onsdag, juni 10, 2009

2007 Domaine La Barroche Terroir


Det livsviktiga Pro Tools-systemet funkar som det ska igen, och de första nollsjuorna från Domaine La Barroche har anlänt. Alltså har vi dubbla anledningar att fira onsdagen - om än förskräckligt regnig och grå...

2007 Cuvée Terroir är själva sinnebilden av ett purungt grenachevin. Semestern är i antågande, så ikväll är det första vi siktar ett veritabelt turiststånd fullt av godisremmar - både de röda, de svarta och de där med gräddkola. Därefter är det den ångande kirschen som tar över scenen - den vita spriten från Schwarzwald med tydliga aromer av körsbärskärnor. Själva centrum i doften utgörs av fullmogna röda körsbär, snudd på cocktailbär. Finns det något annat än frukt så måste det väl vara krossade stenar...

I munnen handlar detta om ren och skär hedonistjuice! En frukt så sötmogen att man famlar efter restsötmadeklarationen. Den fnittriga, lustfyllda sensationen av alkohol, men utan att vara det minsta vass eller obalanserad. Den årgångstypiskt krämiga, silkeslena munkänslan som bjuder på ännu några remmar av lakrits och hallon. De söta aromerna minglar kvar i gommen ett bra slag, med en mineralisk piruett av anis. Ljuva sydfranska ungdom, så insmickrande och så totalt skamlös!

Ikväll kan vi ändå inte låta bli att fundera på hur fint det här vinet kan tänkas bli när sötman integrerats och mognadstoner tillkommit. Vi minns att vi hade liknande intryck av det unga 2000 Château La Nerthe - förutom att det är två helt olika viner - och att sju års lagring visade sig göra fantastiska saker med vinet. Så även om vi inte har det minsta problem att sänka en låda i sommar, gissar vi att ännu bättre utdelning finns att få runt 2014. Lägg undan, lägg undan. (91-92)

Ni kan väl trallen - det är Bristly som importerar, priset är 240 och vinet släpps på SB i november. Den som blir nyfiken drar iväg ett mejl redan nu.

ps. Passar inte oväntat som hand i handske med lammkotletter, så typiska för området. Söta grillade paprikor möter vinets sötmogna frukt.

2007 Domaine La Barroche Terroir (Christian et Julien Barrot, Châteauneuf-du-Pape)

48 kommentarer:

Kayaker sa...

Jag har både smakat - upphällt av mamma Barrot - och beställt.
Ni kunde verkligen inte hålla er länge! :-)

Henrik sa...

Det gick undan - härligt! Tycker att det låter som det bästa av två världar - njutning nu och njutning sedan. Gabriel föreslog ju biff och bea till den här, what say you?
Jag sänker gärna en sådan här på midsommarafton till just biff från grillen och bea om ni också ger grönt ljus.

Anonym sa...

Cowboy-beteende!
Här vilas då inte på hanen! Drar ni snabbare än er egen skugga också? (jag antar oxå att ni rör ihop en bearnaise på 7,0 blankt?)

;)

Nåväl. Jag antar att det blir tillfälle att kompletteringshandla längre fram?
Vet vi (ni..) när dom "vita oskuldfulla" -07orna kommer att lanseras?

/Martin W

Anonym sa...

..och.

Den där ensamma -05án som ni så generöst gav i bistånd lever ännu. Och orsakar enorm korkskruvsångest kan jag lova!

/MW

Finare Vinare sa...

Kayaker, fick du träffa Julien också? Och vad tyckte du om Vergers de Papes? Coolt att kajka omkring på cykel runt Courthezon och Châteauneuf...

Henrik, vi ska själva ta med några flaskor till grillkvällarna. Det är grönt med oss ;-)

Martin, nollfemman lär ju inte precis bli sämre om du spar den. Med bara en flaska på lut skulle vi minst vänta till sjuårsdagen. I annat fall lufta minst tolv timmar och be till Bacchus att det går vägen. Gabriel kanske har något mer bra tips om handpåläggning...

Köpte du inte nollsexor, Martin? De som handlat Pure 2006 fick igår erbjudande om att köpa Pure och Fiancée 2007 via privatimport. När stammisarna bestämt sig går erbjudandet vidare till listan av intresserade.

