fredag, juni 05, 2009

NV Cuvée "R" de Veuve Fourny


Efter frustrationen kring Rottland är det lika bra att byta spår. Vår inkokta lax får istället sällskap av en fatad champagne som vi gillat vid flera tillfällen, senast på Grands champagnedag i april. Druvmixen domineras helt av chardonnay från gamla vingårdar i premier cru-byn Vertus, plus en liten andel pinot. Bröderna Fourny använder bara must från första pressningen, le cuvée. Vinet både jästes och lagrades i ekfat för att därefter spendera fyra år i sällskap med jästfällningen. Vinet är betecknat som Extra Brut och dosagen är följaktligen endast 3 gram, enligt utsago från Charles-Henri Fourny en blandning av ojäst druvmust från samma vingårdar och druvsprit.

NV Cuvée "R" de Veuve Fourny Extra Brut är ljust gult med gröna reflexer. Doften bjuder på fina, diskret smöriga, hasselnötiga och karamelliga fattoner. Frukten ger associationer till citroner och gula äpplen. Den tredje komponenten utgörs av krita och musselkalk: en lockande havskänsla som av blåmusslor och färska pilgrimsmusslor. Gott att sniffa på!

I munnen får vi en livlig, ungdomlig, behagligt genomförd mousse. Smaken är klockren chardonnay i en medelfyllig kropp. Syrorna ungdomliga men avvägda. Mineraltoner förstås, härligt kalkrika och kritiga. Hygglig längd, men fortfarande en lite kartig avslutning. Sirligt och elegant vin.

Kraven är ju rätt höga efter den senaste skumpan från Egly-Ouriet. Förra årets smakprov av Cuvée "R" var nog lite fylligare och rikare, mer utvecklat. De ingående årgångarna är tre påföljande från början och mitten av decenniet, vilka minns vi tyvärr inte, men detta känns som en något yngre tappning än den förra. Stilfullt, ungt och lovande ikväll - så vi ger nästa flaska ett års viloläge för yppigare utdelning. (89)

NV Cuvée "R" de Veuve Fourny Extra Brut, Vertus Premier Cru (Champagne Veuve Fourny et Fils, Vertus, Côtes des Blancs)

Inga kommentarer: