lördag, juni 06, 2009

2006 Château Prieuré-Lichine


Kvällen bjuder - förutom den otillfredställande uppgörelsen mellan Sverige och Danmark - på vårt allra första smakprov av Château Prieuré-Lichine. Det rör sig om en rätt stor egendom i Margaux som fram till 1952 hette Prieuré-Cantenac och fick sitt nuvarande namn av den legendariske bordeauxprofilen Alexis Lichine. Han utökade innehavet från 7 till 70 hektar vinmarker, utspridda lite varstans i appellationen. Största andelen ligger i närheten av själva slottet, granne med Château Kirwan. 50 hektar används till förstavinet. Under nittiotalet anlitade man Michel Rolland som konsult, men sedan 2002 är det Stephane Derenoncourt som står för tips och råd. Vägledningen har lett till plöjning mellan raderna, hårdare beskärning och uttunning av stockarnas lövverk, samt en flitig användning av micro-bullage under både vinifiering och mognadslagring. I svagare årgångar blöder man av en del must för att koncentrera vinet. Druvmixen utgörs av 50% cabernet sauvignon, 45% merlot och 5% petit verdot.

2006 Château Prieuré-Lichine har en svartröd färg. Rätt i glaset får vi en härligt médoctypisk doft av cederträ, blyertspenna, grafit och mandelmassa. Frukten bjuder på goda svarta vinbär med inslag av blå plommon och aningen blommiga övertoner av viol. Kola, tobak, läder och jord kompletterar ett redan riktigt fint intryck.

Smaken är helt torr, medelfyllig, tydligt mineralisk, livlig och elegant. Härlig cabernetkänsla av svarta vinbär med mjuka syror men en god och ganska tuff malörtsbitterhet. Tanninerna är å andra sidan riktigt välpolerade, och det hela mynnar ut i en rätt lång avslutning som domineras av läckert insmickrande after-eight-aromer, plus en fint avvägd nypa kryddvärme och en ungdomlig känsla av bikarbonat som fräser i eftersmaken. Stor drickbarhet!

Här finns god koncentration i både doft och smak. Ska man vara riktigt gnällig är vinet kanske aningen tunt i mitten, men å andra sidan är det väldigt läskande med sina framhävda mineraltoner. Bitterheten stramar upp och ger gott motstånd. Den inledande euforin dras tyvärr ner av ett taskigt matchresultat i fotbollen. Fascinerande ändå att man lyckas få till en sådan härlig drickbarhet efter bara två och ett halvt år. Vi skulle gärna haft fler, men flaskorna tycks i stort sett vara slut. (91)

2006 Château Prieuré-Lichine, Margaux 4ème Cru Classé

8 kommentarer:

Dansk i 08 sa...

otilfredsställande resultat? det beror vel på.....

Finare Vinare sa...

Tur att vi hade Prieure-Lichine som tröst. Det är som i filmbranschen, vi avundas er självklara stil...

Dansk i 08 sa...

P-Lichine står til 399 dkk hos Philipson, så ganske bra pris på SB

Stil och stil, verken Sverige eller Danmark har vel nogot att göra i Sydafrika...och man har svårt att tänka sig "Efter bryllupet" utan Rolf Lassgård

Finare Vinare sa...

Visst är det så, men kunde gärna tänkt sig "Pusher" utan Peter Andersson ;-)

ThomasLa sa...

Andreas Larsson ger 94p i sin genomgång av Bordeaux 2006 som presneterades i Livets Goda. "Imponerande bra, förenar både komplexitet, potential, terroir och drickbarhet".
Han var generösare än ni! Finns flsaskor kvar i både Malmö och Gbg, jag fick mina 3 pavor i dag.

Anonym sa...

(A): Hej, hoppas att ni har det lika skönt där nere på näset som det verkar i senare tids inlägg.

Tog en tur inne i Nordstan idag och såg detta vinet i hyllan och fick för mig att ni varit positiva. Knep två flaskor och tackar för tipset.

Finare Vinare sa...

Grattis till er båda, ni lär inte ångra er! Vi ser att det finns ett gäng på Hansa också. Vi håller precis med i Andreas beskrivning men kan inte få ur oss 94p idag.
Kanske i framtiden?

Anonym sa...

(A): Poäng hit och dit, den som lever får se... Ikväll har vi Terroir i glaset. Behöver ju inte beskriva detta för er. Era noteringar är spot-on som vanligt.