Henrik sa...

Ursäkta trådkapningen, men Kayaker, nu får du sätta fart på bloggen velovin!
Du får aldrig ett bättre läge än att börja med lite cykelporr från de trakter där du just varit. Cyklade själv i de trakterna 1998 och längtar efter att göra om det. Sonen är nio och fick just en cykel i föedesledagspresent. Om senast tre år bär det av ...

Och tack för grönt ljus, F&V!

Kayaker sa...

F&V: Nej, vi fick inte träffa Julien. Vi gjorde ett ganska spontant besök på väg "hem" och då var Julien ute nå'nstans. Vi hade dock turen att ändå få smaka Pure 2007 vilket inte hör till vanligheterna vid spontana besök.
Bild från C9dP

Finare Vinare sa...

Du är ju bevisligen i Ch9, Kayaker. Stilig outfit!

Instämmer med Henrik, berätta mer... vi lär hänga som lapande hundvalpar vid dina rapporter. Så vill vi förstås höra mer om Christia och Giraud. Får du ihop till ett Velovin-inlägg så lova att påminna oss!

Anonym sa...

Pure -06 är ett mkt lyckat vin som lyser med sin totala frånvaro i min skrubb då jag fick totalt elfel i hövvet när detta begav sig. En vininköps-almanacka (alt. en sekreterare som håller ordning på mig) vore på sin plats. Jag kan antagligen få magsår för mindre.

Har nu hursomhelst skrivit ännu ett tiggarbrev till Gabriel.


/Martin

Finare Vinare sa...

Går det åt pipan får du höra av dig så kan vi ses och dricka Pure.

Kayaker sa...

Det går ngo fortfarande att köpa Pure på plats också, fast då får du köpa en låda med totalt 6 olika flaskor. I en så'n låda ingår 1 flaska Pure.

Anonym sa...

F&V
Då det alltid är bättre och tulla andras flaskor än egna - så inga Pure så långt ögat kan nå.. ;)

Kayaker:
Men var förvarar du VINET?
Camelbacken på ryggen?

/MW

Martin P sa...

Hej!
Sitter just nu med en kupa Terroir, den funkar förträffligt bra trots skyhöga förväntningar! Fick också beställt Pure 2007 igår så livet ter sig ganska bra för tillfället.
Har länge tänkt att jag skulle maila dig (er) och tacka för en alltigenom bra och inspirerande sida.
Gällande Terroir vill man redan vid första sniff beställa ytterligare en låda!

Mvh
Martin P

Ulrik sa...

Känns som det är läge att gå förbi och hämta lådan som kom igår med andra ord.

Kayaker sa...

MW: Jag fraktade 7 flaskor, varav 6 st 2007:or, "hem" till Carpentras i min 25-litersryggsäck.
Jag behöver dock utöka mina förvaringsmöjligheter på hemmaplan. Vinsamlingen växer oroväckande fort och då ska man ändå betänka att jag ska till Pauillac i september...
Ulrik: Jag fick SMS:et om min första låda Terroir nu på eftermiddagen så jag borde också ta en sväng förbi SS.

Anonym sa...

Vad låg Pure 2007 i för kurs?
/johan

Jos sa...

Har beställt lite Barroche 07or också och ser såklart fram emot att få klämma ett par stycken :)

Inte för att jävlas till dig som sitter med en 05a Pure men min senaste 05a jag öppnade för ett par veckor sen var korkad...

Finare Vinare sa...

Johan, antar att du menade i Ch9? Julien tycks ha kört igång en strategi mot prisspekulation som innebär avskräckande prissättning vid köp av enbart Pure vid gården. Klokt, tycker vi...

Vi kan inte svära vid Gabriels bea-entrecôte ännu, även om det verkar vara en lågoddsare.

Vad vi däremot kan säga är: till vitlöksgnuggade lammkotletter rätt ur pannan - plus en ugnsrostad, örtbeströdd mix av paprika, zucchini, tomat och färskpotäter så får man faktiskt gnugga sig i ögonen för att fatta att man inte är i châteauneuf-du-pape. Alltihop, och kanske särskilt den söta orangea paprikan, gör vinets unga sötfrukt fullständig rättvisa. Sorteras under kategorin himmelska kombinationer...

JohanG sa...

