricadiero. Fabio berättar om en strid ström av svenskar med det vinets namn skrivet på en lapp sedan sist vi var här. Tack kära läsare för förtroendet, det värmer! I butiken hade man nyligen en blindprovning av toscansk merlot. Vinerna var 2004 Le Macchiole Messorio (1100 DKK/tilbud 550), 2004 Gualdo del Re I' Rennero (285 DKK) och 2004 Sangervasio I Renai (285 DKK). En enig provargrupp placerade I' Rennero först och Messorio sist, "lite blaskig känsla av Irma-vin" tyckte en provare. Fem timmar efter avslutad provning vaknade Messorio ur koma och var fantastiskt. Inget restaurangvin precis...

ps. Tack Carlo för att du inspirerade oss köpa ny vaxduk, en med rosor på. Fast inte från Laura Ashley utan från Holken i Falsterbo.

3 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Började bli orolig. Ingenting på nästan en vecka.....

Kayaker sa...

Första regndag? Har ni emigrerat? ;-)

Finare Vinare sa...

Halloj, visst var det extremt - 15 juni till 9 juli i stort sett helt torrt och soligt. Nu har det blivit mer omväxlande och därmed läge att blogga vin igen. Vi är väldigt lata för tillfället men fler uppdateringar är på gång, vi lovar...