söndag, juli 12, 2009

2001 Casina di Cornia Riserva Vigna La Casina


En överraskning piggar alltid upp. Denna flaska fick vi häromdagen av Fabio på Cibi e Vini - a complimentary bottle. Schysst chianti riserva från 2001, underbart, då vet vi ungefär vad vi har att vänta. Trodde vi. När det är dags att korka upp noterar vi en siffra nere i etikettens högra hörn som vi aldrig förr har sett på en flaska chianti. 15 procent! Nu om inte förr inser vi att kvällen kommer att bjuda på nya och helt oväntade intryck...

Casina di Cornia ligger utanför Castellina in Chianti och drivs av paret Antoine Luginbühl and Francine Dufour. En småskalig verksamhet - sju hektar vingårdar - och ekologisk med lutning åt det biodynamiska. Jordmånen är den typiska för området, kalkrik galestro. Parets bästa, sydöstvända vingård heter Vigna La Casina. Man beskär rankorna hårt och tar ut runt 3500 liter per hektar.

2001 Casina di Cornia Riserva Vigna La Casina har en granatröd färg med alkoholviskösa tårar i glaset. Doften känns inte precis typisk för sitt ursprung. Söta röda körsbär (varav några inlagda), en tydlig jordton med grus, järnrika mineraler och en härlig sensation av sous-bois. Endast bittermandeln känns italiensk. Vi hamnar omedelbart i södra rhône och det doftar riktigt gott.

Om doften lovar runt, så uppfyller smaken med råge. En supermogen, rödbärig sötfrukt, klockren och overkligt skinande som dopade körsbärspastiller. Röda, aningen syltiga körsbär med nyanser av cassis och plommon. Utan tvekan drivs smaken av alkoholen, men här finns ändå inget eldigt eller klumpigt. Syrorna balanserar nämligen perfekt - fullmogna, friska och intensiva. Tanninerna är silkesmjuka, bara ett uns uttorkande. Vi bara gapar - vinet är fortfarande ungt och rödfruktigt som en châteauneuf. Smaken växer i glaset och blir bara bättre och bättre. Nu börjar vi famla efter nya beskrivningar - det är något med själva texturen, så burgundiskt silkig och len, den lockar fram en krämig, hedonistisk känsla som påminner oss om något vi provat relativt nyligen. Just det, där har vi det. Tro det eller ej - men fruktaromerna och den viskösa, lyxiga helheten liknar Domaine Perrot-Minots 2007 Chambolle-Musigny Premier Cru La Combe d'Orveau!

Efter ett par timmar har doften djupnat med drag av mörk sirap, farin och svamp. Och till slut kommer ändå vi hem till toscana eftersom tanninerna på pricken liknar te, något som också minglar kvar i eftersmaken. Drickupplevelsen är väldigt sensuell men tanninerna har onekligen biffat till sig åt det piemontesiskt respektingivande hållet och utlovar goda möjligheter för framtiden. Är man det minsta sugen på att bli taken for a ride ska detta provas. Vill man ha en traditionell chianti riserva tar man något annat... (91)

ps. Drickes kanske allra bäst på egen hand. 155 DKK hos Cibi e Vini.

6 kommentarer:

Björn sa...

Jösses, man blir lite smått euforisk bara av att läsa. Det har förvisso hänt förr, men det är extra trevligt när man bjuds på det riktigt oväntade. Jag har inte vägarna förbi framöver så jag får nöja mig med att dregla på distans.

Elof sa...

Hej!

Tack för en bra blogg! Vart går du när du är i Köpenhamn och är på jakt efter bra franskt vin?

Fredrik sa...

Ojoj.. jag som tålmodigt väntat på att få läsa sådant här om en CC. Tack & bock. Hoppas det finns ett par lådor kvar!

/Fredrik

Mats L sa...

Låter spännande, kanske skall bli ett återbesök hos Fabio nästa vecka. Provade f.ö. Barricadiero ikväll, god och häftig, passade bra till en "picanha" (styckningsdelen rostlock på kon på svenska) med provencalsk sås. Frågan är om man kan och bör spara några flaskor några år, den var god nu.

Vinosapien sa...

Mats L
Avseende Barricadiero kan du ta det lungnt. De håller. Dricker 02 nu (som du vet svajig årgång i mellersta Italien, Marche relativt undantaget) och de funkar alldeles utmärkt. Bdx-lik (inte fullt ut naturligtvis) framtoning, där stramhet dyker upp bland frukt och energi. Aurora har ett annat vin du bör kolla upp. Deras Rosso Piceno Superiore är likaså klockren. Bånkar upp de flesta Chianti i motsvarande prisklass.
Kolla dock upp om Cibi är öppet innan du drar över. Tror de har stängt för semester...

Anonym sa...

Knappt några poster alls på många dagar och sen nu en chianti med 15 kvarglömda %. Ur led är tiden? Casina di corny, sa ni?

//Mw