Vi andra dödliga ska tydligen få ge oss in i ett race på måndag där först till kvarn vinner...

Vet inte men jag tror jag hade föredragit en lottning.

Vinarskalle sa...

Ang. trådkapning, så var Kaykakers bild från Chateauneuf närmast fullfjädrad pornografi. Närmast, eftersom det blir lite minus för de stillösa japanska växelreglagen.

/Rickard, som åker till Motala i morgon och till C9 i juli.

Gabriel sa...

Snälla Johan, vänta med att döma ut det här tills det är klart. Det är inget race, jag kommer att släppa den kvarvarande kvantiteten då och ville låta alla på listan få chansen, inte bara de som råkar vara hemma och sitta vid datorn just då. Jag skulle kunna släppa alla flaskorna till bolis, stoppa pengarna i fickan och vara glad - men jag lägger ned en enorm mängd tid på att göra på det här viset av en enda anledning: Att få det mer rättvist.

Om det sedan visar sig att det inte blir så, fine, då får jag väl köra på det gamla hederliga sättet framöver, med köer utanför vinkällarbutikerna och endast storstadsbor med möjlighet att ta ledigt en hel förmiddag som får köpa. Men jag vill ge det här en chans i alla fall.

Sorry för trådkapning FV.

Anonym sa...

Nä, trådkapning icke! Däremot en rätt effektiv punkt. Som sagt Gabriel. Jag ikläder mig skyddsdräkt, visir och asbesthandskar på måndag. Beredd på vilka prövningar som än kan mobiliseras. Fire and Flames. Ja, utom möjligen flinka fingrar då.

//MW

Kayaker sa...

Vinarskalle: Jag försöker övertala min kompis att cykla med stil. Hans ena växelreglage på bilden är f.ö. precis utbytt efter ett haveri 4 dagar tidigare.
(Om du tar med cykeln i juli så rekommenderar jag en heldagscykling. Det behövs fler svenskar i klubben!)

Juliens strategi vad gäller Pure är väl den som vi stötte på. Om du vill ha Pure så får du köpa en låda med 5 andra viner, ffa. (bara?) Signature om jag såg rätt, för varje flaska Pure. Det blir inga sådana köp när man cyklar iallafall... ;-)
Det var lättare att köpa toppcuvéerna på Domaine de Cristia. 2007:or av både Vieilles Vignes och Renaissance fick följa med hem.
Attans vad sugen jag blev på att korka upp Signature 2007 nu då!

nB sa...

Väl många poster emellan, men vad vågar man hälla i en Camelback egentligen... Australiensisk gummiriesling?

Har provat att lämna en halvflaska Rosé de Savoie i en Camelback över sommaren. Den hälldes det aldrig något mer i..

Anonym sa...

Hej alla,

Tre kommentarer;

1. Grillad Entrecote med pommes frites (eller klyftpotatis) och Bea är 100% - vi åt ikväll en grillad Porterhousesteak på cirka 1600 gram, väl 45 mm tjock Perfekt resultat rosa/rött och ändå perfekt mot benet. Vi grillade med måttlig glöd, vände 4-5 gånger och efter en inte alltför lång grillning fick steken fick vila 12-15 minuter innan vi skivade upp. Vårt kött kommer från relativt unga fullvuxna djur om 16-19 månader som har hängmörat traditionellt under lång tid i svala kylrum 26-28 dagar och sedan omsorgsfyllt styckat av Trogens Gourmé i Hedekas 25 km väster om Munkedal i Bohuslän [www.trogensgourmet.se] rekommenderas! Var hittar ni det annat än i de dyraste saluhallar!
2. Barroche Terroir är fantastiskt trevligt till sommargrillningens bästa middagar! Ladda med flera lådor - minst en till sommaren och en till källaren för 5-8 år framöver! Imponerande frukt och så tilltalande!
3. Till sist – en rejäl hyllning till Gabiel på Bristly som gör en enastående insats att balansera efterfrågan mellan sina etablerade kunder och nya intressenter! Ingen annan leverantör eller process kan bättre åstadkomma balans mellan etablerade kunder och nya intressenter! Stort tack Gabriel!

/Johan S

Finare Vinare sa...

Hörni, be inte om ursäkt för trådkapningar! Det är ju idel intressanta grejer som dyker upp...

