tisdag, juni 02, 2009

2004 Ceretto Barolo Zonchera


Medan vi försöker ställa in oss mentalt på åratal av väntan för de bästa nollfyrorna från barolo kan det ju vara på sin plats att dra korken ur en flaska som är medvetet och uttalat framställd för att leverera omedelbar tillfredställelse. En restaurangbarolo, om man så vill...
Med piemontesisk måttstock är bröderna Cerettos företag en enorm koncern - hela fyra vinanläggningar och 160 hektar ägd vinmark, plus kontrakt med externa odlare. Av Zonchera producerar man 65 000 buteljer årligen, från inköpt frukt. Vinet mognade i nästan tre år på större och mindre fat av fransk ek.

2004 Barolo Zonchera har en mörkare varmröd färg, transparent med tegelnyans i kanten. En halvtimme efter karafferingen möts vi av en utvecklad doft som står upp som en kvast ur glaset. Fat, mandelmassa och mogna hallon är Torstens direkta intryck. Örter, torkade körsbär och mjölkchoklad hittar först till Sophies nos. Här finns också aptitretande mineraltoner av vått grus, och snart en fin slinga av tjära som påminner om den där flätade rep-nyckelringen man gjorde som barn. Tomat, ingefära och muskotnöt är andra goda noter som dyker upp inom kort. Efter en stund framstår det tydligt hur mycket vaniljstång vinet har satt upp på fjäskkontot. Allt eftersom vinet står i glaset är det till slut örterna som hamnar i förgrunden, nästan en gnutta fernet-branca. Hela showen klaras av på ungefär den tid en hyfsat otålig kroggäst har till förfogande. En kommersiellt gångbar uppvisning, alltså.

Smaken är givande, rund och len med proffsigt avrundade garvsyror och välstädade ektanniner. De goda, rika aromerna av mogna hallon, tomat och choklad återkommer i munnen. Syrorna är årgångsfriska, men förvånansvärt snälla för en så pass ung barolo! I avslutningen bjuds en järnrik mineralkänsla som ger pluspoäng, och örterna växer fram på samma sätt som i doften. Som synes är vinet väldigt spelbart redan nu och därmed extremt lätt att gilla. Det vi saknar är bättre längd, mer utmaningar och en fascinerande personlighet, något som väl borde finnas i en barolo för 375 kr. Slutomdömet är trots vissa invändningar både gott och positivt, och den allmänna barolokaraktären sitter där den ska. Ibland är det skönt att slippa vänta, och då är det här ett schysst val - även om det blivit lite i dyraste laget. Suckling och och Galloni var rätt snåla med 87 och 88 pinnar, vi kostar på oss (90). Inget att lägga pannan i djupa veck över...

Tog tisdagens spaghetti med köttfärssås till höjderna. Vinet släpptes för en månad sen, och visst finns det fortfarande chanser att handla. Någon mer som provat?

2004 Barolo Zonchera (Ceretto, Monsordo Bernardina, Alba, Piemonte)

7 kommentarer:

Vinös sa...

Fasen va bra er blogg är för planerandet av sitt eget drickande!

Vi handlade en flaska Zonchera på rent infall men den åkte direkt ner i källaren till sina kompisar från samma årgång.

Vad tror ni om utvecklingen framöver? Även om den uppenbarligen levererar hyfsat idag kanske den kan bli bättre framöver?

Finare Vinare sa...

Den lär nog inte bli sämre, men den tycks inte precis gjord för källaren. Som sagt: en skickligt formgiven produkt för den omedelbara marknaden (på samma sätt som Fontanafreddas 04, men bättre).

Vi kan riktigt se de amerikanska turisterna sitta på krogen i Alba "...and this barolo was simply gorgeous". Ja, det är bara att hålla med.

Peter sa...

Gick förbi Pont Nouveau i fredags. Där var de after work, de bjuder på trevliga tilltugg.
Och man kan sitta i solen!
Kollade också in deras vinlista, riktigt bra viner för bra priser. Undrar om de vet vad de säljer?
Ett hett tips till er alla!

E sa...

Astroturf?

Finare Vinare sa...

Tänk att det ska vara så svårt att låta naturlig. Peter, du får jobba lite på tilltalet...

Henrik sa...

"Bra viner, bra priser, undrar om de vet vad de säljer?"
Luktar konstgräs ända hit.

Ulrik sa...

Jag hade funderat på att gå dit men om de inte vet vad de säljer verkar det vara ett halvtaskigt ställe!? Får nog undvika det.