Gabriel ska ha en eloge för sitt försök att lösa fördelningen på ett bättre sätt än SB klarar av. Oavsett hemort och möjlighet att ta ledigt finns möjlighet att hänga på, och det är väldigt rimligt att prioritera de trogna kunderna.

Dessutom är priserna anständiga i ett europeiskt perspektiv - jämför med Pegau CR som ligger en hundralapp för högt - ändå skickligt avvägt av Origo, precis under det danska priset för att hålla kunderna kvar hemma. Marknaden sväljer ju priset pga den höga kvaliteteten och starka renommén...

Finare Vinare sa...

En sak till, bra tänkt av Gabriel att kvotera till 4 Pure och 6 Fiancée för att ge chansen till fler. Ingen kan lägga vantarna på fem lådor...

JohanG sa...

Gabriel, bra att du/ni anstränger er för att få fram ett sätt som funkar bättre än via bolaget. Det tyder på att du är intresserad av mer än att "stoppa pengarna i fickan och vara glad" cred för det!!

Det mail som skickades ut idag kan jag däremot inte tolka på annat sätt än att det kommer vara just ett race då det faktiskt står "...så att ni kan vara beredda, det är nämligen först till kvarn som gäller...".

Att ni vill låta era trogna kunder få chansen först är helt OK, även om det kan gräma mig att jag missar förstachansen. Jag får väl köpa mer Barroche helt enkelt :-)

Däremot vet jag inte vad jag tycker är bäst för den grupp som får chansen på måndag, först till kvarn eller lotteri. Oavsett tycker jag båda är bättre alternativ än att gå via bolaget vilket gör att bara en bråkdel av Seriges befolkning har en ordentlig chans.

Jag tycker ni gör ett bra jobb och verkar lägga ner stor möda på att era kunder ska bli så nöjda som möjligt. Återigen, cred för det!

Gabriel sa...

Johan, tack för dina synpunkter. Grundproblemet ligger ju i för stor efterfrågan - för liten tillgång. Detta ger i sin tur automatiskt "först till kvarn".

De flesta av de som fått erbjudande tidigare än er andra har varit först till kvarn sedan länge och har därigenom förtjänat att få en tidigare chans. Det handlar inte om hur mycket man har köpt, utan om att man intresserat sig för producenten tidigt och på så sätt varit med och byggt upp den status som Barroche har fått idag.

Vad finns det för alternativ till "först till kvarn"? Lottning? Det skulle inte kännas rätt eftersom ingen av er skulle kunna kontrollera om lottningen utförts på rätt sätt. Dessutom undrar jag om det är lagligt?

Jag hade också kunnat skicka ut mailet direkt och säga varsågoda och köp, men då hade bara de som läst mailet först fått chansen. Nu vet alla när mailet kommer och oddsen är därmed lika. Om du vill kalla det för ett race, ok då. Hur man än vrider och vänder på det här kommer några att bli missnöjda medan några blir glada.

Men jag lovar, om du bara är med på måndag som har du stora chanser att inte gå lottlös (Pure-lös), oddsen är ändå rätt hyfsade har jag räknat ut.

JohanG sa...

Gabriel, tack för snabba svar. Du kan nog ha rätt i det där med om lottningen är laglig eller inte. En annan aspekt är att oavsett vilket sätt ni väljer kommer det alltid finnas folk som inte är nöjda och som föreslår alternativ.

Jag kommer sitta i startklar på måndag, hålla tummarna för att mailsystemet inte väljer att lägga ner och hoppas på det bästa!

Oavsett hur det går, tack för att ni tagit Barroche till Sverige!

Henrik sa...

Så, vad har Gabriel/Bristley gjort?
Jo, sett till att fler än de som kan köa i tre städer får chansen, kvoteringen av flaskor minskar risken för att flaskorna blir spekulationsobjekt och så personlig kontakt.
Det här är lätt för mig att säga då jag tillhör dem som fick lägga en beställning på Pure 07, men jag tycker att Gabriel ska ha all heder för sin hantering av det här.

Anonym sa...

Puritaner är vi allihopa. Amen.

/MW

Anonym sa...

Hej F&V!

Till Gabriel, tycker faktiskt att du har hittat det mest optimala och rättvisa sättet. Nu får även folk utanför dom 3 största städerna chansen. Tack Gabriel

/johan

Kayaker sa...

Jag kan bara hålla med övriga vad gäller hanteringen. Det måste vara det klart mest rättvisa släppet av högattraktivt vin i Sverige på mången god dag.
Kudos!

F.ö. så blir det nog mycket grillning och mycket lamm i sommar... :-)

Gabriel sa...

Tack för uppmuntran.

Det är märkligt hur många som gillar C9dP som heter Johan, eller hur?

Jos sa...

Gabriel: Haha.. jasså är det? Förresten så hade jag äntligen tid att springa förbi SS idag så jag beställde även en Terroir-låda. Beställningen gick igenom men med tanke på att jag var så sen, finns det kvar?

Sry för trådkap FV men jag kan passa på att ge lite beröm för att ni är så sjukligt snabba! Och givetvis för intressant läsning.

Jos sa...

Det var inte jag som undertecknade som "/johan" alltså..

Andreas sa...

Jag verkar ha missat när mailet kommer, måndag morgon eller?

Gabriel sa...

Andreas, maila mig på contact@bristly.se

Gabriel sa...

Jos: jo det finns.

Anonym sa...

Hej alla,

Bara en liten fundering om namnet JOHAN - namnet blev populärt vid pass skiftet 50/60 tal (när undertecknad är född) men fick en väsentligt större popularitet under framförallt 70-taket - är det kanske ett tydligt bevis att ni som är födda på 70-talet och som gärna bloggar också råkar heta Johan???

Bästa hälsningar

/Johan S

Anonym sa...

Hej Johan s!

Japp jag är född -77

/johan

Finare Vinare sa...

Det är kuligare att handla vin från "the good guys". Något att ta med i beräkningen, tillsammans förändrar vi landskapet därute och det händer precis medan vi pratar. Systemet funkar som utlämningsställe tillsvidare ;-)

Vive la Resistance!

Jos sa...

FV: När jag läste igenom recensionen tidigare idag noterade jag att ni gett vinet 91 poäng vilket fick mig att dubbelkolla er recension för några veckor sen och som jag mindes gav ni det 92 då. Var det "charmen" att få pröva hela rasket och den gemytliga stämningen som gav en pinne mer just då?

Jos sa...

Haha.. Jag heter också Johan S och är född 77...

FV: Helt rätt! Och Gabriel har fattat, - var tror ni jag handlar när importörerna får öppna egna butiker om några år??

Anonym sa...

Fina Vinare – jag håller med - just så är det, vi konsumenter väljer i en mer internationell miljö än någonsin - dels via systemets nyhetssläpp och beställningssortimentet – men också via "dolda" beställningsnummer och privatimport. Men många i Sverige glömmer möjligheten att man lätt kan beställa från duktiga vinhandlare i Tyskland och Frankrike till attraktiva priser men en begränsad fraktkostand (speciellt om leveranser sker till en adress i Danmark)! Här ser vi skiljelinjen mellan importörer som ger sina kunder ett rimligt affärserbjudande och de som enbart kortsiktigt räknar på marginal för en enstaka affär och maximerar vinst!

Bristly är en av dessa importörer (färre än ett dussin) som jag har det största förtroende och lojalitet för!

Heja!!

Johan S

Finare Vinare sa...

Jos: det handlar nog mest om att vi jobbar på att hålla igen med poängen överhuvudtaget. Redan 90 är ju enastående bra! Detta är ett ungt vin som ännu inte visar upp någon större komplexitet och med en (alko)sötma som kan vara på gränsen i vissa lägen - jämför Pegau 06 som redan har tagit hand om de här grejorna. Men frukten är ju helt enastående och potentialen ser bra ut. 92 får väl skrivas på första ögonkastet - som ju egentligen var det andra eftersom vi redan setts i juni 2008, då det var ren knockout direkt ur tanken. Siffran var en approximation för kvällen, inget definitivt. Säg 91-92 om du vill - för detta vin finns utan tvekan en eller ett par pinnar i reserv....

Anonym sa...

Kan konstatera att de fina orden om rättvis fördelning från Bristly stämmer.

Yes. Jag har nyss fått mobilpling från Systembolaget. Tack.